CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aparitii >  


Autor: Elisabeta Iosif         Publicat în: Ediţia nr. 1851 din 25 ianuarie 2016        Toate Articolele Autorului

2016 - proiecte literare
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Un nou proiect literar 
  
Cenaclul Școlii Populare de Ară Bacău Editura ArtBook Cenaclul online Lira 21 
  
21 ianuarie 2016, la Atelier 
  
Cuvânt de deschidere a proiectului 
  
Bine ați venit la Serate literare! Am demarat acest proiect literar pentru că iubesc scriitorii și scrisul lor, pentru că, la rândul meu, scriu, așadar mă simt liberă și îndreptățită să inițiez acest proiect. Al doilea mare motiv al faptei mele constă într-o datorie pe care mi-o induc în actuala stare de lucruri din cultura română. Să vedem! 
  
- Asistăm unii conștient, alții simpli spectatori la desacralizarea, denaturarea, deconcertarea artelor și culturii în general. Pornind de la învățământ, la educația primită acasă și până la oamenii de cultură consacrați și vizibili, cultura de azi are clare tendințe contradictorii. 
  
- Pe de o parte performanțele tehnice ale comunicării în masă duce la cunoașterea evenimentelor culturale la nivel ubicuu, pe de altă parte accesul la aceste mijloace implică toate straturile sociale ducând la denaturarea ierarhiilor valorice și deformarea scării valorice în sine. 
  
- Pe de o parte conținutul cultural difuzat pe internet, televiziuni, jurnalism este extrem de divers iar pe de altă parte consumul cultural este particular sau cel mult superficial. 
  
- Contradicția dintre sursa informativă culturală și necesitățile culturale duce la căderea pe axa valorică până la kitsch aplaudat sau like-zat, cu influențe negative până la nivelul superior al intelectualițății - a se vedea edituri lipsite de selectivitate, reviste care publică mediocrități sau chiar agramați. A se vedea ponderea emisiunilor tv tabloid față de emisiunile culturale. 
  
- La toate astea și la câte contradicții vor mai fi se adaugă tendința de socializare agresivă, brutală, dușmănoasă, orgolioasă, la toate nivelurile culturale și de educație. 
  
- Scrisul a fost detronat odată cu victoria comunicării electronice. 
  
- Cititul a fost detronat în această mare mutație a epocii. Trăim un paradox al lărgirii perspectivei de comunicare versus scăderea calității culturale comunicate. 
  
- Atitudinile culturale în pofida fenomenului de masă sunt individualizate mai puternic decât în epocile anterioare. Se ajunge astfel la dislocări culturale, reversul medaliei constând în transformarea obiectului cultural în serie comunicată excesiv, dar fără finalizare valorică. 
  
- În plan literar individualizarea propagată pe internet are un impact restrâns, limitat, asupra culturii însăși. Sunt puține excepții, în țară, de reviste sau site-uri cu impact mare la publicul cititor și nu putem evalua dacă deschiderea cu click sau un like înseamnă și asimilare culturală certă. 
  
O soluție poate timidă dar care oferă deschidere unor valori, poate la fel de timide, dar cu perspectivă, o soluție care ar atenua consecințele literaturii amorfe expediate prin comunicarea de masă sau ar direcționa-o spre calitate ar fi paralelismul cu forme culturale tradiționale, cenacluri, întâlniri, lecturi, recitări, în care consumatorii culturali să nu fie singuri în fața calculatorului cu opțiuni risipite și risipitoare selectivității. Acest paralelism ar asigura și promovarea scriitorilor fără susținere de grup, care nu sunt în cărțile elitei, destul de grupată și cam aceeași din anii ’80, să nu fie izolați în fața directivelor sau stimulilor culturali dictați. 
  
Este ceea ce fac de ani în Cenaclul Lira21 și acum în Cenaclul Școlii Populare de Arte, Bacău. Să avem baftă și bucuria lecturii! Să avem o atitudine literară apreciabilă! 
  
Cristina Ștefan, 21 ian. 2016 
  
Au lecturat astă seară: 
  
Oana Gheorghe, poezie publicată în ultima antologie a Cenaclului Lira21,versuri sensibile, interiorizate, diafane și cu imagistică subtilă. 
  
poezia e vie 
  
se scrie în zile 
  
între ziduri mute 
  
în pământul muscat dintre râuri 
  
cu unghiile-n carne 
  
eu nu te chem 
  
sunt aici 
  
număr zâmbete în calendar 
  
căutându-le pereche 
  
adun blestemele pământului 
  
le descânt și le mângâi 
  
în tăcerea infinitei răbdări 
  
aș putea să iert și să iert 
  
aș putea să uit și să nu uit 
  
m-aș putea regăsi în sublimul celei dintâi 
  
pașii, tăcere… ultima 
  
ne așternem în liniști plecate din noi 
  
eu la un capăt 
  
tu între ape 
  
Sorin Coadă 
  
O nouă proză scurtă, în stilul său, psiho-liricizat, stil despre care am scris deja la romanul Șarpele de aramă. “Sorin Coadă practicând un epic la hotarul lirismului, despre o realitate suspendată în absurd, complicată psiho-afectiv. Naraţiunea în sine este vagă, între imagistic şi oniric, între inefabil şi delir, personajele sunt himerice ţinând ca atitudine doar de simbolistică, transformându-se, de fapt, în simboluri de iubire, de moarte, de viaţă. Locul ales, rural, plin de semnificaţii şi mituri, de superstiţii populare şi tradiţii, este prin el însuşi, o magie, un spaţiu al iluziilor, în care percepem doar umbre şi schiţe de personaje, holograme de oameni care au fost cândva modele de personaje şi întâmplări care pot deveni legende.” 
  
Rodica Dascălu, a citit, prima oară în public, versuri din primul său volum de poezie aflat în pregătire, versuri pe care le găsesc frumos descriptive stării poetice. 
  
Spre final epigramistul Aurel Sfichi ne-a tratat cu umor șfichiuitor de cea mai buna calitate. 
  
A fost frumos, și vom continua… 
  
Lectură recomandată: 
  
O mie de cocori de Kawabata. 
  
O carte în care imaginile devin stări sufletești în specificul nipon, dar devin 
  
mai departe, temperamente și destine. O carte despre iubiri la marginea gesturilor și-n care ritualul ceaiului, de exemplu, fixează trăiri sufletești, se personalizează emoțional până la sublim. O mie de cocori pictați pe o eșarfă străbat vieți de la speranță la moarte. Kawabata? profund și liric! 
  
Cristina Ștefan , la Atelier 
  
Referinţă Bibliografică:
2016 - proiecte literare / Elisabeta Iosif : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1851, Anul VI, 25 ianuarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Elisabeta Iosif : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elisabeta Iosif
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!