AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Foileton >  


Autor: Emil Wagner         Publicat în: Ediţia nr. 1596 din 15 mai 2015        Toate Articolele Autorului

Televizorul reparat.
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Am fost şi eu tânăr. Chiar căsătorit cu doi flăcăi care astăzi sunt ingineri la casa lor şi mi-au făcut nepoţi. Dar Dumnezeu a fost sever cu mine chemând la el soţia mea dragă prea devreme. Aveam puţin peste 40 când am pierdut-o. Puteam să-mi refac viaţa dacă … ştiam vorba română. 
  
Încă nu aveam 50 când, la serviciu, intru în graţiile a două colege divorţate. Veronica, subalternă directă, lucra la planşetă desenând instalaţii pe care apoi le urmărea execuţia pe şantierele din toată ţara. Şi eu făceam mult tern. Când eram amândoi în birou mă solicita des la rezolvarea câte unui detaliu. Şi era locul strâns în jurul planşetei. Şi vrând nevrând aproape ne luam în braţe trecând dintr-un loc în altul. Şi era chiar drăguţă, ca şi mine de fapt. Astfel nu regretam apropierea forţată. Eu eram însă preocupat numai de amănuntele de pe desen fără să remarc circumstanţele. A doua, Lucreţia, era şefă de serviciu ca şi mine. Ne întâlneam numai la şedinţe şi --- în tren. Hazardul, nu altceva, ne crea probleme la aceeaşi dată pe acelaşi şantier. Poate nu numai hazardul, deoarece dese ori tratam probleme deosebite în aceeaşi şedinţă de lucru. Şi Lucreţia era drăguţă, volubilă, iar perspectiva de a locui câteva zile sub acelaşi acoperiş nu ne displăcea nici unuia. Eram însă cuminţi deşi dese ori dansam seara după un păhărel cu alţi colaboratori. Viaţă de şantier cu micile ei avantaje şi dezavantaje. 
  
Într-o bună zi Veronica mă roagă să-i repar televizorul. Fiul ei primise de la tătic un calculator Spectrum care necesita un televizor. Fostul soţ încercase să repare unul din televizoarele din pod dar nu a reuşit. Poate, din două, reuşesc eu să fac unul bun. Am acceptat stabilind vizita pentru sâmbătă când aveam program scurtat. 
  
Sâmbăta pe la unu am plecat împreună de la serviciu. Acasă o aştepta mămica ei care ne-a servit masa. Flăcăul căpătase permisiunea să viziteze pe tătic spre a mai discuta despre noul calculator atotpotent. După masă m-a condus în cămăruţa de mansardă care servea drept cameră de oaspeţi. Pe o masă erau cele două televizoare. În cameră era sufocant de cald aşa că a trebuit să dezbrac haina ca să mă apuc de lucru. După cca. o oră a venit şi Veronica în ţinută lejeră de casă. Aşa să mai schimbăm o vorbă. S-a aşezat pe pat deoarece eu ocupam singurul scaun. Eu tot demontam şi remontam piesă de piesă căutând defectul când la unul când la altul abia răspunzând volubilei taclale. În sfârşit am găsi defectele Erau nişte lămpi arse, dar care nu se puteau folosi de la unul la altul. Am cerut o punguliţă spre a lua lămpile cu mine în încercarea de a procura unele bune. 
  
Când, după două săptămâni, Veronica m-a întrebat de ele i-am răspuns franac că nu am reuşit procurarea. 
  
După cca. un an ne-am întâlnit în trenul de Suceava. Eu aveam treabă la Botoşani, ea la Suceava. Pe la Ploieşti ea mă întreabă direct: „Ştii să vorbeşti româneşte?”. Perplex m-am uitat lung la ea şi am observat cu se roşeşte. Abia atunci mi-a căzut fisa şi râzând i-am replicat: „Mi-ai cerut să-ţi repar televizorul, nu să-l repar pe cel de pe masă? 
  
Mi-a pus matern mâna pe umăr şi a început să povestească despre căsnicia ei fericită ruptă de o infidelitate severă din partea lui. 
  
Nu am ajuns la Botoşani decât a doua zi. 
  
Referinţă Bibliografică:
Televizorul reparat. / Emil Wagner : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1596, Anul V, 15 mai 2015, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!