CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Emil Wagner         Publicat în: Ediţia nr. 1637 din 25 iunie 2015        Toate Articolele Autorului

Ceva despre geometria absolută
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În dicţionarul folosit de matematicieni noţiunea de geometrie cuprinde o mulţime de sintagme care definesc anumite proprietăţi ale spaţiilor sau corpurilor analizate. Astfel putem avea deseori grupuri antonime precum:  
Geometria plană cu antonimul Geometria în spaţiu.  
Geometria hiperbolică Geometria sferică  
Geometrie Euclidiană Geometrie ne-Euclidiană  
Aceste defalcări, poate eficiente în rezolvarea unor probleme specifice anumitor entităţi precum calcularea suprafeţelor respectiv a volumelor, nu sunt însă definitorii. Practic sunt laturi sau puncte de vedere ale unei geometrii absolute.  
Geometria are un specific metric adică elementele geometrice sunt cantitativ comparate şi determinate. Dar totodată geometria devine dinamică în aceea că un punct sau o entitate se poate deplasa şi generează astfel o altă entitate. Un punct în deplasarea sa poate genera o linie dreaptă sau curbă după regulile de deplasare. Deplasarea unei drepte sau curbe în raport de altă dreaptă sau curbă pot genera suprafeţe. La rândul suprafeţele pot fi plane sau curbe.  
Arbitrar ariile sunt categorisite drept suprafeţe plane respectiv pânze subţiri cu referire la suprafaţa de separare a unui corp geometric curb sau de către două drepte neconcurente rotite una faţă de alta. Volumele se pot obţine ca diferenţă topologică în cazul pânzelor subţiri închise sau prin deplasarea unor suprafeţe plane, torul de exemplu.  
Ce reprezintă o suprafaţă sferică? Partea roşie (exterioară) dintr-o tablă vopsită bicolor după ce o înfăşurăm pe o minge. Ce este o suprafaţă hiperbolică? Faţa albastră a aceleiaşi table. Cât timp tabla este proaspăt ieşită din laminor ea este o suprafaţă plană pe care urmaşii lui Euclid îşi pot desena figurile geometrice. După ce o bat cu ciocanul pe şablon devine suprafaţă curbă cu un dos şi un extrados adică interiorul sau exteriorul ceaunului de mămăligă.  
Noi trăim pe extradosul unei sfere care la rândul ei se află in intradosul unui spaţiu hiperbolic. Planul lui Euclid este limita între suprafaţa sferică şi hiperbolă. Cu alte cuvinte noţiunea de dreaptă în sensul Euclidian se referă la o line generată de un cerc cu rază infinită, iar aceea de plan este figura geometrică generată de o sferă cu raza infinită care se confundă cu planul ei tangent. În lucrări de geometrie afină este menţionat „planul universal U” care se află la infinit, fără însă a se face apropierea sa de sfera cu rază infinită.  
Cert este că întreaga geometrie euclidiană plană se referă numai şi numai la punctul comun între sfera pe care trăim şi planul ei tangent. Atât şi numai atât există plan în spaţiul curb fără dimensiuni (topologic deschis). Însăşi raza de lumină este dreaptă numai între două galaxii cosmice deoarece în vecinătatea corpurilor care s-au concentrat într-o galaxie este curbată.  
Un copil poate trăi în comuna natală şi uneori moare de bătrâneţe fără să-şi fi schimba năzuinţele în afara preocupărilor cotidiene. Dar un adolescent nu mai este legat de locul de naşteri şi poate zbura în cosmos indiferent dacă o face în calitate de cosmonaut pe un satelit sau numai prin puterea gândirii. Oameni buni, nu tăiaţi aripile cunoaşterii tinerilor de orice vârstă. A te crampona de un postulat sau o axiomă este acelaşi lucru cu fapta „excepţionalului” nostru primministru.  
În consecinţă, printr-un punct exterior unei drepte date se pot duce două paralele şi o infinitate de drepte neconcurente cum a spus compatriotul nostru Bolyai şi nu numai o unică paralelă cum, cândva, a spus un oarecare Eucluid. Oamenii care nu mai sunt copii susmenţionaţi şi afirmă contrariul au ochelari de cal dacă nu sunt chiar orbi. Lumea merge înainte şi câştigă noi cunoştinţe din ce în ce mai repede. Dacă nu ţinem pasul riscăm să ne afundăm în noroi.  
Un mare filosof umanist Descartes, ateu, a avut o discuţie în prezenţa ţarului Rusiei cu matematicianul Gauss, catolic convins. Descartes i-a cerut lui Gauss să dovedească existenţa lui Dumnezeu. Răspunsul a fost: „Dacă dovedeşti că 1 + 1 = 2 eşti tu Dumnezeu. N-ai să poţi, cum nu o pot nici eu. Cineva a făcut-o!” Astăzi bosonul, entitatea materială care nu ocupă volum, este disputa pentru ce nu poate fi făcut decât de Dumnezeu. Şi mai sunt atei!  
 
Referinţă Bibliografică:
Ceva despre geometria absolută / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1637, Anul V, 25 iunie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!