CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Emil Wagner         Publicat în: Ediţia nr. 1428 din 28 noiembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Ortodoxia Ortodoxiei
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ortodoxismul este un atribut al tuturor religiilor şi nu numai. Există în toate oameni docţi care, prin concepţii de amănunt, nu neapărat criticabile, devin ortho-doxi adică mai mult decât docţi. Dicţionarul explicativ ne lămureşte: Ortodoxia (de la ὀρθός greacă, orthos ("dreapta", "adevărat", "drept") și δόξα, doxa ("aviz" sau "credinţă", referitoare la dokein, "a gândi") este aderarea la norme acceptate, mai precis la crezuri, mai ales în religie. În sensul creştin termenul înseamnă "conform cu credinţa creştină aşa cum este reprezentat în crezurile Bisericii primare". 
  
Ca religie Ortodoxia este oponentul religiei Catolice, puţin diferită dogmatic dar cu caracter practic prin introducerea limbii vulgare în liturghii. Preluare ei, în special în răsăritul Europei a fost făcută însă, potrivit principiului catolic, cu limbă liturgică unică, aceea slavonă veche. 
  
Termenul de Ortodox atribuit unui fanatic fan al unei entităţi nu neapărat religioase, desemnează în general un om cult care studiază în amănunte duse la limită entitatea susţinută. Religia Mozaică îşi are ortodocşii săi, dese ori Rabini de mare valoare care caută adevărul în scrierile religioase. 
  
Bazele religiei Ortodoxe a fost pusă în şapte sinoade ecumenice ţinute între sec. IV şi VIII şi este impregnată de fastul bizantin. Despărţirea de biserica Catolică a fost definitivată prin „Marea Schismă” care a avut loc în anul 1054. Marea Schismă este bazată pe o istorică controversă între teologi care susţin că Sfântul Duh purcede NUMAI de la Dumnezeu Tatăl (varianta Ortodoxă) şi nu precum susţin teologii catolici de la Dumnezeu Tatăl şi Fiul (Filioque). 
  
Exceptând pretextul minor invocat, diferenţa constă în conducerea lor supremă. Toţi Catolicii se supun unui Papă unic care „domneşte” din Vatican (Roma), pe când Ortodocşii se supun unui Patriarh naţional. 
  
Este interesant cum o campanie electorală prost dusă ridică, între altele, problema ortodoxismului. 
  
Un cuplu fără urmaşi. Nu din rea voinţă ci datorită unor cauze naturale care frezează penibilul. Este un caz de ortodoxism deoarece presupune că Dumnezeul oricărei religii nu găseşte demn respectivul cuplu să procreeze urmaşi. 
  
Nu mai zic de afirmaţia „nu este creştin, este Lutheran!” Caz de ortodoxism de două ori condamnabil. Luteranismul este o religie creştină similară cu religia Ortodoxă doar că preoţii nu cântă în biserică ci enoriaşii săi, pe de-o parte şi în fond Dumnezeu este unic, indiferent de numele pe care i-L dau credincioşii. Ar suna ca afirmaţia că: Dunărea nu mai este fluviul Dunărea pe teritoriul Ungariei deoarece localnicii o numesc Duna. Preotul poate să se închine înaintea pietrei de altar „Dumnezeului SĂU adevărat” dar în faţa credincioşilor ar trebui să se abţină. Este mai mult decât un păcat religios suspiciunea că Dumnezeul Catolic sau Dumnezeul Mahomedan ar fi Dumnezei surogat. 
  
Oricum religia în politică depăşeşte chiar şi ortodoxia. Cum poţi oare afirma, în plină liturghie că ”Este voia Domnului Dumnezeului Nostru, Cel Adevărat, ca voi toţi să-l votaţi mâine pe Ponta” Probabil Dumnezeul Adevărat al acelui popă este şeful de partid care asista la slujbă. Ar fi cazul ca preotul respectiv să fie răspopit cu atât mai mult că Dumnezeul, adevărat sau surogat, a mijlocit adversarului alegerea. Deci „voia Sa” nu era nici măcar similară cu „voia popii” 
  
Nu trebuie să fii neapărat ateu spre a avea un Dumnezeu propriu, numai al tău. Stalin s-a vrut Dumnezeul tuturor comuniştilor ceea ce se pare că nu a reuşit deşi a răspopit cu biserici cu tot mii de preoţi cu har. Eu, de pildă, am Dumnezeul meu căruia mă închin direct fără nici un intermediar deşi sunt botezat Ortodox. 
  
Dacă aţi întreba evlavioasa Ţaţa Varvara, care pupă toate moaştele şi nu lipseşte în nici o Duminică de la slujbă cine este Dumnezeul ei ar răspunde firesc „ Apoi popa, cine altul. Cântă atât de frumos” Atât a înţeles ea din Sfânta Evanghelie şi toată liturghia şi este creştină sadea, botezată Ortodox. Este adevărat că nu a avut nicicând ocazia să vadă măcar o biblie, cu atât mai mult să o citească. 
  
Aceeaşi întrebare pusă unuia din puţinii saşi Lutherani care au rămas pribegi prin Transilvania, sau unui maghiar Catolic ar obţine răspunsul: „Păi Dumnezeul nostru al tuturor care şi-a trimis fiul să pătimească spre a ne izbăvii de păcatele lumeşti. El ne ajută dacă ne ajutăm şi noi înşine” De unde ştie toate acestea? Din biblia pe care o are acasă din care citeşte copiilor pilde, din predicile ţinute din amvon de preot, cât şi din cântecele pe care le cântă în cor acompaniat de orga din biserică. 
  
Totuşi excesele religioase pot dese ori degenera. De exemplu Islam-ismul nu este decât ortodoxia Mahomedanismului. El generează fanatism care duce inerent la defecţiuni sociale. 
  
Religia Ortodoxă este foarte răspândită pe glob. Un sfert din Europa şi jumătate din Asia o împărtăşesc. Este adevărat că Patriarhul tuturor ruşilor este s-ar putea spune mai catolic decât Papa. Nu într-atât încât să admită o ortodocţie a Ortodocţiei deşi este deosebit de preocupat ca toţi credincioşii trăitori pe pământ rusesc (sau asimilat) să fie „convinşi” că Dumnezeul Ortodox este şi va rămâne pe veci singurul Dumnezeu Adevărat. 
  
Se pare că o parte din politicienii români devin dintr-o dată Ortodocşi ortho-doxi. Ceva similar cu Islamismul care, părerea mea, nu ERA tolerat cu plăcere pe la noi. Sub influenţa lor ţara ar putea pierde repede caracterul laic de care se bucură toată Comunitatea Europeană. V-ar plăcea ca toate frumoasele noastre femei să poarte voal şi marame sau cine ştie ce i s-ar putea năzări uneia din multitudinea de moaşte aflate pe cuprinsul ţării? 
  
Referinţă Bibliografică:
Ortodoxia Ortodoxiei / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1428, Anul IV, 28 noiembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!