CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Emil Wagner         Publicat în: Ediţia nr. 1724 din 20 septembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Ia-mă Doamne ca să ajung cineva
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Este normal ca cineva, oricine, să ajungă la limita vieţii sale. Tot normal este ca, depăşind limitele vieţii să ajungă ceva, un fost om despre care numai vorbe de bine în gura lumii. 
  
Sunt oameni care au fost cineva în cursul vieţii. Oameni care au făcut ceva ce merită amintirea publică. Cutumele Creştinătăţi Ortodoxe admit ca, contra plată, ca oricine să fie „veşnic pomenit” iar preoţii pomenesc numele său indiferent dacă viaţa acestuia a fost sau nu a fost exemplu de bunătate sau virtute singurele merite considerate de către familie strămoşilor săi. 
  
A murit acum câteva zile un om care, în timpul vieţii sale, a fondat şi a condus un partid politic, vremelnic ca toate entităţile de acest gen. A ajuns chiar, în turul doi, candidat la preşedinţia ţării după care partidul său a decăzut. Apogeul său a atras atenţia asupra unor depăşiri nefavorabile în naţionalismul promovat. Nu zic, omul a fost un renumit bard cultural şi politician abil dar, naţionalismul său prea strident i-au ştirbit popularitatea greu cucerită prin acţiuni bine cotate la timp oportun. Poate, înainte de candidatura la preşedinţia ţării ar fi meritat ridicarea unei statui. Poate! 
  
Dar românismul, atât de cântat de ultimul bard, nu ridică statui conaţionalilor înainte de a fi recunoscuţi ca atare de străini de neam. 
  
Statui funerare sunt entităţi de alt gen. Oricine poate ridica pe mormântul unui predecesor o statuie la propriu sau la figurat. Dar depăşirea gardului cimitirului necesită calităţi deosebite ale fostului om trecut în neant. Nu ştiu dacă bardul amintit merită această onoare. Peste câteva zeci de ani copii noştri vor aprecia o asemenea acţiune. Noi ar trebui să ne abţinem ca să nu păţim ce am păţit cu efigiile şi statuile lui Stalin, ridicate în timpul vieţii sale care, pe atunci, era considerată veşnică. Era doar Dumnezeul unei jumătăţi a globului terestru. 
  
Este adevăr curat că un român nu poate intra în istorie decât după trecerea în neant dacă şi numai dacă un străin de neam aminteşte de el. Ca să capăt deci o cunună de laur, poate meritată, nu-mi rămâne decât să rog Domnul Dumnezeul Meu să mă cheme la el. Abia atunci, şi numai atunci, un străin de neam şi-ar putea aminti de mine şi excepţionalele fapte pe care le-aş fi ocazionat spre a căpăta cununa poate meritată. N-aş fi un caz de excepţie. Există nume precum Enescu, Eminescu, Brâncuşi şi absolut a toţi românii pentru care omenire îşi aminteşte operele nerecunoscute de conaţionali. Este o caracteristică a neamului Românesc pe care regretatul Corneliu Vadim Tudor a cântat-o pe strunele sale. 
  
Fie-i ţărâna uşoară! 
  
Referinţă Bibliografică:
Ia-mă Doamne ca să ajung cineva / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1724, Anul V, 20 septembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!