CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Emil Wagner         Publicat în: Ediţia nr. 2034 din 26 iulie 2016        Toate Articolele Autorului

Membrul şi arta
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Este vorba despre membrul de partid nicidecum la ce v-aţi gândit citind titlul. Deşi … 
  
Tocmai am ascultat la TV mărturisirea unui mare scriitor şi actor francez care afirma că arta este entitatea filosofică care face un grup de oameni, care o ascultă, să gândească, să simtă la fel. Imediat am asociat că tot membrul ar trebui ca înainte de obţinerea carnetului de partid să prezint biletele de teatru sau concerte la care a asistat. Totuşi m-am întristat gândind că poate a fost la teatru prin delegaţie adică deşi prezent, în loc să asculte actorii care fac totul să pătrundă în sufletul său, el se gândea cum să folosească puterea politică spre aşi spori avutul în bani, nu in cunoştinţe şi sentimente. 
  
Arta este artă! Adevărate valori umane pod descrie viaţa cotidiană astfel încât toţi cei care-l ascultă să râdă sau să plângă concomitent cu actorul principal al expunerii, piesei de teatru sau a concertului tocmai ascultat. Cine nu o poate face publicul să gândească la fel nu merită numele de om al artei. 
  
Ce este un membru? 
  
Calitatea de membru o capătă într-un partid atât liderul, echivalentul unui om de artă, cât şi membrul de rând echivalentul spectatorului unui act de artă. Liderul este într-adevăr un om de artă. El are, dacă o are, carisma, puterea de convingere, capacitatea de organizare a unui scriitor, actor, compozitor sau dirijor de mare valoare. El îşi dedică activitatea, dese ori chiar viaţa, spre a cultiva şi răspândi înălţătoarele idealuri de care este convins şi pe care le-ar dorii tuturor participanţilor la actul de artă la care participă în comun. 
  
Toţi oamenii de artă sunt intelectuali adică au un nivel de cunoştinţe înalt, superior examenului de maturitate pe care l-au absolvit. Includ aici şi liderii politici, de regulă cunoscuţi filosofi. Marx şi Lenin, fondatorul şi respectiv principalul militant al Partidului Socialist Internaţional ca să iau un exemplu întrucâtva actual au fost astfel de intelectuali care ştiu ce vor şi au mijloacele să le comunice celor din jur. 
  
Din păcate învăţăceii lor, cei care au continuat opera începută de ei, nu au avut înalta calitate a unui lider om de artă. Practic astăzi nu mai există lideri politici nu numai în România sau cu referire la Partidul Socialist. 
  
Idei măreţe poate avea oricare neavenit. Cu puţină carismă poate convinge pe cei din jur că ar fi adeptul unui celebru lider şi continuator al ideilor sale. Primul asemenea neavenit, sau cel mai cunoscut pe întregul glob a fost Stalin drept continuator al înaltelor ţeluri concepute de Marx şi popularizate pe aproape jumătate de glob de Lenin 
  
Departe de a fi om de artă Stalin a devenit fioros dictator. Nu carisma lămurea pe cei din jur ci aparatele de opresiune pe care le-a folosit. Timp de o jumătate de veac au apărut pe ici pe acolo destui lideri adevăraţi reprezentând toate partidele cu tradiţie. Dar existenţa unor dictatori ca Stalin şi Hitler le-a făcut viaţa grea şi au sfârşit prin lagăre. 
  
Un partid este puternic şi are şanse în lupta electorală dacă toţi membri sunt însufleţiţi de aceeaşi deviză. Cu alte cuvinte toţi să aibă ţeluri măcar similare. Şi nu permanent ci numai la data alegerilor. După o făţişă luptă electorale de veacuri, care durează fix o lună potrivit legii, arta politică se joacă pe toate scenele ţării. Această artă a politicienilor de astăzi, lipsiţi de lideri, a fost descrisă în amănunt acum un veac de Caragiale. 
  
Trăim vremuri ciudate. În lume şi în Europa instabilitatea datorită lipsei liderilor politici şi practic desfiinţarea tuturor ţelurilor statutare afişate de partide, ţările sunt date pe mâna unor actori politici de slabă calitate. După uşi închise baroni locali concep Legi exclusiv în interesul lor. În fond şi ei sunt poporul alegător şi şi-au dat chiar votul. Confundă avutul ţării cu propriul buzunar Dacă averile de carton ar crea în ţară locuri de muncă nu ar fi nimic rău. Dar aceşti pseudo-lideri care deţin puterea sunt prea zgârciţi ca să plătească impozitele pe venit şi înstrăinează capitalurile prin „paradisuri fiscale” ceea ce este o crimă. 
  
Referinţă Bibliografică:
Membrul şi arta / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2034, Anul VI, 26 iulie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!