CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Emil Wagner         Publicat în: Ediţia nr. 1772 din 07 noiembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Sfinţii incineraţi prin nepăsare
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Titlul original ar fi „Răspunderea personală versus Legea” dar este mai atrăgător să încep cu ultima sintagmă  
  
Trăim în România anului Zero ziua a Şaptea.  
  
Preşedintele României este sabotat de Partide prin aceea că nimeni nu-şi ia răspunderea personală pe care o transferă cu intenţie infamă şefului. Preşedintele are atribuţiile sale în conducerea statului dar nu poate prelua răspunderea tuturor.  
  
Zeci de persoane accidentate la clubul Colectiv se află tot mai aproape de moarte datorită minciunilor spuse de ministrul sănătăţii. În plus acesta, cu puterea conferită de „votul popular” obligă oameni integrii care depun o muncă utilă să „mintă prin omisiune”. Spitalelor le lipsesc entităţi esenţiale, nu numai medici şi medicamente. Dar responsabililor răspunzători li s-a băgat pumnul politic în gură fiind obligaţi, nu să mintă ca şefii lor ci să tacă . Şi oamenii mor cu zile!  
  
Oamenii ies în stradă pe drept. Sunt revoltaţi de atitudinea ambiguă a tuturor politicienilor. Păcat însă că aceşti oameni de bine, împinşi de răuvoitori slugi ale partidelor aflaţi printre ei, consideră şi Preşedintele Ţării un politician de teapa unor politicienilor. În fond, prin constituţia ţării, Preşedintele ales direct este în afara politicii. Normal că un partid politic l-a susţinut în perioada electorală dar, prin obţinerea funcţiei prezidenţiale, este şeful tuturor Românilor. El nu are dreptul să trateze diferenţiat partidele care l-au susţinut în dauna celorlalte. Preşedintele actual nu este şi nici nu a fost vreodată un veros politician. Fost primar excepţional care în puţin peste 10 ani a făcut din Sibiu una din capitalele culturale permanente ale Europei, va avea puterea să ridice şi ţara la nivelul la care prin munca sa neprecupeţită a adus Sibiul. Nu numai cultural. Dar trebuie ajutat nu sabotat.  
  
Nu Preşedintele este cauza nemulţumirii populare, iar STRADA ar trebui să ţină seama că poate fi dirijată împotriva propriilor interese dacă se lasă influenţată de slugile partidelor care încearcă cu toate mijloacele să transforme în voturi nemulţumirile pe care ei le-au provocat.  
  
Strada nu face politică dar alege politicieni. Oare cei aleşi care au în prezent puterea legislativă au răspuns încrederii acordate? Asta ar fi subiectul care să frământe pe cei revoltaţi. Revolta provine dintr-o cauză diversă strict personală. Dar are pentru toţi aceeaşi cauză primordială. Lipsa de răspundere personală a aleşilor săi.  
  
Aş întreba pe fiecare protestatar în parte: Ai fost la vot? Cunoşti deputatul pe care l-ai ales? Ai încercat să-ţi rezolvi problemele cu ajutorul alesului căruia îi acorzi încrederea? Cum a reacţionat acesta?  
  
Mă îndoiesc că femeia care, în prima zi a noii România, îşi plimba în piaţa universităţii în plină noapte copilul pe care nu-l mai putea hrăni cum se cuvine, aşa ca să vadă politicienii ce au făcut, îl cunoaşte pe cel ales tocmai spre a asigura viitorul acelui copilaş. Probabil nici nu a ieşit la vot. De atunci şi-a periclitat viitorul propriului copil. Sper că această plimbare o va determina să fie mai atentă în viitor. Să afle cine merită cu adevărat şi, în special, să-şi exprime votul.  
  
Apropo: În constituţia actuală votul este „individual şi secret”. Secret în sensul că nu ai voie să ştii pe cine şi de ce votezi. Aceasta este interpretarea dată de parlamentari, dovedit prin revenirea la votul „pe liste”. În „votul uninominal” era încălcată constituţia prin decriptarea numelui viitorului ales. „O corectură strict necesară”(accentuez ghilimelele de riguare, puse şi cu degetele)  
  
Aici nu este vorba despre nivelul de trai, deşi zi de zi tot omul pune în primul rând coaja de pâine sau caşcaval pe care o poate pune mâine în faţa copilului său. Nu salariul este pe primul loc ci locul de muncă însăşi. Nu este de condamnat omul bogat indiferent dacă şi-a înjghebat afacerea cu sau fără şpagă, dacă a creat locuri de muncă şi se preocupă de salariaţii săi. El devine astfel un om bun, integru şi drept oricât de mare ar fi averea sa. Sunt însă de condamnat oamenii îmbogăţiţi peste noapte din şpăgi date sau luate precum şi din camătă. Aceştia, în loc să creeze locuri de muncă, folosesc surplusul de avere pentru mijloace neproductive şi de stoarcere a banilor blocând economia ţării. Ei bine majoritatea politicienilor veroşi se înscriu în această categorie iar voi, da voi STRADA, îi alegeţi, dese ori neprezentându-vă la vot. Fiţi siguri că absolut toţi bogătaşii care nu au creat locuri de muncă şi îşi merită locul din iad pentru aceasta, cunosc deputatul de colegiu şi, contra bani mulţi, au ajutorul său. De aceea doreşte un deputat să devină eligibil. Salariul de deputat este mai mic decât cel al unui bun strungar sau sudor, dar ciolanul este gras.  
  
Viaţa grea pe care o ducem nu este datorată politicienilor veroşi ci a colegilor noştri care ies cot la cot pe stradă să-şi strige nemulţumirile.  
  
Uită-te puţin în jur. Da! În piaţa Universităţii acum târziu în noapte. Doamna de acolo care ţopăie şi strigă de mama focului a fost ditamai directoare dar a fost dată afară datorită incompetenţei sale nu datorită guvernului sau a politicienilor veroşi. Simplu se acoperea cu hârtii ca Piedone în loc să-şi asume răspunderea unui lucru bine făcut. Nu te simţi ruşinat că protestezi alătur de un om atât de inconştient care nici măcar nu şi-a dat importanţă propriului job? Dincolo, domnul acela este inginer cu multe diplome şi a fost şef de serviciu cu un salariu de invidiat. Dar la serviciu era comentatorul sportiv al elementelor zilei împiedicând şi subalternii să-şi facă meseria. Poate el să te reprezinte în faţa preşedintelui ţării aşa cum o pretinde vocal?  
  
Există o problemă generală care face imposibilă redresarea politico-economică a ţării. Nimeni nu-şi ia răspunderea asupra propriei activităţi. Toţi aşteaptă „instrucţiuni de aplicare”. Respectând instrucţiunea de aplicare întocmai, aceşti imbecili se cred apăraţi. Ei bine, un primar bun Piedone, este acum în puşcărie tocmai pentru că a respectat întocmai o oarecare instrucţiune de aplicare. Luaţi aminte mii şi milioane de şefi şi şefuţi că răspunderea personală nu poate fi substituită de nici o instrucţiune de aplicare. Nici chiar de dispoziţia, chiar scrisă, a şefului. Ia gândeşte te rog, dacă şeful îţi ordonă să sari în fântână o faci? Dar, la simpla dorinţă a şefului de partid, dai afară propriul prieten pe care te bazai în muncă spre a face loc pentru o piţipoancă oarecare complet străină de activitatea curentă. Poate, în cazul tău particular, tocmai inactivitatea unui asemene specimen este cauza reală nicidecum a preşedintelui ţării. Nu numai politicienii veroşi îşi impun rudele sau amantele. Şi la urma urmei poate exista un loc de muncă adecvat şi pentru piţipoance chiar dacă nu au bacalaureatul. Doar mămica s-a îngrijit ca odraslă să „nu culeagă măcar o frunză în toată perioada de şcolarizare”. Ei bine elevii au de învăţat şi prin muncă, chiar dacă o fac în voluntariat cu şcoala.  
  
Politică ca politica. Poate în situaţia actuală cu un Preşedinte de altă factură omenească decât majoritatea actualului parlament este greu. Cu atât mai mult dacă şefii de partide care poartă răspunderea ţării n-aud, na-văd neluându-şi nici o răspundere.  
  
La casă nouă mătură nouă  
  
Poate unica soluţie nu poate fi decât convocarea unei adunări constituante în care strada să fie reprezentată de bresle şi intelectualitate fără invitarea partidelor. Legea politicului (constituţia) trebuie făcută normal de apolitici pentru ca apoi politicienii să conceapă şi aplice Legi prin partide şi aleşi. Eu aş fi făcut asta în prima zi de mandat, dar Preşedintele a reacţionat la mieunatul pontiştilor. Doar două săptămâni i-au cântat în strună. Probabil şi azi vor face la fel.  
  
Este strict necesar ca răspunderea personală şi pregătirea profesională a fiecărui om indiferent de nivelul locului de muncă să fie expres precizată. Etica umană nu mai este preexistentă ea trebuie fi reformată de un nou tip de educaţie. Astăzi nu mai este posibilă o conducere a incompetenţilor. De fapt nicicând şi nicăieri incompetenţii nu au condus o ţară, cel mult şarlatanii dar la noi nu-i cazul. România nu se vinde însă, se dă de pomană de proprii conducători dacă aceştia au ceva de câştigat. De aceea o nouă constituţie ar fi mană cerească.  
  
  
  
Anul şi ziua ZERO marcată de accidentul Colectiv va deschide în acest caz zorii unei noi clase politice cu diplome neplagiate. Preţul de ruguri „sfinte” a fost din belşug plătit. Noua constituţie va avea sprijin nu numai în diasporă ci chiar şi-n rai. Să ia aminte şeful bisericii. Poate apare şi un nou hram: „Sfinţii incineraţi prin nepăsare”  
 
Referinţă Bibliografică:
Sfinţii incineraţi prin nepăsare / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1772, Anul V, 07 noiembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!