CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Foileton >  


Autor: Emil Wagner         Publicat în: Ediţia nr. 1483 din 22 ianuarie 2015        Toate Articolele Autorului

RSDR împărăţia minciunii.
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
RSDR împărăţia minciunii. 
  
Există o împărăţie pe globul terestru cu mai multe popoare de forma Moldoveni, Munteni ori Transilvăneni. Normal RSDR are şi o Academie care, din eroare, a conferit titlul de DOCTTORE unui concetăţean de meserie avocat. Se ştie că avocatura este în relaţii directe cu dreptul şi dreptatea în sensul că spre a „lămuri” elementele de drept foloseşte largi înflorituri prin dezvoltarea unor puncte nerelevante în defavoarea celor relevante ignorate sau, mai rău prezentate în absurd. Ei bine avocatul în speţă este un expert în asemenea procedee într-atât încât acestea pot fi considerate gogonate minciuni. Stimatul domn avocat a renunţat de bună voie şi nesilit de nimeni la importantul titlu academic de DOCTTORE în MINCIUNI pe care, la presiunea unei părţi a poporului de votanţi a început să-l considere defăimător. 
  
Dar prea târziu. În întreaga împărăţie in care minciuna stă cu împăratul la masă, aceasta s-a răspândit căpătând caracter oficial. Cu alte cuvinte în RSDR minciuna este legal legiferată. Până si procurorii recurg la minciuni, chiar dacă acestea nu sunt prezentate decât „înflorituri” avocăţeşti. 
  
Demonstrez cu un caz strict real petrecut în Bucur, capitala RSDR. 
  
Un oarecare proprietar a moştenit prin retrocedarea avutului său şi un chiriaş rău platnic. An de an restanţele s-au acumulat. Nu ştiu dacă aceste acumulări sau nu ele l-au determinat pe Dumnezeu să cheme spre sine acel suflet rătăcit. Cert este că după trecerea în veşnicie a chiriaşului o rudă a acestuia pretinde locuinţa. Nefiind-ui acordată s-a răzbunat prin deteriorarea locuinţei bine întreţinute de fostul chiriaş. Până şi canalizarea a fost astupată cu lapte de ciment încât în întreaga casă a apărut pericol de inundaţii obligând ceilalţi locatari să facă urgent mari cheltuieli pentru desfundarea ei. Proprietarul a făcut plângere penală pentru distrugeri provocate locuinţei sale. 
  
Dar… A intervenit un dar! 
  
Chiriaşul avea mai multe rude, din care una părea mai aprigă decât celelalte. Cum zice şi zicala „hoţul cu un păcat. Păgubaşul cu multe prin bănuielile sale”. Şi în acest caz păgubaşul a făptuit un mare păcat îndreptând bănuiala spre un nevinovat. Prin cercetările făcute de anchetatori s-a dovedit cu certitudine că o altă persoană este în fapt autorul pagubelor produse. În loc de a se autosesiza spre persoana cert vinovată, procurorul a cerut o nouă sesizare şi noi cercetări în baza ei. Întâmplarea a făcut că păgubitul, proprietarul în cauză, nu era disponibil şi a transmis doar telefonic acordul spre a se reface de către fiul său sesizarea în speţă. Ulterior, la revenirea în ţară, proprietarul a confirmat plângerea făcută în numele şi cu acceptul său. 
  
Procurorul atinge însă absurdul în constatările sale. Avea în faţă dovada de necontestat a unei fapte penale cercetată în baza unei plângeri. Vinovatul dovedit avea însă un nume diferit de cel specificat în plângere, iar noua plângere făcută în termen a fost legalizată după perioada în care, cică, ar fi trebuit să se încadreze. În consecinţă a clasat dosarul. 
  
Nu ştiu cât de LEGALĂ poate fi hotărârea sa în împărăţia în care totul este posibil. Poate chiar şi o „mică contribuţie” la cheltuielile efectuate prin cercetări, galant oferită de făptuitorul în cauză. Poate! 
  
Poate că procurorul să fi procedat legal. Unele speţe pretind plângerea prealabilă. Dar absurdul constă în faptul că sunt necesare noi cheltuieli cu noi cercetări, noi audieri, noi deplasări cu timp pierdut pentru fapte şi acţiuni înainte dovedite dar cu cercetări începute pe un nume incorect. Nelogic! În împărăţia minciunii şi a bacşişului o astfel de acţiune apare rău intenţionată şi poate favoriza corupţia. 
  
Există într-adevăr cazuri când încetează acţiunea penală dovedindu-se că împricinatul nu este autorul faptei. Dar dacă, în cursul cercetărilor efectuate, se evidenţiază adevăratul vinovat nu văd de ce procuratura nu se poate autosesiza. Oricum această autosesizare ar duce la reducerea cheltuielilor şi la termene de judecată mai scurte. Procurorul nu este judecătorul care judecă expres cazul solicitat fără a putea divaga de la el. 
  
Se pune însă o spinoasă problemă. Nu cumva mediul de minciuni în car ne-am complăcea este datorat mai mult fugii de răspundere, teama că o acţiune responsabilă, energică, poate fi interpretată drept corupţie? Poporul de votanţi, căci numai aceştia există în împărăţia RSDR, dă din coadă de îndată ce află despre posibila coruptibilitate a unui mare magnat. Demnitatea ar cere ca oricare învinuit să se pună imediat la dispoziţia procuraturii spre aşi dovedi nevinovăţia. Numai dacă se consideră vinovat îşi apără cu dinţii scaunul imunităţii iar colegii, asemănători în fapte, îl ajută. 
  
Oare cum să procedăm cu legile care ating şi legiuitorii? Mai există unii care-şi taie craca de sub picioare. Altfel nu ar exista zicala. Dar legiuitorii vor aproba în unanimitate graţierea faptelor confraţilor lor certaţi cu legea sau mărirea îndemnizaţiilor lor dar vor refuza sistematic tot ce atinge imunitatea sau participarea la marile venituri ocazionate de funcţie. Oare numai în spaţiul Dâmboviţean? 
  
Noroc că în România nu se petrec fapte ca-n RSDR. Românii sunt drepţi ca bradul si-şi iubesc ţara din toată inima aflată în pieptul lor de aramă. O dovedesc şi ducând cu respect mâna la inimă de îndată ce aud … o manea. Exceptează doar Preşedintele care respectă însemnele naţionale altele decât manelele, de exemplu imnul. 
  
Referinţă Bibliografică:
RSDR împărăţia minciunii. / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1483, Anul V, 22 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!