AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Elisabeta Iosif         Publicat în: Ediţia nr. 1965 din 18 mai 2016        Toate Articolele Autorului

Elisabeta IOSIF COROLELE IUBIRII cronică la volumul ”a.d.n.-ul fericirii” de Dan Tipuriță
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ELISABETA IOSIF 
  
”COROLELE IUBIRII” - Cronică literară 
  
Volumul ”A.D.N.- UL FERICIRII”, autor DAN TIPURIȚĂ 
  
Se știe, că trăim într-o lume de simboluri. De fapt, această lume trăiește și în noi. O spun științele care se referă la om, la structura sa, la sentimentele care se întâlnesc în acest demers, cu toate simbolurile pe care trebuie doar să le descifrăm. Iar cheia vieții se definește prin iubire, ca în volumul poetului Dan Tipuriță, devenind o aspirație, ca arhetip simbolic al cărții sale metaforice, ”a.d.n.-ul fericirii”. În poemele sale metafora fulgerândă atinge cerul poeziei, comparația e șocantă, convingându-ne să recunoaștem ”organul de măsurat fericirea, așa cum este ea, doar o iluzie care plutește la marginea tristeții, ca răsăritul după o noapte de insomnie, scorpia preschimbată în zână ce-ți ofilește floarea iubirii, coala de hârtie a frunții pe care-ți scrii prima poezie a ridurilor, pentru că și ea, fericirea, ca și tine, are un a.d.n. prin care-și transmite genetic darul de a fi înțeleasă”. 
  
Uneori fericirea înseamnă starea de beatitudine generată de mister, iar iubirea este descoperită prin bucuria de a descifra lumea înconjurătoare. Ca și pentru poeții romantici, unde visul iubirii se declanșează în mijlocul naturii, autorul ne transpune în „ templul zilei trăite” : …”de acolo din citoplasmă mă cheamă glasul verii/ câteva toamne se aud într-un colț lăcrimând/ iarna își flutură printre fulgi drapelul de pace/ vreo două viscole ciripesc în cuibul zăpezii/ zăresc un pui de primăvară alăptat/ la pieptul unei ierni mai blânde/ câtă desfătare e-n rostirea nespusă a luminii!...(p.110). Iubirea este o trăire magică, un eros cu energii neștiute, ca în ”revelație” (p.169): ”am aflat secretul mistic al viețuirii terestre/ îmi hrănesc toate celulele somatice cu dragoste” , sau e declanșată uneori printr-o adresare directă: „draga mea”,….”toate zilele noastre au fost aniversare/ pentru ele ți-am oferit cu reverența sărutului/ trupul meu înflorit în tine și pentru tine draga mea/ atemporală glastră” (p. 171). Este un sentiment de înălțare, ca și la Nichita Stănescu, iubirea fiind ”leoaică tânără, amenințătoare și fascinantă” , ea, iubirea devenind uneori de neatins la Eminescu, exprimând-o ca pe o dorință sacră: ”Tu trebuie să te cuprinzi/ de-acel farmec sfânt/ și noaptea candelă s-aprinzi/ Iubirii pe pământ (Pe lângă plopii fără soț). Și în poemele sale Dan Tipuriță are uneori tresăriri sacre: „…logosul îmi stă tăciune ascuns în focul sacru/ doar câteodată țâșnește în flacără albastră (”bradul de crăciun”, p. 111). 
  
Căutând, ca și Marthe Arnould : ”bucuria, semnificația tainică și sacră a toate câte se află pe acest pământ vrăjit dar și înspăimântător” am încercat să decriptez imaginile lumii iubirii aflate în ”a.d.n .- ul fericirii” luând-o ca aliat pe zeița Isis, cea care a pătruns tainele vieții, considerată mama întregii naturi, prima dintre locuitorii cerului, stăpânind înălțimile luminoase. Gânditorii Renașterii europene au ilustrat viața, iubirea, ca teme literare și artistice prin diverse simboluri, cu valoare de principiu al lumii, simbol al unității care ascunde aspirația spre paradisul pierdut, ”prin iubire refăcându-se androginitatea inițială a universului”. Autorul acestui volum metaforic, Dan Tipuriță, ne transmite ideea , că ”și-n beznă crizantema iubirii va înflori”: ”îmbrățișează-mă cu fără timp neîntrupato/ tu care porți aur în sclipirea genei/ fă să renască din cenușa verii/ izbânda vie a iubirii noastre (p. 31), atenționându-ne, ironic: ”în noaptea asta doamnelor nu mai ștergeți praful/ să nu striviți atomii iubiților/ ce nu vor să vă părăsească (p. 40) iar ”inima” : ”ea tremură ca flacăra când o aplaudă pulsul/ în reverență/ râsul ei cristalin îi apleacă sângelui umbra/ totdeauna cerul îi va fi însorit/ ca și în zilele de aleasă chemare (p.154). 
  
Descifrând valoarea simbolică a cerului, ca manifestare a sacralității pe care nici o ființă pământească nu o poate atinge, cerul - o corolă a iubirii, ca o manifestare a puterii, în sensul religios al cuvântului este simbolul complex al ordinii sacre din univers iar pentru autor : ”cerul poate deveni timpanul imens/ fereastra vederii ochiului tău de lumină/ milioanele de frunze gândurile tale vorbitoare/ vei arde spre seară în șemineu câteva apusuri/ iar umbra ta va reuși să șteargă ca o năframă/ sudoarea de pe fruntea zbârcită a râului Stix” (p.173). 
  
Considerând lumina – corolă a iubirii - drept simbol al lumii informale, ieșind din imaginar spre experiența luminii-metaforă, autorul leagă creația sa de valorile ei: ”de o viață învăț limbajul luminii și asist/ la cursurile la care mi se predau fotonii/ am mai chiulit în zilele înnourate dar și atunci/ colindam bulevardele tăcut la brațul minții/ eu n-am făcut discriminări de culoare/ mi-am născut poeziile în retina vorbirii/ și apoi pe fiecare le-am recitit cu teamă/ să nu le aprindă lumina care le-a scris/ așa cum și zăpada se poate aprinde/ de la albul fulgilor ce o așterne („poeziile se nasc în retina vorbirii” - p. 103). Înmuindu-și pana în ”genetica luminii” autorul adaugă în acest volum, ”a.d.n.-ul fericirii”*) o mărturisire: ”aș veni așa pe o geană de foton/ să îmi înscriu vederea-n genetica luminii”, neuitând să ridice aici ”statuia fericirii”: ”și mai doresc/ înainte de a-mi începe marșul spre totdeauna/ să fiu ajutat/ să-mi cioplesc din marmura zilei măcar o statuie/ pe care să o închin fericirii/ Doamne” (P 70). 
  
*)Editura Betta, București 2016 
  
Referinţă Bibliografică:
Elisabeta IOSIF COROLELE IUBIRII cronică la volumul ”a.d.n.-ul fericirii” de Dan Tipuriță / Elisabeta Iosif : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1965, Anul VI, 18 mai 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Elisabeta Iosif : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elisabeta Iosif
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!