CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Foileton >  


Autor: Emil Wagner         Publicat în: Ediţia nr. 1587 din 06 mai 2015        Toate Articolele Autorului

Bicicletele galbene
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Mai ieri Mariana primea o scrisorică de la Marin-ul ei care făcea armata. Ce sărbătoare. O săptămână întreagă avea ce palavragii cu prietenele iar seară de seară, în locul rugăciunii, citea şi recitea epistola. Până venea alta şi o lua de la început. Bineînţeles că între două epistole primite scria 10 pe care Marin le primea în pachet deoarece poşta armatei avea regulile ei. Mariana nu ştia asta şi se plângea că Marin o uită, nu o mai iubeşte, că s-a încurcat du alta etc. etc. 
  
Ce aveau oare cei doi de comunicat? Păi activitatea de zi cu zi, gânduri, speranţe şi vise. Cu alte cuvinte construiau castele în Spania. Din cărţi de joc, fragile. Orice adiere de vânt le putea dărâma. Temerile fetiţei şi jurămintele lui constituiau grosul informaţiei schimbate între ei. Asta înseamnă iubire. Asta este dor. Altceva ar fi fost dacă ar fi versificat în doine şi balade sentimentele lor. 
  
Astăzi calimera s-a întors. Iubiţii nici nu mai ştiu să scrie. Schimbă din oră în oră nu vise, temeri sau jurăminte ci muţunache însoţiţi de prescurtări. Sunt mai decente decât imoralele cuvinte. Deşi aceste prescurtări sunt originale, particulare şi chiar intime, toată lumea le înţelege. Sunt chiar internaţional valabile aşa că românca se poate înţelege cu chinezul. Cei care au trecut de „iubirile adolescenţei” au alt mijloc de comunicare. Poze, fotografii şi citate preluate fără specificarea sursei. Mai zic dacă subiectul ar fi realizări personale cum ar fi bomboanele de copii, de dulci păpuşele cu bucle şi fundiţe. Dar de regula sunt poşete, parfumuri, bijuterii cumpărate sau văzute la alţii, după buzunar. Şi circulă nu glumă. Au mii de „like-uri”. De ce oare lumea întreagă este moartă după asemenea „preţioase” informaţii? 
  
Ce afaceri ar putea face poşta cu asemenea moravuri. Mult mai multe decât cu lungile scrisorele ale Marianei şi Marin-ul ei. Dar poşta nu a rămas decât cu epistolele afaceriştilor şi comercianţilor pline de facturi şi cifre, taxe, cifre. 
  
Activitatea, visurile şi năzuinţele nu mai contează. Fiecare si-a închis sufletul între carapacele scoicii sale proprii. Tot ce circulă pe internet, de fapt pe programele de socializare precum „facebook” nu mai are nimic cu socializarea. Toată lumea de pe întregul glob se află doar în treabă. Această „treabă” mai este din când întreruptă din inutila activitate de câte o instituţie interesată precum Antena 3 care dă întâlnire antebăs* să demonstreze împotriva băs* 
  
O carte, un tratat, o piesă de teatru chiar şi un concert nu le vezi promovate pe reţelele de socializare deşi în vechile scrisori aveau preponderenţă. Oricine era pe atunci sau se pretindea cult recomanda rudelor şi cunoştinţelor cartea citită (care a rămas netăiată în bibliotecă) s-au reprezentaţia de teatru excelentă (de care au auzit). Dese ori „distinsele” general-ese sau chelner-ese, soţiile importanţilor societăţii locale care ţineau „saloane culturale”, confiau suratelor „Nu am fost la Nunta lui Figaro, dar i-am trimis o felicitare”. Cultură de salon, ce vrei! Astăzi tineretul culturalizat de internet habar n-are de Figaro şi nunta sa. 
  
Mijloace de comunicare, comunicare nu socializare, sunt necesare şi culmea tot internetul le rezolvă legând instantaneu doi comunicatori aflaţi în diferite „colţuri” ale globului terestru. Cu mici excepţii. De exemplu Google, o companie internaţională cu peste 100 mii de colaboratori din care câteva mii bune se află într-un cartier din Palo Alto un orăşel din California aproape de San Francisco, comunică prin biciclete. În tot cartierul vezi în faţa caselor, nepăzite de nimeni, puzderie de biciclete galbene. Dese ori o tânără curieră i-a de coarne o asemenea bicicletă şi încântă trecătorii cu muşchiuloasele pulpiţe care ies din şort spre a pedala. Aşa ajung repede şi eficient diferitele acte de la locul de purcedere la cel de utilizare. 
  
Un excelent mijloc de comunicare. Are de toate: gimnastică, aer, soare, frumuseţe admirativă şi utilitate. 
  
Nu ar fi plăcut să trăim şi noi cu faimoasele biciclete galbene în vizor? Nu ştiu dacă Google are filiale şi pe la noi. Dar ar putea încerca şi alte companii. Mai ales că la noi nu fură nimeni în afară de politicieni! Iar drumurile … No coment! 
  
Referinţă Bibliografică:
Bicicletele galbene / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1587, Anul V, 06 mai 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!