CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  Veronica Balaj - O carte ca un însemn
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
O CARTE CA UN ÎNSEMN 
  
Note de lectură 
  
Orice lectură îşi are puterea sa de a te încânta, de a te cuceri …Cititorul poate deveni supus, docil, sfios, îşi lasă nepăsarea sau îngâmfarea la o parte şi intră într-un spaţiu unde numai el ştie ce simte. Fără să ne hazardăm în prezumţii şi consideraţii legate de raportul carte – cititor sau autor - cititor, ne-ar trebui pagini întregi, aş spune doar, că volumul , ” Orice semn este o insulă,” semnat de poeta, omul de radio, şi eminentul iubitor şi realizator de cultură, Elisabeta Iosif este o carte pe care simţi că trebuie s-o înbrăţişezi. 
  
Autoarea, colega mea de breaslă care a trăit la cote înalte şi a exersat ideea de comunicare , dă acestor pagini o valenţă specială. Aceea de a fi un liant. O punte între banala existenţă individuală şi marea istorie, care ne aparţine fiecăruia. 
  
Care ne înnobilează necondiţiont. Trebuie doar să ştim că există. Că avem dreptul să nu uităm emblema spirituală moştenită. 
  
Ce important lucru e privilegiul să ai dreptul, nu doar datoria de-a nu-ţi uita rădăcinile! Mesajul ...miza acestei cărţi aici se regăseşte. 
  
Avem aşadar, bucuria de-a parcurge un excurs intelectual, sentimental, onorant de orgolios ...Istoria și poveţele sale, misterul şi înţelepciunea, spiritualitatea unor înaintaşi care ne-au lăsat o moştenire identitară. 
  
Lucrarea este definită - eseu - în prefaţa convingătoare, excelentă sub semnătura scriitorului Ştefan Dumitrescu, o voce avizată în domeniu şi...pornim pe drumul descifrării textului. 
  
Din prima clipă ne lăsăm fermecaţi. Regii vechii Dacii sunt înaintaşii care ne-au lăsat semne şi însemne misterioase, magice, preţioase. Devenim părtaşi la o călătorie iniţiatică. Povestea Romulianei îndrăgostită de un dac, ne atrage spre mirajul unei lumi apuse dar, cu reverberaţii existenţiale în viaţa urmaşilor prin secole. Simbolurile palatului din secolul 3 spre 4 sunt observate de către autoare cu acuitate şi introduse oarecum în circuitul memoriei colective dar şi al fiecăruia dintre noi. Verdele arctic, roşul vital, porţile în număr de patru, simbol sensibil al legăturii omului cu anotimpurile şi trecerea timpului, muntele, ca drum iniţiatic, magic, toate aceste elemente care pot genera trimiteri la filozofia religiilor sunt prezente într-o derulare afectivă, autoarea integrându-se prin mărturii proprii în circuitul miraculoasei permanenţe. 
  
De fiecare dată, la începutul fiecărui capitol este selectat un citat semnificativ, ca o scânteie necesară focului care va urma să ne încălzească. 
  
Străbatem cu încântare dar şi cu tulburătoare uimire, secole, de la Decebal , până la Maramureşul de azi... 
  
Devenim părtaşi la o restituire spirituală. O redăm prezentului o dată cu autoarea, implicată ca om de cultură, ca ghid prin istorii și semne, prin locuri pe care nu avem decât să le numim şi… miracolul se va deschide. Vom afla că ne aparţin. Nota sugerată e firesc de cuviincioasă şi plină de moralitate. Adică, să le apărăm, cunoscându-le. 
  
Uitarea nu se leagă de cunoaştere. Evident, de ignoranţă. De aceea aş numi această carte şi una a cunoaşterii spirituale. 
  
De remarcat este felul cum răzbate secvenţial, semnul şi simbolul cercului, al discului solar, de la Decebal şi Sarmizegetusa, până la zodia lui Vlad Ţepeş sau, ori la vremea Brâncovenilor. Sămânţa de lumină se perpetuează, se subliniază nedilematic în text. 
  
Metafore –legământ cu firea şi natura se pot descoperi mereu pe traseul istoriei. Reiterate în carte. De la Călugăreni, Mărăşeşti, la Hanul lui Manuc, la tulnicele transilvane, la magica natură de la Mărţişor, la teiul lui Eminescu, până la măiastra înţelegere a lumii de către Brâncuşi sau spre omul care a stăruit exemplar să creeze fapte pentru memoria istoriei noastre, enciclopedistul, Artur Silvestri. 
  
Referirile toate nu sunt fragmente scolastice, sunt chiar trăiri, ceea ce le conferă o notă de mărturie personală, susţinută de citate ale marilor personaje din istoria culturii. Brâncuşi, trecând simbolul în artă, Dan Nasta, recuperând o epocă şi spiritualitatea ei.... Muntele e o natură simbolică înainte de-a fi percepută ca o formă geografică. Obiceiurile marilor sărbători nu sunt o invenţie vulnerabilă la trecerea anilor. 
  
Totul îndeamnă în modul cel mai firesc la meditaţie. 
  
Raportul cu lumea s-a construit de înţelepţii vechi în straturi arhetipale. Ritualurile, porţile ca prag de trecere, pomul vieţii, sacralitatea unor locuri, sunt parte din universul identităţii noastre spirituale. Secvenţe din propria noastră conştiinţă arhetipală. 
  
Se cade să remarcăm secondarea sensurilor cu picturi semnate de Laura Lucia Mihalca, (coperta), Victoriţa Duţu şi Maria Constantinescu. 
  
Pluteşte peste paginile cărţii un aer de onoare, pentru că suntem părtaşi la o derulare fără sincope a unei vechi filozofii de viaţă transmisă nouă. Nouă, celor care nu am dăruit nimic pentru a o salva de corosivitatea vremilor. Noi avem doar acces gratuit la semnele şi însemnele unei înţelepciuni, care ne onorează şi ne poate da forţă. 
  
Volumul are un farmec motivat. Un fior cosmic, originar ne defineşte emblema spirituală. 
  
Intenţia autoarei este desigur să ne atragă în acest miraj. O face cu discreţie, aşa încât, aş îndrăzni să spun, dacă asemenea fapte sau, de ce nu, asemenea cărţi s-ar învăţa în şcoli, am avea generaţii mai responsabile faţă de trecut. Este un drum care se desăvârşeşte şi cu participarea afectivă a generaţiilor care se succed. 
  
Postfaţa semnată de distinsul cărturar, Geo Călugăru, sintetizează la modul academic particularitatea cărţii. 
  
Aş numi-o şi eu, un însemn, pentru dăinuire. 
  
Veronica Balaj 
  
Radio România, Timişoara 
  
Referinţă Bibliografică:
Veronica Balaj - O carte ca un însemn / Elisabeta Iosif : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1740, Anul V, 06 octombrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Elisabeta Iosif : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elisabeta Iosif
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!