AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Elisabeta Iosif         Publicat în: Ediţia nr. 1907 din 21 martie 2016        Toate Articolele Autorului

GALA PREMIILOR UZPR
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
GALA PREMIILOR UZPR 
  
O Uniune cu o nouă viziune 
  
Uniunea Ziariştilor Profesionişti a intrat într-o nouă etapă, cea a întineririi rândurilor sale şi a unei proiecţii reîmprospătate asupra legăturii jurnalismului profesionist, reprezentat de Uniune, cu ţara şi cu lumea. În numele acestor deziderate, UZPR a iniţiat o serie de manifestări care au fost puse în lumină cu prilejul festivităţii acordării Premiilor pe anul 2015. Este vorba în primul rând despre proiectul de excepţie intitulat „Eminescu jurnalistul”, o serie de serate care au devenit tradiţie, manifestări de calibru, „comunicări din spiritualitatea eminesciană, teme pe care Eminescu le-a lăsat spre dezbatere generaţiilor care vor veni”, după cum a punctat Doru Dinu Glăvan, preşedinte al UZPR. Totodată, Premiile „Eminescu ziaristul” se conferă în fiecare an în data de 28 iunie, onorându-i pe cei care care studiază activitatea jurnalistică a marelui poet român, în sprijinul ideii că jurnalismul este un domeniu al creaţiei. 
  
UZPR editează, de asemenea, revista lunară „Cronica timpului”, ajunsă la nr. XIV, prin contribuţia membrilor Uniunii. Este o publicaţie de cultură şi educaţie civică, promovând performanţa jurnalistică, într-un format deosebit. La rândul ei, revista „UZP”, nou apărută, este un proiect de anvergură, o platformă de dezbatere deschisă tuturor ziariştilor de vocaţie, care expun întreaga problematică a jurnalismului contemporan, intern şi extern, reperele profesionale şi de utilitate publică ale profesiei, într-o prezentare grafică de excepţie. 
  
Gala Premiilor UZPR 2015 s-a bucurat de prezenţa printre invitaţi a numeroase personalităţi din presă, cultură şi mediul academic, fiind un eveniment de anvergură, pe larg reflectat în mass-media. 
  
Carol Roman (revista „Balcanii şi Europa”): „În anii 50, când am intrat la «Scînteia tineretului», eram cel mai tânăr ziarist din breaslă. Astăzi sunt denumit «decanul de vârstă» al presei româneşti. Voi continua să promovez şi să susţin, aşa cum am făcut în toţi aceşti ani, acurateţea şi limpezimea limbii române în presă”. 
  
Elisabeta Iosif (Revista „Cetatea lui Bucur”): ”Ne îmbogățim viața cu ceea ce creăm pentru noi și pentru ceilalți, cu ceea ce credem, că trebuie să lăsăm mărturie generațiilor viitoare. Sperăm, că efortul nostru creator într-o revistă de literatură, arte, carte nu este în zadar. Premiul este în aceeași măsură dedicat tuturor colaboratorilor acestei publicații de cultură. 
  
Simona Nicoleta Lazăr („Antena satelor”): „Dedic acest Premiu colegilor mei, împreună cu care vom face paşi frumoşi în viitor”. 
  
Valentin Ţigău („Radio România”) – „Scotocim, cercetăm, aducem la lumină adevăruri, căutăm valori. Munca noastră constă în a-i face pe veterani să vorbească, în numele istoriei”. 
  
Bogdan Ghiţulescu („TVR”) – „Avem nevoie de o Uniune a Ziariştilor puternică, cu voce autoritară, care să ne ţină uniţi” 
  
Cristina Munteanu („Antena 1” Piteşti) – „Avem relevanţă în comunitate, care este foarte preocupată de cultură, educaţie şi valoare”. 
  
Roxana Istudor 
  
TEMA CONCURSULUI, a fost în acest an: ROMÂNIA 
  
– oameni și idei - 
  
Criteriile de evaluare au fost creativitatea și relevanța pentru tema concursului, originalitatea perspectivei din care a fost tratat subiectul, capacitatea acestuia de a genera reacţii în rândul publicului. 
  
Lucrările primite, indiferent de genul publicistic în care au fost realizate, au reflectat şi explicat, în cuvinte şi imagini, familiarul realităţilor româneşti, strădania și curajul de a urmări subiecte dificile. 
  
Cu alte cuvinte, juriul a avut și anul acesta o misiune deloc ușoară, aceea de a nominaliza dintre zecile de materiale primite pe adresa Uniunii, trei câștigători pentru fiecare secțiune în parte: presă scrisă și online, cărți de specialitate, presă audio și video. Au existat texte emoționante, interviuri, reportaje, documentare și anchete curajoase, emisiuni de radio și de televiziune, fotografii și benzi desenate, care merită să fie cunoscute și cărora juriul le-a acordat premii speciale. 
  
Benone NEAGOE 
  
PREMIILE UZPR 2015 
  
Carte de specialitate 
  
Marele Premiu - CAROL ROMAN, Filiala București - pentru volumul- reper al jurnalismului românesc „În balansul vremurilor” 
  
1. Rodica Lăzărescu, Filiala București - pentru volumul de convorbiri „La ora confesiunilor” 
  
2 .Victor Știr, Filiala Bistrița – pentru volumul de eseuri „Riscul rostirii și tăcerii” 
  
3. Mihai Suciu, Filiala Tg. Mureș - pentru volumul de interviuri „Obligați timpului lor” 
  
Lazăr Lădariu, Filiala Tg. Mureș - Premiul de Excelență al UZPR, pentru contribuția adusă jurnalismului românesc în volumul „Veghe” 
  
George Coandă, Filiala Târgoviște - Premiul TEZAUR pentru volumul „Vechi coduri ale românilor” 
  
Valentin Marica, Premiul revistei UZP pentru volumul de radiografie și document „Iarba Golgotei” 
  
Maria Vesa Aursulesei, Filiala Bihor, Premiul special al juriului pentru volumul de eseuri jurnalistice „Măști sub ploaie” 
  
Raluca Daria Diaconiuc, Filiala Iași – Premiul OPERA PRIMA pentru volumul „Fonoteca excelenței” 
  
Mihai Grăjdeanu, Filiala București – Premiul EVENIMENT pentru volumul de benzi desenate „Tata Moșu” 
  
Presă scrisă 
  
1. Galina Martea – Filiala Chișinău, pentru articolul „O realitate istorică: Reîntregirea neamului românesc” 
  
2. Al. Florin Țene, Filiala Cluj – pentru eseurile jurnalistice 
  
3. Agnes Maria Orban – Austria, pentru ciclul de documentare 
  
„ Celebrități din România” 
  
Daniela Gîfu, Filiala Iași - Premiul special al juriului pentru interviul 
  
„O viață de luptă, suferință și speranță” 
  
Corina Mădălina Diaconu, Filiala București - Premiul de excelență pentru foto-reportajul „Alexandru Gheorghe Ilinca și opincile dacice” 
  
Cristina Nichituș Roncea, Filiala București - premiul de excelență pentru proiectul fotografic „Alăptarea e iubire” 
  
Presă online 
  
1. Silvia Constantinescu - Suedia, pentru editarea publicației participarea „CURIERUL ROMÂNESC” 
  
2. Nicu N. Tomoniu, Filiala Gorj - pentru editarea publicației „Sămănătorul” din Tismana 
  
3. Petre Cichirdan, Filiala Vâlcea - pentru editarea revistelor culturale ale Râmnicului 
  
Elisabeta Iosif, Filiala București - Premiul special al juriului pentru editarea revistei „Cetatea lui Bucur” 
  
Producții radiofonice 
  
1. Robina Cornaciu - Radio România Actualități (Antena satelor) 
  
Pentru reportajul Badila, satul cu un singur locuitor. 
  
2. Iosif Vulcan SRR - pentru reportajul Cântec și povești auzite în Muzeul ASTRA 
  
3. Valentin Țigău SRR - pentru reportajul Love Story pe frontul de Vest 
  
Simona Nicoleta Lazăr - premiul de excelență în jurnalism pentru promovarea satului românesc. 
  
Producții de televiziune 
  
1. Daniel Roxin – (freelancer), pentru scurt-metrajul „Enigma Coloanei Infinitului” 
  
2. Daniela Apostoaie – (freelancer), pentru documentarul „Destine - Copil pe muche de bisturiu” 
  
3. Cristina Munteanu, Antena 1 Pitești - pentru interviul cu Acad. Constantin Bălăceanu-StolniciL 
  
Larisa Avram, Luiza Fulea și Bogdan Ghițulescu, producători la TVR 2 - Premiul special al juriului pentru emisiunea „Printre români” 
  
Mircea Mitrofan TVR - Premiul GAUDEAMUS, pentru reportajul „Un pod de 120 de ani” 
  
Dan Mireanu și Marius Gheorghe, TPA - Premiul Geo Bogza pentru cel mai bun reportaj - „EMINESCU” 
  
[PHP] 
  
Referinţă Bibliografică:
GALA PREMIILOR UZPR / Elisabeta Iosif : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1907, Anul VI, 21 martie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Elisabeta Iosif : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elisabeta Iosif
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!