CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Emil Wagner         Publicat în: Ediţia nr. 1511 din 19 februarie 2015        Toate Articolele Autorului

Stimate domnule Bogdan Rareş
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Stimate domnule Bogdan Rareş 
  
De mai mult de un an sunt delectat de emisiunile Dumneavoastră, dar … 
  
Probabil că veţi avea soarta conaţionalului reporter transilvănean Gherman. Duşmanii adevărului nu se joacă. Postul de televiziune Transilvania TV a dispărut din grilă. Aşa peste noapte. 
  
De la domnul Gherman am reţinut în special emisiunea făcută cu un invitat ţigan „Gabor cu Pălărie”. Sunt mulţi ţigani ca el în Transilvania. Nu ştiu dacă îi cunoaşteţi, dar eu am avut onoarea să stau de vorbă cu reprezentanţi ai acestei etnii. Sunt oameni culţi, stăpâni pe meseria etniei de căldărari-aurari cu care şi-au creat o situaţie frumoasă călătorind în coviltirul tractat de un Mercedes. Reîntorşi în locul de baştină aceşti ţigani îşi creează cuibuşorul cu aleasa inimii culeasă prin mijlocul Asiei şi îşi cresc omeneşte copii în spirit de muncă, şcoală şi respectarea omului. 
  
Nu întâmplător vorbesc despre aceea emisiune care mi-a mers la inimă ca şi emisiunile Dumneavoastră în special din perioada electorală. 
  
Nu îndrăznesc să vă dau sugestii. Cu toţi cei peste 80 anişori şi o experienţă de 40 munciţi, admir oameni ca cel descris de Dumas, un precursor al lui Caragiale. Mă refer la Jan Valjan, un copilandru care, de foame necruţătoare, fură o pâine pentru care este obligat la mulţi ani de scoală a tâlhăriei. Terminând aceea şcoală exercită meseria învăţată până întâlneşte un sfânt care, în loc să îndrepte sabia dreptăţii împotriva sa îi dă binecuvântarea. Virând la 180 grade se ridică material şi social devenind un celebru primar a unei localităţi înălţată din noroi. 
  
Întâlnirea cu un sfânt diferit de arhaghelii care împart dreptatea cu sabia avem şi în zilele noastre. Unul dintre ei a fost des subiectul emisiunilor Dumneavoastră gustate şi de mine. 
  
Şi convertibili ca Jan Valjan întâlnim des în jurul nostru. Unii le spun transfugi sau şi mai rău turişti doctrinari. În fond cu sau fără şcoala socială numită „penal” devin din împieliţaţi adevăraţi îngeri sub imboldul unei binecuvântări. Ei merită tot respectul urbei. 
  
Nu ştiu dacă subiectul nemulţumirii Dumneavoastră este într-adevăr un om rău deoarece la contactul cu binecuvântarea primită nu dă semne de îndreptare deşi o lasă de înţeles. 
  
Oricum schimbarea Dumneavoastră îmi displace. Nu mai găsesc diferenţe faţă de o anumită antenă pe care o dispreţuiesc. Nu ar fi mai util să bateţi şeaua ca să înţeleagă iapa? Poate fi ridicat în slăvi lucru bine făcut în criticarea celui care ne stânjeneşte. Sunt atâtea lucruri care pot interesa mai mult decât o bârfă politică chiar făcută cu ajutorul unor analişti de peste 1,80 metri. 
  
Cu deosebită stimă, Emil Wagner 
  
Referinţă Bibliografică:
Stimate domnule Bogdan Rareş / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1511, Anul V, 19 februarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!