CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Foileton >  


Autor: Emil Wagner         Publicat în: Ediţia nr. 1594 din 13 mai 2015        Toate Articolele Autorului

Nu mai sunt proşti pe lume
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Nu mai sunt proşti pe lume 
  
Ieri am fost la „evidenţa populaţiei”. A treia oară numai anul acesta. Puştiul unui chiriaş împlinise 16 şi voia buletin. Ne-am dat întâlnire acolo. Când am ajuns cu actele de proprieate în original şi copie, ştiam lecţia. Doar la poliţe am depus tone de hârtie. Puştiul nu completase însă formularul şi nici nu avea loc în lunguţa coadă nu tocmai ca aceea de la cabinetele medicale de când cu cardurile. 
  
Am cerut eu formularul şi sprijinit în baston, tremurând de parkinson m-am aşezat la coadă ca el să completeze formularul. Şi timpul trecea, mă apropiasem de ghişeu la mai puţin de-o oră, că doar se fac şi poze, iar formularul nu se lăsa completat. Am rugat pe cineva să-l ajute, eu nu aveam tocmai starea de spirit să-l ajut. Oare ce se face la şcoală? Doar întreaga generaţie de 16 ani e la şcoală şi nimeni nu-i în stare să le spună ceva? Nu că ar fi proşti de-o parte sau de alta! Dar … 
  
Cu ani în urmă, pe la jumătatea anilor 80 mi sa aprobat să-mi vizitez fiul plecat de mai bine de 5 ani. Greşise trenul într-o excursie prin Germania şi a ajuns tocmai în California. Ajuns acolo nu-mi venea să-mi cred ochilor. Avea o maşină frumuşică şi era proprietarul unei vilişoare parter şi etaj. În cinci ani. Eu în toată viaţa n-am reuşit decât o Dacie şi eram în categoria XI de salarii ceea ce era enorm pe atunci. Biletul de avion mi la plătit tot bebeluşul. Păi, cum zic, ne-am pupat iar la fine de săptămână vizitam, San Francusco cu Golden Bridge al lui, San Diego cu parcul de distracţii cunoscut, chiar si Las Vegas, ce mai toată California. Într-o bună zi a hotărât o curăţenie acasă. A închiriat o maşină de spălat mochete şi am pus-o la treabă. Tot etajul şi scara de acces aveau mochetă pe jos şi nu-i deloc uşor să-l speli cu tot dispozitivul care livrează apa fierbinte şi usucă în acelaşi timp. Luni a plecat la serviciu pe bicicletă (numai 10 mile) şi mi-a lăsat maşina să duc dispozitivul înapoi. M-am conformat, dar … uitasem să-l golesc de apa uzată care spălase toată casa. Prostie? nicidecum. Lipsă de comunicare! 
  
Proştii ca proştii. Probabil nu au existat niciodată. Totdeauna gafa are o altă cauză. De exemplu îngâmfarea. Da îngâmfarea duce la prostii nu simple gafe precum prostia însăşi. 
  
Vreţi un caz? O să trag unul din jobenul plin ochi. 
  
Domnul Popovici a redus preţul mărfii sale cu 5%. Ionescu a afirmat că este o prostie. Nimeni nu va cumpăra căci va presupune o proastă calitate. Marfa lui Popovici s-a vândut iar a lui Ionescu a rămas în stoc deoarece era prea scumpă. Unul din ei a fost îngâmfat, nu prost. Nu era mai bine să cadă la o învoială şi să reducă amândoi preţul cu, să zicem, 3%. Sunt prea orgolioşi ca să facă aşa ceva şi cumpărătorii suferă împărţiţi şi ei în mulţumiţi, care au apucat marfa ieftină şi păgubiţi care nu-şi pot permite marfa scumpă. O alegorie şea. Iapa căutaţi-o prin casa poporului. 
  
În concluzie nu există proşti. Dar ferească-mă Dumnezeu de îngâmfaţii care fac „mai bine” ceea ce a fost făcut bine. 
  
Când le va da oare Dumnezeu înţelepciunea spre aşi da frăţeşte mâna în loc să-şi afişeze îngâmfarea? Noi toţi suferim datorită orgoliilor care nu permit să accepte că şi adversul poate emite soluţii bune. 
  
Prostie ar fi să le dau sfaturi! 
  
Referinţă Bibliografică:
Nu mai sunt proşti pe lume / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1594, Anul V, 13 mai 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!