AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Emil Wagner         Publicat în: Ediţia nr. 2003 din 25 iunie 2016        Toate Articolele Autorului

Cine este Duhul Sfânt? - replică
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Am citit cu credinţă şi încredere lucrarea CINE ESTE DUHUL SFÂNT?, de Ştefan Popa  
  
Din păcate nu spune nimic nou. Mi-a lăsat un gust amar citind-ul.  
  
Crede! Nu este nimic rău în credinţă. Dar Credinţa nu este numai o rugăciune spusă anual de sărbători odată cu spovedania. Chiar dacă, prin absurd, îndeplineşti canonul dat de duhovnic după mărturisirea micilor păcate ai puţine şanse să intri în rai. Nici dacă faci zilnic mătănii, chiar în faţa sfintelor icoane sau vorbeşti "de bine" cele sfinte tot nu poate garanta preotul viaţa veşnică în apropierea îngerilor cântători de slava.  
  
A lăuda Domnul va fi probabil îndeletnicirea ta după purcederea în rai. Aci pe pământ Dumnezeu cere în primul rând să-L ajuţi în opera de asigurare a vieţii curate nu numai a ta ci a tuturor celor din jur concretizat în Duhul Sfânt. Da Duhul Sfânt, parte a Sfintei Treimi, este în primul rând persoana ta, credinciosu-le, alături de toată suflarea celor care te înconjoară, indiferent dacă aceştia afişează ca Becali largile închinăciuni sau nu. Duhul Sfânt este totalitatea credincioşilor, biserica însăşi. Asta se înţelege prin purcederea Duhului Sfânt direct din Domnul Dumnezeul Nostru al tuturor.  
  
Casă dovedeşti Domnului Dumnezeului Tău că ai înţeles puterea sa binevoitoare, că eşti un credincios activ, care nu se rezumă la două trei închinăciuni între vorbe urâte, scuipături şi înjurături debitate în jur, că faci parte din însuşi Duhul Sfânt spre a-ţi câştigi o şansa la raiul veşnic, trebuie să ajuţi Divinitatea în opera sa de Creştinare, in cel mai strict sens al cuvântului. Dar nu ca preot dacă nu porţi curent prin Hirotonisire acele veşminte. Trebuie să te ajuţi mai întâi pe tine însuţi. Dumnezeu nu ajută decât pe cei care se ajută pe sine însuşi.  
  
Ai mărturisit vre-o dată vorbele grele aruncate la furie până şi mamei tale? Acestea, împreună cu obişnuitele înjurături sunt marile păcate care te împovărează şi te înstrăinează de propria ta conştiinţă, Duhul Sfânt din tine.  
  
Credinciosul CREDE oare cu adevărat? Dese ori prin această credinţă, exprimat prin recitarea de paradă a Crezului şi largi închinăciuni de ating pereţii între care se află, arată celor din jur ce credincios este cu un scop reprobabil, un mare păcat în sine. Garantat că Becali nu va ajunge în rai şi, cum nu este Catolic spre a beneficia de purgatoriu va putrezi în iad după milenii petrecute în smoala fierbinte. El se face că crede, ceea ce îl condamnă definitiv. Să nu faceţi ca el.  
  
Un creştin adevărat îşi începe ziua cu o mulţumire Domnului pentru noua zi pe care i-a hărăzit-o. Un gând bun, o simplă mulţumire face mai mult decât toate laudele şi osanale pe care diferite rugăciuni comerciale (îndrumarea spre rai costă) le recomandă. Dacă în timpul zilei munceşti cu tragere de inimă Dumnezeu te ajută îndrumând îngerul tău păzitor să-ţi apere degetele de lovituri sau pe şoferii din trafic să aleagă un copac şi nu pe tine spre a-şi şifona maşina. Eu pot spune că am simţit dese ori mâna Domnului care m-a ferit de pericole deşi niciodată nu am fost preocupat de ”ajutor Divin sau Miluiri”. Simplu toată atenţia îmi este îndreptată asupra celor ce fac iar Dumnezeu mă miluieşte cu ajutorul său. Asta se datorează, tot simplu, faptului că în mine se află Duhul Sfânt ca şi în toţi cei din jur.  
  
Dumnezeu a suflat asupra lui Adam dând-ui viaţă. Asupra Evei nu a trebuit să mai sufle deoarece viaţa, sufletul, Duhul Sfânt se află în oricare părticică din corpul nud, deci şi în coasta din care a zămislit-o pe Eva. Astfel toţi oamenii formează Duhul Sfânt de pe pământ, concretizat şi în Biserică (comunitatea de credincioşi condusă de paroh, nu clădirea, care trebuie sfinţită spre a rămâne curată spiritului creştin adică Duhului Sfânt.  
  
Dacă rog pe Dumnezeu să mă ajute atunci când nu mă învrednicesc nici să duc la gură fărâma cu care M-a miluit deşi nu o merit, este o insultă. Dumnezeu nu este sluga, nici măcar a Duhului Sfânt. Dumnezeu este Tatăl Nostru din Ceruri. Cred că nici un copil din lume nu ar îndrăzni să ordone  
  
Tatălui său „dă-mi pâine”, „dă-mi bani”, „ai grijă de mine” Cum ne permitem să facem asta „Tatălui Nostru din Ceruri?”.Şi ne mirăm apoi că Dumnezeu ne trimite clipe grele, dureri şi alte semne că nu este mulţumit de corelarea dintre om şi Sfântul Duh din el. Dumnezeu te ajută, dar nu băgându-ţi în traistă ci prin Duhul Sfânt din tine care-ţi îndrumă mâna şi gândul. Dacă te ajuţi singur faci ce te-a îndrumat Duhul Sfânt sau părticica din el care se află în tine. Este deci imperios să faci ce este necesar ca să-ţi strângi vara fărâmiturile pe care le vei folosi iarna. Dacă cânţi toată vara, chiar popeşte, meriţi să mori de foame. Furnica, cât este ea de furnică în raport cu Dumnezeu gândeşte Dumnezeieşte în fabulă deşi nu este permanent îndrumată de Duhul Sfânt din ea.  
  
Cine este Duhul Sfânt din Treimea Dumnezeiască Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh, a pus întotdeauna probleme dogmatice. Problema a fost totuşi soluţionată de însuşi Domnul Nostru Iisus Cristos fiul lui Dumnezeu care a trăit printre noi oamenii înconjurat de cei 12 apostoli. Când unul din apostoli I-a pus întrebarea, Iisus a dat lămuririle :  
  
„Duhul Sfânt este o Persoană reală, care a venit să locuiască cu cei care Mă urmează pe Mine Iar după ce Iisus a înviat din morţi, înainte de a Se urca la Ceruri (Faptele Apostolilor 2), Iisus le-a spus ucenicilor Săi:  
  
„Şi Eu voi ruga pe Tatăl, şi El vă va da un alt Mângâietor care să rămână cu voi în veac; şi anume Duhul adevărului, pe care lumea nu-L poate primi, pentru că nu-L vede şi nu-L cunoaşte; dar voi îl cunoaşteţi, căci rămâne cu voi şi va fi în voi. Nu vă voi lăsa orfani, Mă voi întoarce la voi.” (Evanghelia după Ioan 14:16-18)  
  
Dumnezeu, în bunătatea Sa, ne dăduse încă de la „Facere” Duhul Sfânt prin Suflul dătător de viaţă asupra lui Adam. La cererea expresă a Fiului Său şi, spre a-I respecta promisiunea făcută apostolilor, a dat Duhului Sfânt, aflat sub forma sufletului în fiecare om, rolul de Mângâietor-Îndrumător iar totalitatea sufletelor a constituit Biserica, condusă de urmaşii apostolilor şi cei pregătiţi de ei.  
  
Astfel Sfântul Duh este esenţa Bisericii şi este purtat de fiecare om în viaţă ca îndrumător.  
  
Că vrem sau nu vrem să ne respectăm propria conştiinţă după care se ascunde Sfântu Duh din noi, este treaba noastră a fiecăruia.  
  
O rugăciune ocazională de mulţumire este oricând bine primită de Dumnezeu şi, prin Duhul Sfânt care se află în noi simţim o mulţumire sufletească, dovada că rugăciunea a fost bine primită. Un duhovnic în haină preoţească este întotdeauna util spre a întări îndrumările Duhului Sfânt din noi înşine, pe care dese ori nu-l credem sau pur şi simplu îL ignorăm.  
  
Dar inserând în rugăciuni toate nemulţumirile, cu ordin expres ca Dumnezeu să ni le rezolve, abia ne încălzim în îndârjire. Cauza zilelor negre prin care dese ori trecem nu este în Ceruri ci în comportarea noastră. Dacă, în loc să cârtim punem umărul şi ne îndeplinim toate îndatoririle create de relaţiile interumane, cu alte cuvinte muncind, Dumnezeu ne dă un somn întăritor iar Duhul Sfânt din fiecare sugerează uşurări ale grelelor condiţii de viaţă pentru care merită să mulţumim Domnului şi nu să-I judecăm atitudinea faţă de propria persoană.  
  
  
  
Om bun nu uita! Cu rugăciuni oricât de evlavioase nu astâmperi foamea proprie şi plânsul pruncului. Sfântul Duh din tine însuţi, care-ţi cunoaşte nu numai faptele ci şi gândurile, cântăreşte rugăciunea formulată şi o transmite mai departe Sfintei Născătoare sau adresantului de cuviinţă numai dacă este dreaptă Şpaga şi pilele nu ţin chiar dacă te ai bine cu Popa însuşi.  
  
Să luăm aminte!  
  
 
Referinţă Bibliografică:
Cine este Duhul Sfânt? - replică / Emil Wagner : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2003, Anul VI, 25 iunie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!