CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Cugetari >  


Autor: Emil Wagner         Publicat în: Ediţia nr. 1507 din 15 februarie 2015        Toate Articolele Autorului

Patent natura
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Un mic exerciţiu de logică. Creier versus calculator. Va ajunge oare omul, cândva în timp sau spaţiu, să descifreze şi să folosească patentele naturii? 
  
Un calculator modern are miliarde de unităţi de memorie dar numai 64 legături de intercomunicaţii. Legătura cu mediul exterior se face şi astăzi, în timp, pe cele 64 canale la care omul sau alt calculator pot avea acces. Memoria, fără legătura care permite scrierea sau citirea celulei sale, nu are absolut nici o valoare. Raportul ar trebui să fie tocmai invers. Logica ar cere ca fiecare celulă de memorie să aibă o intercomunicaţie cu toate celelalte. 
  
Din câte se ştie astăzi despre creierul nu numai omenesc, la fiecare mie de celule de memorie există miliarde de neuroni terminaţi cu sinapse care permit practic instantaneu legătura fiecărei celule cu fiecare. Este cel mai perfect calculator pe care ni-l putem imagina. 
  
Neuronii sunt mici unităţi normal inactive. Dar dacă una din sinapsele sale este activată transmite corespondentei sale informaţia. Un neuron poate fi şi ramificat cu mai multe sinapse care se activează simultan de oriunde ar veni excitarea. Spre deosebire de neuron, celula de memorie situată pe scoarţa cerebrală păstrează excitarea odată înscrisă pe tot cuprinsul vieţii. Starea ei poate fi citită de oricâte ori este necesar. 
  
În calculatoarele de care dispunem celula, unitatea de memorie, poate avea numai două stări şi anume excitată sau nu. Sistemul este numit „tot sau nimic” dar implică formarea de „cuvinte” care sunt succesiuni arbitrare de excitări. Cuvântul este format din minim 4 celule fiecare din ele putând fi excitată (starea 1) sau nu (starea 0) şi poate conţine 16 unităţi de informare deosebite între 0000 şi 1111. Un cuvânt de 4 celule este folosit, de regulă, pentru cifre. Un cuvânt mai mare, aşa numitul byte are 8 celule putând forma 256 stări deosebite între 00000000 şi 11111111. El este folosit pentru caracterele tipografice. Este aşa numita modulare care, folosind o linie de intercomunicaţie separată indică ce se află în acel moment pe principala linie, bus-ul. Intercomunicaţia care permite scrierea sau citirea memoriei, la ultimul tip de calculatoare (quad) cuprinde 8 cuvinte de 8 celule, deci 64 celule care sunt citite sau scrise simultan. Între cuvinte nu există nici un semn de delimitare cu excepţia aşa numitelor comenzi. O comandă indică ce trebuie să execute calculatorul şi are în componenţa sa şi elementul de memorie care urmează a fi citit sau scris. De aceea între două comenzi există un element de separaţie. Totalitatea comenzilor formează aşa numitul cod maşină prin care omul comunică cu calculatorul. 
  
Nu se ştie încă dacă creierul lucrează în sistemul binar (tot sau nimic) şi dispune în consecinţă de un sistem de modulare. Este mai probabil ca el să lucreze într-un sistem în baza 3 format minus, zero,plus (-0+). Acest sistem permite detectare unei memorii nefolosite si separarea informaţiei în aşa numitele cuvinte. Cele două stări 1 şi 0 sunt înlocuite de -1 (excitat negativ) şi +1 (excitat pozitiv). Elementul 0 (neexcitat) serveşte ca separare între două unităţi de informare. Totodată indică porţiunea de memorie încă nefolosită. Omul a folosit acest sistem cu relee polarizate care separau excitările negative de cele pozitive. Sistemul relativ mult folosit în telefonie pe la mijlocul secolului precedent a fost abandonat după descoperirea semiconductoarelor care au înlocuit dificilele tuburi electronice cu filament cald, mai scumpe decât un releu polarizat. 
  
Şi sistemul neuronal are aplicaţii practice de pe la începuturile telefoniei. Legăturile între abonaţii telefonici, serviţi de o operatoare încă prin anii 50, au fost înlocuite de aparate de căutare rotative, complicate şi scumpe. Astăzi motoarele de căutare Google caută şi găsesc în fracţiuni de secundă referirile la o temă solicitată de oricine oricând. Un astfel de motor mult mai simplu dar cu mult mai multe intercomunicaţii se află în capul tuturor oamenilor şi nu numai. 
  
Omul se studiază greu pe sine însuşi şi, deocamdată, nu acceptă faptul că toate animalele globului au fost făurite de natură asemănător lui. Natura nu face deosebire între creierul deşteptului om şi a proastei găini. Chiar dacă găina nu face politică, tot corpul ei este coordonat de creierul ei. Şi nu este treabă uşoară. Se cunosc multe lucruri despre anatomia creierului dar foarte puţine despre fiziologia sa. Poate că ar fi cazul ca medicii să ceară ajutorul inginerilor sau viceversa. 
  
Nu pare dificil să disecăm funcţionarea unui sistem asemănător creierului. Cu atât mai mult că el există. Toţi sateliţii de telecomunicaţii şi nu sunt puţini, comunică între ei. Memoria este legată de modulul de comandă prin bus-ul de date cu 64 fire şi un bus de comenzi de 4 fire. Asta permite ca într-un singur ciclu care durează câteva nanosecunde să fie simultan scrise sau citite 64 celle de memorie. Este o performanţă. Dar nu este suficientă. Mărirea liniilor de intercomunicare, practic realizată prin gruparea mai multor microprocesoare într-un sigur cip duce la dificultăţi de amplasare. Exteriorizarea unui sigur pin necesită un spaţiu cât toate celelalte elemente la un loc. 
  
Creierul a rezolvat problema prin volum. Celulele de memorare sunt pe o suprafaţă exterioară a unei sfere aproximative iar intercomunicaţiile pasive ocupă tot volumul sferei. Legătura cu restul corpului se face printr-un număr limitat de neuroni ac centului efectiv de comandă, bulbul rahidian. 
  
Ce ar fi dacă placa de memorie, de 1 Gby (un miliard de byte) curentă să includă şi intercomunicaţia între unităţi accesibilă prin 2 fire plus alimentarea electrică? Se cunosc încercări de a înlocui bistabilele cu mai multe tranzistore care formează astăzi celula de memorie cu celule organice care păstrează o sarcină electrică încărcată. 
  
Toate acestea vor fi realizările tehnice ale viitorului. Dar nu ne împiedică nimeni să visăm. Sau poate, gândind logic, putem apropia viitorul? 
  
Poate! 
  
Referinţă Bibliografică:
Patent natura / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1507, Anul V, 15 februarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!