CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Cugetari >  


Autor: Emil Wagner         Publicat în: Ediţia nr. 1523 din 03 martie 2015        Toate Articolele Autorului

De unde sare iepurele?
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
De unde sare iepurele? 
  
Introducere! 
  
Nu numai vânătorii obişnuiesc să mai lungească coada vulpii povestind cele mai năstruşnice aventuri. Iepurele ipotetic poate sării dint-o comoară care, astfel găsită, poate să-ţi aducă fericirea materială sau de ce nu, aprecierea socială. Dar nu este exclus ca grota din care sare să producă avalanşe care pot distruge un întreg sat. 
  
Dacă ne luăm după acest deziderat nici nu ne mai preocupă iepurele deoarece este mult mai probabil să ne aducă o împrejurare nefericită. Întâmplări norocoase sunt la fel de probabile ca reînvierea activă dintr-o grea boală neiertătoare. 
  
Tratare! 
  
O operă arhitecturală, cum ar fi reţeaua română de autostrăzi, poate fi evaluată numai circulând pe ea. Pentru aceasta ar fi necesar să se termine măcar una care leagă două puncte importante. Dacă se termină în neant nimeni nu o încearcă oricâte milioane am fi investit în ea. 
  
O operă literară este citită dacă … este citită. Da! Nu este un joc de cuvinte. Pe vremurile bunicilor noştri autorii îşi citeau lucrările în saloanele somităţilor vremii. Dacă a doua zi îşi amintea cineva de ea publica o critică şi dacă (fără parcă) academia se pronunţa, lucrarea devenea sau nu publică. Cine are astăzi ocazia să-şi citească propria lucrare? O trimite prin internet şi este tratată ca iepurele sărit din baltă. 
  
În general o lucrare literară poate deveni o operă dacă respectă o schemă. Potrivit academiei franceze schema trebuie să cuprindă punctele recomandate de Decartes (potrivit Wiki: Rene Descartes 31 Martie 1596 – 11 Februarie 165, matematician şi filosof francez. Principiile sale au fost popularizate prin adjectivul „cartezian”) un adevărat „principiu cartezian”. Potrivit lui orice lucrare literară sau ştiinţifică trebuie să conţină o introducere, o tratare si concluzii. Nuci o publicaţie de prestigiu franceză, şi nu numai, nu acceptă lucrări care se îndepărtează de acest principiu. La noi nu s-a auzit despre el. Majoritatea lucrărilor încep de la pagina 100 din 200 astfel că te încurci în date şi fapte. Mai rău este că până şi concluziile finale sunt relevate undeva pe la pagina 80. Mă refer nu numai la lucrări literare. Şi reviste electronice de matematică suferă, de exemplu, de această caracteristică Dâmboviţeană. 
  
Până şi lirica eminesciană respectă principiile carteziene. Vezi: scrisorile, Luceafărul şi chiar minuscula La steaua . În toate acestea este definită o introducere, o tratare dezvoltată şi concluzii pline de învăţăminte. 
  
Este păcat că, datorită umplerii timpului cu bârfe şi alte politicisme televizate sau internetizate nu mai are omul contemporan timp să citească o lucrare, o carte sau să mai meargă la teatru, concert sau chiar operă. Până şi cinematografele care mai prezentau filme artistice cu învăţăminte de valoare au apus. Au răsărit însă telenovelele la fel de populare ca „Naşterea Domnului” 
  
Şcoala nu mai este un mijloc de instruire, o bază care să ofere posibilitatea de „absorbire a culturii”. Ea face „educaţie” politică şi, mai recent, religioasă. În plus şcoala nu sugerează ci obligă elevul la plagiere. Răspunsul la examen nu mai este de mai bine de 20 ani un eseu cu cuvinte şi concepţii proprii ci repetarea întocmai a „dictatelor” înaltelor scaune educaţionale. Ne mirăm că adolescenţii, foşti elevi, consideră plagiatul o metodă normală pe care o folosesc deplin nu numai în scris. Este cu atât mai periculoasă aplicarea fără discernământ a sugestiilor şefului, un adevărat plagiat. Oare unde se mai află răspunderea personală? 
  
Concluzie! 
  
Elevi ascultaţi ce spune dascălul la catedră. Nu „notaţi” cuvintele spuse ci ideile pe care le-a îmbrăcat în aceste cuvinte. Mai citiţi din când în când şi o carte oameni buni. 
  
Punct! 
  
De fapt vezi şi: bate şeaua ca să înţeleagă iapa! 
  
Referinţă Bibliografică:
De unde sare iepurele? / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1523, Anul V, 03 martie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!