CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  Eliza ROHA cronică ELISABETA IOSIF – „Orice semn este o insulă”
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ELISABETA IOSIF – „Orice semn este o insulă” 
  
Erudita şi talentata scriitoare Elisabeta Iosif ne dăruieşte o carte de suflet - „Orice semn este o insulă”, Editura Betta, 2015 – pe care o consider drept o suită de scrieri poetico-filosofice, un periplu iniţiatic prin insule de cultură daco-română şi europeană, fie că sunt lăcaşe de cult, lăcaşuri ortodoxe, „însemne de arhitectură şi construcţii medievale”, simboluri ale dăinuirii noastre peste timp. 
  
Cartea pare scrisă cu sufletul ori cu inima, mintea devenind un instrument de receptare. O exprimare elegantă şi metaforizată completează acest mănunchi de gânduri şi simţiri adunate din locuri străbătute cu pasul. 
  
Palatul „Felix Romuliana” de la poalele muntelui Măgura din Valea Timocului ori relicvele regale ale Sarmizegetusei ne amintesc de lumea dacică şi tainele ei încă nepătrunse de ochiul suveran al istoriei. 
  
Palatul Mogoşoaiei, Curtea domnească din Potlogi îl aduc spre nemurire pe domnitorul Constantin Brâncoveanu, personalitate marcantă a devenirii culturale româneşti. Nu-l uită nici pe Vlad Ţepeş şi insula Comanei ca piatră de hotar statornicită pe calea neuitării. 
  
Paşii o poartă pe urmele lui Constantin Brâncuşi pentru că „Semne se află peste tot. Numai să ştii să le vezi”, prilej de a-i aduce un omagiu genialului poet şi filosof al sculpturii. O ceaşcă de ceai băută la Thea House unde are loc un recital închinat poetului Nichita Stănescu sau de cafea la bistroul „Les Deux Magots” din Paris unde „plouă cu incantaţii magice” ori un popas la Hanul lui Manuc din Bucureşti îi deşteaptă aduceri aminte cu mare încărcătură emoţională despre Mircea Eliade, Emil Cioran, Artur Silvestri şi alte personalităţi. Îl vizitează şi pe Eminescu, poposind la umbra Sfântului Tei din Copoul Iaşului, merge şi în patria mirifică a Mărţişorului să tăinuiască puţin cu Tudor Arghezi, coana Paraschiva şi doamna Mitzura. 
  
Călătoreşte prin Geoagiu-Băi, Ocna Sibiului, se scaldă în apele binefăcătoare vâlcene şi se opreşte în Insula tulnicăreselor din inima Transilvaniei, suie în Maramureş bătând la porţile sculptate cu semnele-simboluri statornicite din vremurile civilizaţiei dacice şi turnate în sufletul românesc de pretutindeni, oprindu-se apoi să venereze Sărbătorile Pascale cu urmaşii răzeşilor lui Ştefan cel Mare. 
  
O călătorie fantastică, un discurs eseistic de o incontestabilă valoare artistică şi culturală, splendidă magie din care ne deşteptăm de abia când închidem copertele minunatei cărţi în care „Orice semn este o insulă”. 
  
Eliza Roha 
  
Referinţă Bibliografică:
Eliza ROHA cronică ELISABETA IOSIF – „Orice semn este o insulă” / Elisabeta Iosif : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1733, Anul V, 29 septembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Elisabeta Iosif : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elisabeta Iosif
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!