Confluenţe Literare: FrontPage
CONFLUENŢE LITERARE

CONFLUENŢE LITERARE
ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RECOMANDĂ PAGINA

REDACŢIA

CLASAMENT
DE PROZĂ

CLASAMENT
SĂPTĂMÂNAL
DE PROZĂ


Home > Literatura > Eseuri > Mobil |   


Autor: Emil Wagner         Publicat în: Ediţia nr. 1751 din 17 octombrie 2015        Toate Articolele Autorului

Similitudini
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Omul învaţă o relaţie oarecare. De exemplu că Dumnezeu se află în ceruri. Apoi creează în subconştient legături care, pe de o parte fixează relaţia învăţată, iar pe de alta îl împiedică să accepte eventuale modificări de modernizare sau adaptare a relaţiei însuşite.  
 
Este un fenomen de inerţie care lucrează similar şi în tehnică. De exemplu a fost creată tehnologia de fabricare a motorului Diesel care implică o largă industrie colaterală. Pentru realizarea lui s-au cheltuit energii şi mijloace bogate la care omul nu poate renunţa deşi procedee noi arată o rentabilitate şi o netă simplificare a automobilului cu tracţiune electrică pe fiecare roată.  
 
Problema este foarte spinoasă în toate ramurile ştiinţei şi tehnicii. De exemplu singurul manual de geometrie a fost scris acum 2300 ani iar traducerile sale în toate limbile pământului mai sunt folosite şi astăzi deşi a evoluat şi geometria ca toate celelalte ştiinţele.  
 
Este adevărat că există şi procedee imuabile care, vrând nevrând sunt folosite decenii la rând cu toată dezvoltarea exponenţială a ramurii. Este cazul aşa numitului „Cod Maşină” prin care omul comandă inima calculatorului. Este un procedeu foarte dificil deoarece maşina nu poate judeca logic iar această logică strict necesară trebuie implementată pas cu pas. Însă omul şi-a simplificat munca de „lămurire” a maşinii prin limbaje din ce în ce mai cuprinzătoare. De exemplu scriere unei litere necesita un grup de cca. 10 mii comenzi pentru cea mai simplă literă având minimul de 64 puncte tipografice. In limbaj modernizat este necesară o singură comandă pentru orice tip de literă. Programul se adaptează singur cerând informaţiile necesare pe care le primeşte direct în cod maşină de la compartimentul corespunzător al maşinii, nu de la om.  
 
Maşinile, în special în domeniu AT, se dezvoltă exponenţial şi în sensul miniaturizării care costă mult dar rezolvă spinoase probleme energetice. Cauza este uniformitatea procesuală. Industria de automobile şi multe industrii chimice chiar şi din domeniul alimentaţiei publice nu pot ţine ritmul dezvoltărilor tehnice datorită modificărilor structurale pe care le necesita şi fac nou produs prohibit deşi, în sine, este mult mai rentabil. Este o deficienţă de bază care împiedică dezvoltarea. Curios dar are efecte dezastruoase şi în politică în care dictează nu satisfacerea evolutivă a nevoilor societăţii ci modul de îmbogăţire al omului de la butoane care nu s-a schimbat de milioane de ani.  
 
Este foarte edificatoare motivaţia cu care adepţii vechii tehnologii combat principiile noilor procedee care, în fapt, sunt destinate uşurării obţinerii produsului şi ieftinirea sa. Motivele invocate sunt dese ori hilare.  
 
Învăţământul de toate gradele este destinat pregătirii tineretului pentru perioada în care va ajunge la butoanele industriei, comerţului, artelor sau a politicii. Cu toate acestea dascălii nu sunt preocupaţi nici măcar de actualizarea la zi a cunoştinţelor predare, cu atât mai mult la situaţia viitorului apropiat. Datorită unei regretabile greşeli sociale rămâne secret în laboratoare sau staţii pilot tot ce poate deveni nou şi va trebui aplicat. Metode de învăţământ moderne, bazate pe pragmatismul meseriei nicidecum pe teoretizare, pun bază pe practica productivă în regim de voluntariat. Scoli precum Bauhaus[1] din Germania, vestită în lume prin capacitatea absolvenţilor, au creat meseriaşi bine cotaţi pe piaţa muncii prin obligarea lor, ca învăţăcei, să facă cu propria mână tot ce în viitor vor pune pe planşete. Astfel un student arhitect mânuieşte mistria spre a construi căminul în care va locuii dar totodată şi rindeaua spre a-şi finisa mobilierul şi mediul în care doreşte să trăiască civilizat. Este oare o pretenţie absurdă a conducerii didactice? Sper că nu. Corporaţii mai de Doamne Ajută care au staţii proprii de pregătite a tehnologiei de mâine îşi pregătesc viitorii muncitori punându-le la dispoziţie practică modele ale viitoarelor utilaje. Ori un student român care va conduce prelucrarea lemnului nu a văzut pe toată dezvoltarea sa pregătitoare un gater care transformă buşteanul în scândură. Va fi oare pregătit pentru meserie? Mă îndoiesc. Eu, acum mai bine de 60 ani, ca elev la o şcoală medie tehnică am lucrat efectiv toate vacanţele în pădure si fabrici de cherestea. O minunată experienţă socială cu efectuarea în joacă a mucii de întreţinere a vieţii. Numai spun de perioada de studenţie în care practicile din industrie erau la un nivel pragmatic corespunzător pregătirii acumulate. Aşa DA învăţământ de stat, nu de pomană.  
 
O situaţie mult mai dificilă, direct absurdă, o păţesc viitorii dascăli în perioada lor de dăscălire. Studentul învaţă NUMAI ce a învăţat profesorul său cu decenii în urmă, pe când mai era student. De 2300 ani, în geometrie, se predau la cel mai înalt nivel aceleaşi cunoştinţe postulate atunci dar, actualizate în timp de nu le mai recunoşti. Nu este de mirare că marii noştri geometri acceptă, nu noile teorii ci absurdele explicaţii care se dau ocolirii noului procedeu. A apărut o geometrie „NE-EUCLIDIANĂ”. Da! Un oarecare postulat a fost completat cu recente constatări demonstrate. Savanţii actuali, nu numai români, contestă noile descoperiri ia, când sunt puşi în faţa demonstraţiei indubitabile acceptă condiţionat: „vezi Doamne te referi la GEOMETRIA HIPERBOLICĂ!” Ce-o mai fi şi aia în mintea lor.  
 
Ca şi-n industria automobilului în care totul ar trebui oprit şi demolat iar fabrica nouă să fie refăcută pe principiile celor electrice şi-n învăţământ ar trebui spus „STOP! şi de la capăt”. Începând cu mămici care ar trebui instruite în puericultură, nu numai în dietetică. Doar nu s-o schimba şi procesul de fabricaţie a copilului cum s-a schimbat procesul de educare în cei 7 ani de-acasă.  
 
Industria ca şi sociologia pragmatică ar trebui nu schimbate ci actualizate, aşa puţin prin părţile esenţiale, ca să-l plagiez pe Caragiale.  
 
Pe de altă parte, şi mă refer acum exclusiv la „EDUCAŢIA, nu INSTRUIREA, ÎNVĂŢAREA în ŞCOALELE de toate gradele” politizată româneşte, învăţăcelul TREBUIE să TOCEASCĂ, să înveţe PE DINAFARĂ tot ce membri şi membranele de la catedră predau plagiind manualul aprobat prin detaliate curriculum-uri.  
 
Eu consider că un viitor dascăl învaţă cam ce şi cum să explice învăţăceilor săi ca aceştia să poată înţelege problema predată. Ori aceşti studenţi învaţă cum să dăscălească elevii să plagieze atât spusele lor, preţioase perle dăscăleşti copia manualului oficial, cât şi răspunsurile unice la biletele de examen unic şi simultan publicate pe said-uri speciale. Elevul nu mai are îndatorirea şi dreptul de a răspunde la examen printr-un eseu, condensat, la obiect şi strict cu cuvintele lui. Aşa ar răspunde oricine care a înţeles problema şi nu a memorat doar prin tocirea pretinsă de înalţii analfabeţi politici. Consider cel puţin analfabet omul, fie chiar de profesie politician, care consideră că TOŢI elevii unei clase sau a unei ţări fac rezumate identice după citirea aceluiaşi roman al lui Jules Verne.  
 
Vă desfid ca Vineri 13/13/13 să adunaţi toţi dascăli de română a lumii civilizate (România) si să vă convingeţi că ştiu să citească. Dacă nu înlocuiţi împricinatul cu un actor, dacă mai sunt suficienţi. A doua zi, din zori. Toţi elevii lumii politice româneşti vor asculta, lecturat corect şi fluent în limba maternă, romanul „20 mii de leghe sub mări”. Imediat după terminarea citirii, care trebuie să fie exact la aceeaşi oră, la secundă, toţi elevii, viitori PSD-işti vor fi puşi să rezume cele auzite. Cu mare surprindere ve-ţi constata că nu toţi vor pune virgulele în ordinea stabilită de şef!  
 
Da! Există similitudini unde nici nu te poate duce capul. Dar vom avea maşini ecologice de consum redus numai dacă dascăli învaţă ce trebuie să dăscălească zi de zi fără a plagierea curriculum şi vor examina corect cele REŢINUTE nu tocite de elevii săi. Vom mânca ieftin şi de calitate, nu atunci când un primar inspirat face pentru satul său o platformă de fermentare a gunoiului, ci atunci când învăţătorii vor implanta în capul elevilor de toate vârstele să-şi facă acasă platforma pe care să strângă zilnic şi să vânture gunoiul de grajd. Nu trebuie să le fie frică de DNA dacă, datorită aceste munci voluntare în propria gospodărie fac avere. Tot o similitudine.  
 
Am văzut aseară la televizor cum se face brânza un cioban din Franţa. Mă mir că televiziunea nu se ruşinează când transmite acelaşi procedeu făcut în republica PSD cu propriu preşedinte, candidat unic, secret!  
 

[1] https://ro.wikipedia.org/wiki/Bauhaus  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Similitudini / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1751, Anul V, 17 octombrie 2015, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.
 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX DE ARTICOLE AUTOR

 
 
CLASAMENT
DE POEZIE

CLASAMENT
SĂPTĂMÂNAL
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!