CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Cugetari >  


Autor: Emil Wagner         Publicat în: Ediţia nr. 1584 din 03 mai 2015        Toate Articolele Autorului

Liturghia creştină
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
E duminică şi sunt pensionar. Nimic din rutina de zi cu zi nu mi s-a schimbat ca urmare a acestei zile de reculegere. M-am aşezat la calculator spre a-mi umple timpul cu o activitate mai apropiată posibilităţilor mele fizice. De mult nu am mai fost la biserică. Sunt ani buni de când am dificultăţi la mers datorită unei defecţiuni la nervului auditiv. Îmi pierd echilibrul datorită unor vertijuri care apar din senin. Nici un doctor nu m-a putut ajuta. 
  
Am pornit televizorul şi ascult liturghia de la catedrală. Un splendid cor îmi umple sufletul de armonii, cu adevărat cereşti dar … 
  
Din când în când un tenor cu calităţi vocale, în odăjdii preoţeşti, dă un simulacru de spectacol citind din Sfânta Evanghelie. Flexiunile vocii în tonuri de prim solist al operei face însă neinteligibil tot ce pronunţă. Păcat. 
  
In pauze se aude în surdină câte o rugăciune vorbită, ne-cântată. Deşi am probleme cu auzul le aud perfect şi am tendinţa să împreunez mâinile a rugăciune. Ce frumos este să poţi participa sufleteşte la o rugăciune spusă din inimă. În suflet mi se aşterne o linişte mântuitoare şi iert toate deviaţiile preoţeşti care m-au deranjat prin „cântarea” preoţească. 
  
Oare de ce? 
  
Am ascultat liturghii catolice. Preotul cântă ca şi cel Ortodox toată slujba. Dar în latină pe care normal că nu o înţeleg. Variaţiile de ton face aceste texte străine mai suportabile. Am de ce lăuda preotul „Ce frumos a cântat” Dar, pe la finele liturghiei preotul suie în amvon şi ţine o predica, în vorbire normală, eventual accentuată cu mici variaţii de ton cum face oricare conferenţiar. Predica, după ce explică cele sfinte slujite în latină, critică sau laudă activitatea enoriaşilor. Este înălţătoare o asemenea predică pe care tot omul o poate înţelege. 
  
La Protestanţii Evanghelici liturghia este şi mai simplă. În biserica fără zei (statui şi icoane de sfinţi), fără uşi împărăteşti care să separeu clerul sfânt de păcătoşii mireni, preotul, fără odăjdii bogate, în ţinută sobră, vorbeşte normal ca toţi oamenii chiar şi atunci când se adresează Domnului Dumnezeului Nostru, al tuturor. E mai mult decât înălţător. Urmează şi o predică cu multe învăţăminte utile deoarece aceea religie nu condamnă cunoaşterea în favoare revelaţiei Divine. 
  
În sfârşit în moscheile mahomedane liturghia este practic inexistentă. Credinciosul mirean poate intra în biserică la orice oră din zi sau noapte după ce s-a descălţat şi s-a spălat cel puţin pe picioare. Îngenuncheat pe bogatul covor discută de la suflet la suflet cu Dumnezeul Său fără nici un intermediar. Muezinul care 24 ore pe zi citeşte din Coran o face pentru ca oricare mirean să poată folosi în rugile sale cuvinte folosite de Profetul Mahomed spre a se adresa Domnului Dumnezeu Alah. 
  
Sunt obiceiuri, cutume, canoane confesionale. Dar omul este cu atât mai bun cu cât înţelege mai multe din sfaturile şi îndemnurile venite se la Dumnezeu prin glasul preoţilor. 
  
Un îndemn pe care l-am constatat în toate religiile cu excepţia celei în care am fost botezat este: 
  
„Dumnezeu ajută pe cei care se ajută şi singuri” 
  
Nici nu vă puteţi da seama ce acţiune benefica are această sintagmă. Omul, mireanul, credinciosul care se ajută singur are iniţiative sugerate de Dumnezeul Său care-l scot oricând din impas. Este suficient să mulţumeşti seară de seară Domnului pentru coaja de pâine pe care ţi-a hărăzit-o pentru ca Acesta să-ţi ofere un somn liniştitor care reface forţele şi inspiră noi şi eficiente soluţii spre a atinge năzuinţele accesibile. Omul trebuie să vrea ceva. Să aibă un ţel raţional în viaţă şi să depună toate eforturile spre a-l realiza. Cu siguranţă că Domnul Dumnezeul Său îl va ajuta. 
  
Postul oricât de sever sau rugăciuni imperative de forma „Dă-mi Doamne bani mulţi că mor de foame” sunt paleative, parte chiar profanări a Divinităţii. Dumnezeu nu poate accepta ordine militare, nici chiar de la preoţi cum ar fi pomelnicele. De ce Dumnezeu să pomenească un mirean care nu a lăsat nici o amintire de valoare la plecarea spre vecie? 
  
Ar fi timpul să reflectaţi puţin asupra acestor lucruri mărunte care ating credinţa şi speranţa către lumea păcii de apoi. 
  
Referinţă Bibliografică:
Liturghia creştină / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1584, Anul V, 03 mai 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!