CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Elisabeta Iosif         Publicat în: Ediţia nr. 1619 din 07 iunie 2015        Toate Articolele Autorului

ELISABETA IOSIF ”ADEVĂRURILE LUTULUI” recenzie
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ELISABETA IOSIF 
  
BIRUINȚA ASUPRA TIMPULUI ÎN „Adevarurile lutului”, (Autoare: Mihaela-Mariana Cazimirovici) 
  
Mihaela Cazimirovici este la prima sa carte. Și, vă rog să rețineți lucrul acesta, pentru că a scris-o pe o idee atât de rotundă, de profundă, probabil și pentru că a avut timp să o gândească, să adune acolo înțelepciunea unor ani. 
  
Pe mine m-a impresionat, în primul rând, faptul că ne prezintă un volum de poezii din care scoți, sâmburi de înțelepciune, ca dintr-un scrin cu mai multe sertare, fiecare cu câte o cutie secretă, în nu mai mult de șapte capitole - cifră sacră. 
  
Încep cu simbolurile cărții, pentru că abundă în semnificații, în înțelesuri. De pildă, pământul, lutul, sau glia este un simbol permanent în acest volum, acel pământ întruchipat de zeița-mamă, Telus. Și Eschil spunea: “Slava ție, pământ-mamă, pământ al oamenilor creștini, îmbrățișarea Domnului, umplându-te de rod în folosul oamenilor.” În poemul ”Scrisoare omenirii”, pag.95, poeta îl personifică: ”Pământul/ le primește pe toate,/ le iartă și le împarte,/ doar suspinând în sufletu-i/ mușcându-și buza-ncet, șoptind câte un cutremur,/ rememorând războaie/ și boli mai crunte mâine,/toate-mpreună/ un coșmar și-o oroare!” 
  
Dar simboluri sunt și păsările. Aici, ele simbolizează puterea. Sunt cele ce îi ajută pe oamenii din poveștile populare să vorbească cumpătat dar ele întruchipează în carte și puterea poetului ascunsă în sertare, în cutii secrete, în care trebuie să deslușim înțelesuri. 
  
În basme, cel care înțelege graiul păsărilor are parte de tainele ascunse ale oamenilor iar aici, pasărea Phoenix are un loc aparte. Se spune că, pasărea Phoenix se hrănește numai cu roua cerului. E roua din care se hrănește uneori și poetul. Iar păsările… păsările încă de la început constituie altfel de înțelesuri, care ies din acele sertare ale sufletului, ca în “Zbor renăscut”: „Nici un mâine nu mă-nteţeşte/ Mai bine decât aziul devenirii mele/ Ca pasăre Phoenix.” 
  
“Omul este foc, spune Sfântul Martin; legea omului asemenea legii oricărui foc este de a dizolva şi de a se uni cu izvorul de care este despărţit”. 
  
În toate întreprinderile noastre zilnice ne întoarcem la izvoare, la natura cu binefacerile ei, de care am cam uitat. De fapt, în acest context dorim să demonstrăm natura focului, a semnificațiilor unor versuri din poemele Mihaelei Cazimirovici. Astfel înţelegem mai bine importanţa ritualurilor ascunse în cuvinte. Focul este unul dintre cele patru elemente esenţiale ale vieţii, atât de necesar alături de apă, pământ, aer. În doctrina hindusă, de pilda, care îi conferă o importanţă fundamentală, după Yijing, focul corespunde sudului, culorii roşii, verii, inimii. În relaţia sa constantă cu inima, focul simbolizează pasiunile (dragostea, mânia). Aşadar, putem vorbi despre focul spiritului.: ”De parcă numai mie-mi spune povestea la ureche/ focul din sobă își întețește cântul, trosnind/ Brațul pădurii pierdute printre vreascurile uscate/ și-mi mângâie obrajii supți de griul ce mă-nconjoară,/ învăluindu-mă cu aripi și limbi portocalii încingând,/ luminând ca de ziuă tot locul, serbând cina cu făclii.” (”Focul și cenușa”, pag. 70). De ce insist asupra acestui simbol? Pentru că el există, amintit fiind încă din vremuri străvechi. De pildă, păstrarea focului sacru a fost practicată de daci, dar a existat de la romani şi până la Angkor. Simbolul focului purificator şi regenerator s-a extins din Occident şi până în Japonia. Liturghia creştină a focului nou se celebrează în noaptea de Paşte. Cea a lui Shinti coincide cu reînnoirea anului. După unele legende, Hristos şi unii sfinţi reînsufleţesc trupurile oamenilor, trecându-le prin focul din vatra unei forje, rolul fierarului ducându-ne cu gândul spre ruda sa alchimistul, ce producea nemurirea la focul cuptorului său. Dar autoarea privește focul ca și psihoterapeutul francez, Jacques de la Rocheterie, care aminteşte că în China, nemurirea e produsă la focul “creuzetului” interior, care corespunde aproximativ plexului solar dar şi în locul denumit “manipura-chakra”, considerat de yoga sub semnul focului. În poezia ”Sublima frivolitate” aflăm simbolul focului interior . Poeta ne trimite în ”Al șaselea sertar”, unde există focul iubirii: ”E frivol să-ți spun/ Că vreau să revin/ Pe fruntea ta? În brațele tale,/ În inima ta,/ În sensul tău,/ În viața ta,/Înlăuntrul/ fiecărei/ celule/ străbătute/ de răsuflarea/ sângelui tău/ înroșit/ în focul/ iubirii mele” (pag.102), amintindu-ne de spusele lui Buddha, unde focul este cunoaşterea pătrunzătoare, e o iluminare: ” Aţâţ în mine o flacără…inima mea e vatra, flacăra este sinele meu îmblânzit”. 
  
În fiecare pagină a sa, în cartea ”Adevărurile lutului” se adaugă câte un reper, pe care autoarea, Mihaela-Mariana Cazimirovici l-a înmagazinat, experiența poetei purtând însemnele unei biruințe asupra timpului. 
  
Elisabeta IOSIF 
  
7 iunie 2015 
  
Referinţă Bibliografică:
ELISABETA IOSIF ”ADEVĂRURILE LUTULUI” recenzie / Elisabeta Iosif : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1619, Anul V, 07 iunie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Elisabeta Iosif : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elisabeta Iosif
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!