CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Emil Wagner         Publicat în: Ediţia nr. 1431 din 01 decembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Moş Ioan Roată şi Tedeum-ul
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Moş Ioan Roată şi Tedeum-ul 
  
Trecând pe lângă catedrala Unirii din Alba Iulia am întâlnit o figură parcă cunoscută. Un bătrânel gârbovit de ani şi nevoi în frumosul port din zonele Iaşi-ului, dar cu bentiţă neagră la rever. Dorea să-şi facă loc în puzderia de omenire de la intrarea bisericii. A observat privirea mea parcă întrebătoare şi m-a abordat direct: 
  
- Ce este tinere? Ţi se pare că mă cunoşti? 
  
- Da! Dar nu-mi amintesc ocazia întâlnirii noastre. 
  
- Apoi Doamne nici nu ai cum. Sunt ceva mai mult de 150 ani de când boierul m-a pus să mut marele bolovan la Iaşi. Cu ajutorul altor iobagi am reuşit. Dar boierul nu a pus mâna deşi ne-a lămurit că unindu-ne toţi putem răzbi. 
  
- Şi ce cauţi acum la Alba Iulia? 
  
- Tedeumul Sfintei Uniri într-o Românie cât roata carului. Am participat şi în 1918 când însăşi Majestatea Sa Regele Ferdinand a lăsat sabia cu care a cucerit independenţa neamului spre aşi pune pe cap coroana turnată din tunul turcesc cucerit la Plevna. Ieri am fost la Bucureşti să revăd coroana. O respect îndeosebi deoarece Majestatea Sa nu a dat din gură ca boierul ci, alături de noi pălmaşii, a luptat pentru unirea tuturor românilor. 
  
- Sărbătoreşti deci Ziua Naţională a României? 
  
- Nu, ferească-mă Sfântul. Cum să fie zi naţională dacă Majestatea Sa Regele Mihai este ţinut în colivie? O colivie aurită, dar tot colivie rămâne. Unirea este legată de Rege, singurul care a dovedit fapte nu numai vorbe ca boierimea noastră. 
  
- Şi de ce porţi bentiţa neagră? 
  
- În amintirea sufletelor de români răpiţi samavolnic odată cu o mare parte din trupul ţării. Am redobândit prin lupte această cetate românească în care ne aflăm acum, dar milioane de alte suflete mai suportă jugul tiranilor ocupanţi. 
  
- Si totuşi eşti azi aici. Ce te-a adus tocmai din Iaşi? 
  
- Să mă rog Domnului în Catedrala Unirii ca ţara să fie reîntregită sub un puternic Rege. Da, doresc şi rog pe bunul Dumnezeu ca Regele Mihai izgonit cândva cu tinichele de coadă să fie recunoscut ceea ce este. Doresc ca aceea coroană expusă în Bucureşti să revină pe capul celui care a purtat-o. Abia atunci recunosc Ziua Naţională a Marii Uniri. Sper totodată că Regele Mihai repus pe tron va găsi căile de reîntregire a neamului românesc, indiferent unde aceştia se află acum. Ştiind că românului din ţară îi merge bine, românul din afara ţării nu se mai simte rob al tiranului răpitor sau al stăpânului de sclavi, ci mândru om care are unde să se întoarcă dacă nu mai suportă jugul. 
  
- Să-ţi asculte Dumnezeu ruga! 
  
Ar mai fi oare ceva de spus? Cred că nu! 
  
Referinţă Bibliografică:
Moş Ioan Roată şi Tedeum-ul / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1431, Anul IV, 01 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!