CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Emil Wagner         Publicat în: Ediţia nr. 1716 din 12 septembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Sorcova vesela!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Da. Să trăiţi! Bine. Cum ne-a îndemnat Nene …  
  
Să-n bătrâneţi! Iute ca săgeata, datorită stresului creat de traiul greu şi ne-mbelşugat.  
  
O veni Crăciunul cu sărbători dar vreau atunci să mănânc bine, să trăiesc în belşug si să îmbătrânesc lent ca să pap cât mai mult mizera pensie acordată.  
  
Mai deunăzi, prin tinereţile mele, s-a publicat „Biblia veselă” în editura Urzica ca să lămurească lumea că … . A fot citită de mii şi mii de oameni care nu aveau voie, de la partid, să meargă la biserică. Consecinţa, azi că partidul dă apă popilor, tot poporul cu mic cu mare care n-ar fi citit biblia nici să-i pici cu ceară, merg la biserică şi ies de acolo cu suprema laudă „ce frumos a cântat popa”. Ce o fi spus popa, Dumnezeu cu mila, n-a auzit nimeni. Dar pupă toate icoanele şi sfintele moaşte tocmai că nu spune popa ci cântă.  
  
N-o fi cam aşa şi-n ştiinţe şi tehnică? Ce-ar fi să luăm în derâdere geometria de exemplu? Am avea oare de ce? Dumnezeu ştie! Dar a prezenta hazliu un eveniment, chiar moartea lui Stalin de-ar fi, toţi se înghesuie, ca la pomul lăudat, cu zâmbetul pe buze.  
  
Geometria este geometrie şi punct. Da punctul geometric despre care poate ştie ceva Dumnezeu în persoană. Un oarecare grec din Alexandria, aia de pe malul Dâmboviţei, mă iertaţi vreau să zic a Dunării, a luat în derâdere geometria, cât e ea de geometrie, explicând-o pas cu pas. Da! În cinci paşi dar prea mari pentru statura lui scundă. Consecinţa,după ceva mai mult de 2300 ani aceea geometrie se clatină. Se clatină rău de tot de parcă ar trebui să punem punct şi să luăm totul de la capăt. Să vă arăt de ce:  
  
Primul pas: Drumul cel mai scurt de la punctul A la punctul B este un segment de dreaptă. Aţi înţeles ceva? În primul rând cum poţi merge de la un punct la altul? În fon ce-i punctul? Politicienii îl pun cu pumni-n gură când o iniţiativă bună este luate de un nemembru sau nemembrană, oricum, din alt partid. Iniţiativa, bună cum a fost este beştelită, chiar blestemată apoi i se pune punct ca, după câteva zile, aceeaşi iniţiativă, dar nu aşa bună, să fie adoptată cu surle şi trâmbiţe de partidul conducător al clasei votatoare. N-o fi cazul să ne lămurim întâi ce e punctul? Dacă o fi un sătuc oarecare, să zicem Bucureşti că tot e pe Dâmboviţa respectiv Alexandria de pe Dunăre, între ele există un drum de-i zice autostradă, şerpuit şi plin de gropi. Acesta o fi drumul cel mai scurt? Păi de scurt ce este ajung mai repede per pedes ca Euclid decât cu automobilul. Aşadar până nu ştiu cu de-amănuntul cei un punct cum mă pot dumiri ce-i o dreaptă sau cum o fi numit-o savantul.  
  
Pasul al doilea: Segmentul de dreaptă poate fi prelungit în ambele sensuri. Cu segmentul m-am lămurit buştean. Dar ce vrea să spună savatul despre sens? În fond ce este sensul? Un bou merge la dreapta dacă îi spui „cea” şi la stânga dacă-i spui „hăis” sau poate viceversa că el e boul nu eu şi pot greşi. Oare şi savatul prelungeşte segmentul hăis şi cea? Şi ce-l doare pe DOMNUL (nu tovarăşul) de la partid prelungirea? Poate prelungi la stânga sau la dreapta o lege care-i convine sau nu? Aaa! Legea nu-i segment, E numai o „marţea neagră!” Vai de ea că tot hăis s-a ales de ea. Sau poate cea?  
  
Al treilea pas: Cercu-i cerc că are un punct ş-un segment. Asta-i vorbă de savant? Din groapă-n groapă nu alta. Parcă văd un câine căutând-uşi coada sau un politician căutând an după an Legea de-l poate salva, amnistie parcă-i zice. Să-l salveze de ce? Dac-aş ştii aş şti ce este cercul ca să pot dumiri şarada. Domne, ce limbaj mai au savanţii aceştia. De parcă ar fi aleşi ai votanţilor de voie sau nevoie. Oare câte milioane l-au votat pe Euclid?  
  
Penultimul pas: Un punct are în jurul lui patru unghiuri egale, numite unghiuri drepte. Dacă aş şti cei un punct poate aş înţelege cei un ungi drept. Neştiind pot greşi si atunci un unghi drept devine congruent cu un unghi strâmb. De ce nu! Adevărata problemă este de cine se înconjoară politicienii. Oare toţi cei din jurul lor le sunt congruenţi, adică se mănâncă cu aceeaşi lingură? Ar fi păcat, că lumea s-au umple prea tare cu congruenţi, iertare dar nu am găsit alt cuvânt pentru corupţi (raritatea rarităţilor, NUMAI 40 şefi de judeţe din totalul 48 ale ţării).  
  
Ultimul pas: Ceva cu unghiuri, întâlniri şi paralele. Dumnezeu să le înţeleagă. Pasul făcut a fost mult prea mare. Cam ca mărirea salariilor unor votanţi din sacul în care „este” dar nu se mai pune nimic. Ce vreţi şi uni politicieni pot fi paraleli.  
  
  
  
De puţină vreme parcă se pune un punct ferm. Dar nu se ia totul de la capăt. Mai sunt şi lucruri nune în geometria euclidiană pe care o învaţă fără să o reţină pruncii noştri. Sunt necesari doar câţiva paşi mărunţi de completare cum ar fi ce este punctul sau cm le vii de hac paralelelor inclusiv paralelilor.  
  
Sper că-n următorii 9 ani vor fi puse toate lucrurile la punct.  
  
Punct.  
  
 
Referinţă Bibliografică:
Sorcova vesela! / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1716, Anul V, 12 septembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!