Confluenţe Literare: FrontPage
CONFLUENŢE LITERARE

CONFLUENŢE LITERARE
ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RECOMANDĂ PAGINA

REDACŢIA

CLASAMENT
DE PROZĂ

CLASAMENT
SĂPTĂMÂNAL
DE PROZĂ


Home > Literatura > Naratiune > Mobil |   


Autor: Emil Wagner         Publicat în: Ediţia nr. 2085 din 15 septembrie 2016        Toate Articolele Autorului

Poza unei zile de muncă
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Moineşti anul de graţie 1958 
  
Este ora 7 dimineaţa şi primesc raportul şoferului de serviciu: 
  
- Maşina a fost inspectată astă noapte. Stau la dispoziţia Dumneavoastră 
  
Între timp telefonistul raportează: 
  
- Parcul 38 comunică că panoul de automatizare 12 a căzut la ora 7:05. A fost asigurată asistenţa umană. 
  
Sar în maşină şi la drum. Parcul 38, care colecta ţiţeiul de la 18 sonde întinse pe cca. 6 hectare de dealuri acoperite de holde de cartofi este situat la cca. 20 km de sediu, pe care jip-ul cu tracţiune integrală le-a parcurs în 20 minute. 
  
Parcul, o aglomerare de rezervoare petroliere, culegea preţiosul lichid aflat la km adâncime de la mai multe sonde grupate pe „colectoare” Fiecare colector avea un dulap de automatizare care grupa toate pompele de extracţie şi vanele conductelor de colectare. De când toată culegerea petrolului a fost automatizată parcurile nu mai aveau personal de serviciu permanent. Fiecare 3-4 asemenea parcuri avea o echipă de supraveghere permanentă compusă din trei ture a câte 3 persoane, operatori de înaltă calificare. De fapt din 4 ture, a patra fiind în săptămâna de odihnă după trei săptămâni de muncă consecutivă. 
  
Am luat legătura cu operatorul de serviciu care a raportat: 
  
- Colegul de tură se află la cele trei sonde afectate. De la ora 7:15 au fost repuse în funcţionare cu comandă manuală două sonde iar acum se află la ultima afectată. Defecţiunea este la tabloul de comandă, dar nu am intrat în el nefiind asistat conform regulamentului de protecţia muncii. 
  
- Aveţi un electrician de tură? 
  
- Nu. Trebuie să-l cerem de la centru. Să le dau telefon? 
  
- Nu. Eu sunt autorizat şi în curenţi tari iar tu mă vei asista. Dacă este cazul. 
  
În baza diplomei de inginer de automatizări aveam expertiza de lucru cu curenţi slabi, să zicem la nivelul unui electrician auto. De curenţii tari precum staţiile de alimentare la mii de volţi se ocupă, de regulă, ingineri energetici,o altă meserie. Eu a trebuit să-mi însuşesc regulamentul de protecţia muncii al acelei meserii şi, în baza unui sever examen, am căpătat dreptul de a purta chei ale staţiilor de alimentare energetică. Puteam exercita meseria de electrician autorizat. Şi o făceam cu plăcere dacă era cazul. Nu-mi cădea inima în pantaloni de frică ca multor colegi energeticieni când se apropiau de o linie de înaltă tensiune. 
  
Între timp s-a primit comunicarea că şi a treia sondă era din nou în producţie prin comandă manuală. Aflând că mă aflu acolo, cel de al doilea operator de tură de la sonda tocmai pusă în funcţiune m-a întrebat dacă este cazul să refacă turul sondelor pentru verificarea parametrilor. I-am comunicat că poate să se întoarcă în parc deoarece am preluat comanda sondelor de la panoul de automatizare. Formal operatorul era din acest moment absolvit de răspunderea funcţionării sondelor preluată de mine. 
  
După controlul amănunţit al tabloului de automatizare, cu mici reglaje cu aparatele purtate permanent în maşina mea, am localizat defectul care era, cum prevăzusem de fapt, în tabloul de alimentare electrică de forţă. Deşi autorizat, nu puteam deschide tabloul de forţă neasistat de un cadru competent. Am semnat în consecinţă ordinul de numire al operatorului prezent care, în caz de pericol, putea manevra astfel întrerupătorul principal pentru care i-am făcut un instructaj suplimentar. Era viaţa mea în joc şi nu mă jucam cu ea. 
  
În mai puţin de 20 minute defectul era rezolvat şi am putut semna ordinul de suprimare a aportului uman în parcul respectiv. Întreaga răspundere era astfel din nou predată instalaţiei de automatizare supravegheată de la distanţă. 
  
La sosirea de la sonă a celui de al doilea operator i-am dus la centrul lor unde şi-au continuat tura întreruptă. Eu mi-am continuat drumul la recepţia unui nou parc tocmai pus în funcţiune. 
  
Când, cu totul întâmplător, nu eram solicitat direct puteam fi găsit la un parc în construcţie unde, în perioada montării instalaţiilor de automatizare participa un proaspăt operator în stagiu iar eu îi dam lămuriri suplimentare, în special în citirea schemelor şi înţelegerea funcţionalităţii, deloc simplă. În fond pompe de mii de cai putere care scot petrolul de la mari adâncimi se opresc automat la orice eveniment care ar putea apare pe întregul lanţ de conducte până la rezervorul unde se colectează preţiosul lichid. În maşina mea precum şi lângă patul în care dormeam se afla un voluminos telefon spre a fi oricând disponibil pentru intervenţie. Dese ori lucram 24 ore pe zi cu mici pauze de odihnă practic furate. Pauză de fumat nu există in activitatea petrolieră. Nu din cauza pericolului de explozie care poate totuşi apare. Nu! Din cauza lipsei de timp. Fiecare secundă este ocupată iar o mică neatenţie poate genera accidente severe. 
  
Un operator petrolist lucrează trei săptămâni iar a patra este liber. Ei bine am organizat cursuri de într-ajutare reciprocă în care cei mai pricepuţi operatori ţineau cursuri de pregătire a celor mai puţin experimentaţi aflaţi în liber sau în stagiul de pregătire. La început ţineam eu aceste cursuri, bine înţeles în afara orelor de serviciu, dar dese ori eram întrerupt de o intervenţie şi puneam un maistru să le continue. În regiunea petrolieră Moineşti aceste cursuri, iniţiate de mine, au devenit tradiţie. S-ar mai ţine ţi astăzi, cum spune povestea, dacă ... 
  
Dar cine mai munceşte astăzi? Legea drepturilor omului asigur salariul, des ori necuvenit, dar răspunderea? Nicăieri nu este prevăzut că fiecare loc de muncă presupune executarea sub proprie decizie a unor lucrări care, în cazul lipsei de competenţă pot duce la cazuri neplăcute. Nu DNA ne umple de frică ci fuga de răspundere devenită cronică. Mulţi ştiu apriori că sunt incompetenţi că nu corespund cerinţelor şi se tem, cică de DNA care pretinde să răspundă de tot ce fac sau nu fac. 
  
Aş dori din suflet să văd un cunoscut politician de exemplu pe domnul Ponta la 10 cm de un întrerupător de mii de volţi şi să ia decizia dacă să-l oprească sau nu. Poate deciziile care le ia politic sunt la fel de importante dar răspunderea asupra competinţei asumate sunt de necomparat. Răspunzi în faţa unui vot! Halal. 
  
De aceea am insistat asupra unor detalii care nu sunt deloc o bagatelă în orice profesiune. 
  
Pentru a dormi bie noaptea sugerez, nu să vă puneţi bine cu DNA ci, cu propria conştiinţă. Sunteţi sau nu capabil să răspundeţi îndatoririlor de serviciu? Acarul Păun a fost inventat în România, şi mai trăieşte şi astăzi în imaginaţia multor politicieni albi ca Albă ca Zăpada dar negri la suflet. Numai acarul Păun este vinovat de orice se întâmplă sau nu se întâmplă în Scumpa Noastră ŢARĂ. 
  
Referinţă Bibliografică:
Poza unei zile de muncă / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2085, Anul VI, 15 septembrie 2016, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.
 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTOR



FLUX DE ARTICOLE AUTOR

 
 
CLASAMENT
DE POEZIE

CLASAMENT
SĂPTĂMÂNAL
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!