CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  ELISABETA IOSIF SUB ZODIA FLUTURELUI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Elisabeta IOSIF 
  
SUB ZODIA FLUTURELUI 
  
Cronică la volumul ”Când fluturii nasc cioburi” 
  
Autor - Mihaela-Mariana Cazimirovici 
  
Al doilea volum al Mihaelei-Mariana Cazimirovici este aflat sub zodia fluturelui – poem multicolor, mistuit în lumina focului. Sugerat excelent pe copertă prin grafica autoarei, ca un vitraliu în cioburi de culori, titlul cărții ””Când fluturii nasc cioburi” șochează, trimițându-te direct la semnificațiile acestuia. Încărcat de sensuri și simboluri volumul este o pledoarie pentru viața poetului, uneori asemănătoare fluturelui, condamnat să trăiască ”prin diafragma timpului” semnificând, mai mult ca orice, metamorfoza trecerii lui. Mereu ”în oglinzi ca fluturii” poemele reflectă ipostaza acestuia de rege al florilor așa cum poetul este legat de ”cerul de hârtie/ până la vârfurile/ aripilor literelor/ de cenușă/ Icar servil/ am descătușat/ penele/ izvorului/bându-i/ toate cuvintele (”Scriu” pag. 129). Poetul e obligat să se înalțe prin intermediul actului său creator ”înaltul devine/ fluturele din mine/ cutez să respir/ păstrez veșnicia/ în secunda cuvântului/ pe care nu mai vreau să-l răstignez/ istoria mea/ rămâne (”Infinit” pag. 82). Zburând printre flori, fluturele, el regele, semnifică și sufletul unui războinic, căzut pe câmpul de luptă, ca în poemul ”Pe loc”: definesc pasul/ în timpul războiului/ nuanțelor oglinzii/ îl readuc la viață/ fără reticențe/ / cu zgomot cadențat pierd speranța/ fluturelui/ clipind mereu aceleași secunde (pag. 27). Poeta nu pierde speranța întocmai ca fluturele, ce iese din crisalidă, simbol al metamorfozei, al reînvierii, folosit și în mitul lui Psyche, care, pe frescele de la Pompei e reprezentată de o fetiță cu aripi de fluture: ”mi se răscolesc aripile/ zbaterea-și reia răsuflarea/ agonizând/ prin cenușile clipelor/ …zbor din nou/ mușcând ușor/ din singurătate/ cu ea te lipesc/ de trecut ( ”ultima lacrimă”, pag. 31). 
  
Mi se pare semnificativ ceea ce susținea Jean Chevalier - și anume că, ”fluturele, în mod obișnuit ”este considerat un simbol al imponderabilității și al instabilității, arzându-se la flacăra unei lumânări” asocierea analogică a flăcării și a fluturelui făcându-se din cauza culorilor și a bătăilor de aripi, simbol constant al sufletului mistuit de iubire asemenea fluturelui, care-și pârlește aripile la flacăra în jurul căreia zboară. Întocmai ca el și poetul, atras de lumina cuvântului are curajul schimbării, purificării prin foc: focul mi-a restituit/ ce pierdusem pe străzi/ a oprit apa/ frivolității timpului/ scrumul rămas/ în cea care a trecut prin mine/ nu mă mai veghează/ vorbesc/ pe limba/ briliantului schimbării (”Curaj”, pag. 26) ca și în ”Timpul iubirii”: te chem din nou/ jocul se-nfiorează/ la nebunia focului/ tihnit/ în care m-am cuibărit/ nimic nu mai seamănă cu ieri (pag. 30). 
  
Uneori, mâna este un substituit al fluturelui, mâna un semn al numărului cinci, numărul Centrului lumii, alunecând simbolul către imagine, ca în poemul ”Fotografie”: mâna mi-a rămas/ agățată/ în locul acela/ de alungare a simțurilor (pag. 37) sau ca în ”Poem cu sufletul din cioburi”: când/ mâinile nu/ se/ ating/ lumea mea/ își/ împarte/ zidul/ cu/ lumea ta (pag. 135) sau ca în poezia ”Aș ști”: cu două aripi/ care te țin de mâini/ te ajuți de gheare/ fără să-ți spui pe nume/ nu vorbești/ decât cu glas de pasăre/ ești acasă (pag. 62). 
  
Titlul cărții este sintetizat într-un catren metaforă ”Motto” :când fluturii nasc cioburi/ crisalida oglinzii/ se sparge-n mii de aripi/ dincolo de zbor (pag. 9). 
  
”Dincolo de zbor” se află poetul, cu iubirile neîmplinite, cu tristețea versului dar fără remușcări, cu armonia visată în lumea cuvântului și propulsată în nesfârșitele contradicții ale timpului, ca în poemul ”un soi de blazare: ironizând/ fără remușcări/ crepusculul/ îl cedez/ mâinii-metrite/ a destinului (pag.111). Gândurile devin cocori uitați, ca în poezia ” Gata de zbor”: roadele spun că vin iar/ vibrațiile/ punctează printre aștri/ pași de cocori/ uitați lângă sprânceana mea/ stângă(pag.17). Dar poeta Mihaela-Mariana Cazimirovici respiră prin poemele sale, transmite speranța unui ”Alt început”: primăvara/ mea/ e-n veșnicia/ clipei/ vorbind mereu/ despre-nverzirea/ pregătită/ pentru/ o nouă planetă (pag. 139). Fiecare poem este o metaforă, în care iubirea se află într-un zbor continuu, trist sau optimist iar chintesența acesteia o găsim în poemul ”Vorbă” (pag. 71): de la începutul lumii/ șerpuiește o vină/ crescută într-o coastă umană/ trăiește/într-o iubire/ de femeie. 26 septembrie, 2015 
  
Referinţă Bibliografică:
ELISABETA IOSIF SUB ZODIA FLUTURELUI / Elisabeta Iosif : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1731, Anul V, 27 septembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Elisabeta Iosif : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elisabeta Iosif
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!