CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  Elisabeta IOSIF Universul poetic - o poartă spre revelație
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Universul poetic – o poartă spre revelație 
  
”Trecerea prin poartă este - cel mai adesea în sens simbolic - o trecere de la profan la sacru …Importanța porții este deosebită, fiindcă ea deschide calea spre revelație; în ea se reflectă armoniile universului.” - Jean Chevalier 
  
Volumul de poeme ”La poarta reveriei” reprezintă un ghid al lumii autorului, Cornel Balaban. Cartea poate fi considerată și o copie a universului său poetic, prin care ne vorbește și despre întoarcerea acasă, urmărind o hartă a drumului spre origini dar mai ales spre iubire. Poarta în literatură sau în arhitectură joacă un rol de mare importanță, de aceea poetul, care știe acest lucru, sintetizează aici faptul că numai prin ea însăși, prin deschiderea ei poate oferi o învățătură.Și odată deschisă, cartea își lasă înțeles conținutul către acela care o citește. 
  
În ”Casa de la munte” poarta se deschide spre o cale, care duce spre iubirea trecută: ”Unde este Mândra,unde-i Toderița?/ Una lângă alta,Oltu-i la un pas,/ Munții se înalță și la Șercăița/ Fagii și stejarii foșnesc într-un glas/ … Dacă sunt departe – am un dor, mă cheamă/ Casa de la munte unde-am fost copil,/ Unde prima oară-am spus cuvântul mamă/ Și-am crescut speranțe-n visul juvenil”. Poetul Cornel Balaban evocă mereu amintirile, trăind în trecutul adolescentin, ca în rondelul ”Îmi amintesc – eu te-am iubit cândva”: …Rămâne amintirea draga mea, / O-nseninare ca să ne răsfețe,/ Îmi amintesc – eu te-am iubit cândva/ Cu ochi nesățioși de frumusețe” , ca și în sonetul ” Spre dragoste e-un țărm - departe”: Spre dragoste e-un țărm – departe,/ Până ajungi la ea vâslești -/ Cum și cuvântul prețuiești, / Când ai citit – ce scrie-n carte”. 
  
Am cunoscut în mare parte poezia de iubire a poetului Cornel Balaban, de o rară frumusețe și sensibilitate dar în această carte autorul închide multe taine, pe care ni le împărtășește deschizând treptat ”poarta reveriei”, dând la iveală gândurile trecute sau sentimentele trăite, în sonete sau în rondeluri înmuiate-n amintiri. Astfel,cartea devine o ființă părtașă la întâmplări trecute: ”Când ai pierdut o lacrimă pe-o carte -/ Pe-atunci eram elevii de liceu,/ Îi căutam pe Shakespeare, pe Socrate/ Și pe Ofelia la Dumnezeu/…..Credeam că dragostea nu are moarte/ - să n-o consideri ca pe un trofeu -/ E-o contopire reciprocă, parte/ A sufletului ei și cu al tău/ Când ai pierdut o lacrimă pe-o carte”. La Cornel Balaban, cartea devine cu fiecare pagină locul unui imn cu valoare sacră, ca un psalm, construind invocații despre o lacrimă, care presupune speranță și în același timp teama de a nu pierde iubirea, ca într-un psalm arghezian. Dacă pentru Voiculescu ea este ”locul viselor eliberatoare ”Unde toate duhurile-nchise/ Schimbă-n aur plumbul închisorii” (Cartea)” iar la Arghezi cartea este un refugiu, o icoană, la autorul cărții acesteia totul este concentrat într-un rondel, în care poezia e ridicată la rang de viață și de moarte: ”Tu să nu uiți, să știi că am rămas/ Cu sufletul, te-aștept în orice carte/ Acolo-mi este viața – vorbă, glas/ Și timpul care merge mai departe/ O poezie-i navă, eu căpitan de vas/ Mereu e între viață și-ntre moarte,/ Tu să nu uiți, să știi că am rămas/ Cu sufletul, te-aștept în orice carte/ De se scufundă nava nu o las/ Etrava ei mă duce mai departe/ Până zburăm la stele cu Pegas/ Și în eterul lor ne vom desparte,/ Tu să nu uiți, să știi că am rămas”. 
  
Deschideți această carte cu sentimentul,că poartă între paginile ei un spațiu al cunoașterii,închizând între coperte și secretul salvării ființei prin iubire. 
  
Elisabeta IOSIF 
  
iulie 2016 
  
Referinţă Bibliografică:
Elisabeta IOSIF Universul poetic - o poartă spre revelație / Elisabeta Iosif : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2076, Anul VI, 06 septembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Elisabeta Iosif : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elisabeta Iosif
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!