CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Emil Wagner         Publicat în: Ediţia nr. 1378 din 09 octombrie 2014        Toate Articolele Autorului

Copilul, un om în miniatură?
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Omul matur, biped, uneori gânditor dese ori bun la toate şi copilul, învăţăcelul supus unei noi sclavii aceea a şcolarizării. Două aspecte ale uneia şi aceeaşi entităţi: fiinţa umană.  

Există oameni mari (nu înalţi) căzuţi în mintea copiilor. Avem chiar un viitor mare iubit preşedinte printre ei. Şi nu unul, poate chiar 13 (număr nefast). De fapt însăşi marea înţelepciune Sfinx-ul constată că omul devine copil la senectute. Nu chiar de patru labe dar şi în trei nu mai este biped.  

Poate însă copilul, proaspăt ridicat în două picioare să fie considerat om?  

Istoria artelor abundă de „oameni mari”, artişti cu însemnate opere, având vârsta de sub 5 ani. Mitologia şi chiar istoria tehnicii aminteşte des despre celebrităţi foarte „nevârstnice”, oricum sub 10 ani, vârsta împlinirii funcţiei de reproducere.  

Nu cumva desconsiderăm copilul numai pentru faptul ca a ajuns prea recent pe lume?  

Zic unii, uneori chiar copii dotaţi, că şcolarizarea ar fi mai uşor de suportat dacă procesul de învăţământ ar face plăcere. Plăcere cui? Profesorului oare, care învaţă papagaliceşte lecţia din manual spre a o putea expune elevilor? Sau elevului care, spre a satisface mândria profesorului, ia notiţe din pledoaria lui apoi, ca şi profesorul însuşi toceşte şi re-toceşte manualul învăţând pe dinafară buchea cărţii spre a răspunde unui „exigent examen”?  

Profesorul învaţă elevul spre a avea el şi familia sa ce pune în gură. Altfel moare de foame. Masa zilnică a elevului nu este condiţionată de nivelul însuşirii materiei predate. Vezi LEGEA drepturilor „măgarului”, că de om nu poate fi vorba deşi în scripte sintagma apare. Omul ar putea fi eventual beneficiar al unei Legi privind drepturi şi îndatoriri, care încă nu a fost inventată de politicieni. Aş sugera una simplă: „Dacă nu muncă, nu mâncă”.  

Creangă asocia şcoala cu iapa a cărei şa este biciuită dar cu călăreţul pe ea. Vai Doamne! Să tot înveţi în aceste condiţii.  

Unii maturii, nu le zic oameni că nu merită, pretind formule de politeţă de forma: „înalt prea demnitatea Dumneavoastră” , „Mult stimate Domnule profesor” etc. Se şi prezintă ca atare: „Profesor (n)emerit Popecu!”. Dar aceste demnităţi se adresează celor din jur ca Prim Miniştri traşi în barcă de pompieri la inundaţii cu: „Fă Ioano!” Unde este respectul reciproc între catedră şi bancă prevăzut încă din antichitate în regulamentul şcolar?.  

Este simplu să „formezi politic” un corp didactic şi să-l trimiţi în ţară să predea „uniform” un curriculum generat politic. În plus examenele „unice, identice şi simultane” sunt înscrise în patul lui Procust. În loc ca un elev de orice nivel să răspundă la examinare printr-un eseu care să reprezinte părerea sa asupra subiectului, răspunsul poate fi şi trebuie învăţat ca poezie identic cu cel formulat de scaunul ministerial. Este un atentat făţiş la pedagogie, dar un mijloc de prostire deliberată a viitorilor votanţi.  

De la catedră nu se dictează. Se predă! Se ţin prelegeri. O prelegere trebuie să depăşească cu mult manualul etatizat. Profesorul a fost învăţat în facultate, măcar teoretic, să găsească subiectele căutate acolo unde sunt. Numai un politician caută întotdeauna entitatea tocmai acolo unde nu se află.  

Există o cutumă potrivit căreia elevul, studentul, în general participantul la o conferinţă ar fi obligat să ia notiţe. Mulţi şefi au şi ei orgoliul ca auditorul să noteze preţioasele cuvinte folosite de el. Ascultând, insist ascultând atent, o conferinţă pleci cu un bagaj de cunoştinţe bine fixat. Cu atât mai mult de la o oră de curs. Nu sunt importante cuvintele folosite de profesor. Pentru mulţi aşa zis „profesori” acestea pot fi cele din manual printr-o neruşinată plagiere.  

Olimpicii noştri nu-şi iau notiţe la oră. Ascultă ce perorează un profesor foarte bine pregătit şi, în mintea lor, fac asociaţii care nasc întrebări. Ei nu reţin, de exemplu, că unu plus unu fac doi. Din contră. Cu viteza gândului verifică dacă nu cumva 1+1=3. Apoi apare firesc întrebarea „de ce tocmai doi?”. Întrebarea pusă mintal este atât de stringentă încât repejor caută relaţii suplimentare în bibliotecă. Colegii nu prididesc să „tocească” manualul iar ei, olimpicii, caută cai verzi pe pereţii.  

Credeţi că ţara, mult iubita Românie, cu peste 7 milioane de votanţi ne-majoritari numai pentru contra, necesită olimpici?. Ţineţi seama că ţara are în total opt milioane cu copii de ţâţă cu tot. Ei! Un olimpic observă această mică discordanţă şi poate vocifera. Aşadar PROSTIA SĂ TRĂIASCĂ!  

Ascultând ce spune profesorul mulţi, foarte mulţi, elevi care nu vin de florile mărului la şcoală, pot constata discordanţe între cuvintele tocmai pronunţate de vorbitor. Un bun profesor se corectează imediat la interpelare. Din păcate aceştia sunt rari iar elevul care a făcut constatarea este sancţionat sever „de ce nu iei notiţe?” Eu am păţit-o la facultate.  

Cel care are curiozitatea să asculte conversaţia între doi copii poate avea surprize. Sunt tratate „academic” probleme spinoase chiar pentru „oameni maturi” Dese ori cu soluţii pe cât de simple pe atât de gospodăreşti. Dar cine ia în seamă sporovăielile unor copii?  

Nu zic chiar că ar putea candida la preşedinţia ţării un copil. Nu este o utopie. Regele Mihai a domnit, şi nu rău, cu mult înainte de majorat. Cine poate avea însă încredere în „mintea de copil” când aceea a maturilor este dese ori de neînţeles, ca să nu folosesc cuvinte tari.  

În concluzie şi copilul este o fiinţă gânditoare obişnuit numită om. Dacă mama care l-a născut a avut la timp oportun o mamă de la care a învăţat cum să-şi educe progenitura sunt mari şanse ca mini-omul să merite din plin să-ţi ridici pălăria în faţa lui.  

 

Referinţă Bibliografică:
Copilul, un om în miniatură? / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1378, Anul IV, 09 octombrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!