CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Opinii >  


Autor: Elisabeta Iosif         Publicat în: Ediţia nr. 1617 din 05 iunie 2015        Toate Articolele Autorului

Jurnal
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Din darul luminii cuvântului scris 
  
Într-o sfântă zi de mai ne aflam la Bușteni, spațiu mereu misterios pentru mine, în care pădurea verde a munților devine o metaforă a eternității, codrul fiind un simbol esențial pentru Eminescu:”Adormind de armonia/Codrului bătut de gânduri/ Flori de tei deasupra noastră/ Or să cadă rânduri-rânduri ( Dorința). 
  
Înconjurată de brazi, înmiresmând natura la adierea lor, acea nouă locație cu o arhitectură modernă dedicată Administrației Parcului Natural Bușteni, denumită Centrul de vizitare ”Alexandru Beldie”, ne-a primit, ne-a adoptat ca pe niște fii ai naturii, pentru a cinsti cea de a șasea ediție a Festivalului de Literatură pentru Copii și Tineret organizată de Filiala pentru Copii și Tineret a Uniunii Scriitorilor din România, președinte Victor Gh. Stan, care a fost felicitat pentru deosebita organizare și armonizare a acțiunilor desfășurate în cele trei zile. Elevi din toată țara au ținut să participe, măcar cu prezența creațiile lor la concursul organizat în această manifestare, de acum tradițională. Cercul s-a lărgit prin prezența studentei Diana Enache din Chișinău, profesoara Iuliana Ciubuc, ( o excelentă organizatoare a acțiunii pe plan local) invitând-o la acest prestigios festival. Nici că se putea mai semnificativ titlul cărții ei, ”Dor de România”. Poemele aveau un sentiment profund și răvășitor, dorul constituind tema doinei românești dar asociat în literatura română cu tăcerea naturii așa cum îl vede Lucian Blaga, unde ”curtea dorului” este spațiu patriarhal. Au fost recitaluri de poezie, proza scurtă și ea poetică, de multe ori transformată în metaforă. Și ne-am încântat privirea cu frumoasele și tradiționale costume ale ansamblului din Arefu, cu minunații dansatori ai localității argeșene și am remarcat(pentru a câta oară?) talentele actoricești ale elevilor din Vintileasca, Vrancea. 
  
Anul acesta Juriul a descifrat în taina scrisului celor mai tinere vlăstare o poezie închinată iubirii sub toate formele ei, cu tentă uneori filosofică și o proză, în care viitorii creatori cu har scriitoricesc au știut să construiască atmosferă. Juriul (format din scriitori consacrați: Pavel Lică, Petre Crăciun, Viorel Martin, Elisabeta Iosif, Petru Demetru-Popescu, Vasile Groza, Maria Sturdza-Clopotaru) a descoperit și buni portretiști în cadrul narațiunii textelor trimise la concurs. Am să evidențiez doar deținătorii Premiului întâi la cele doua secțiuni: clasele V – VIII ,,Mircea Sântimbreanu,”- Maria Chiţu-Sinescu și pentru secțiunea ,,Cezar Petrescu” - Ștefan Moței. 
  
Pentru noi toți a fost un dar al luminii cuvântului. Iar dacă am putea măcar să culegem un fuior din darul luminii creatoare a copiilor noștri – înseamnă că nu ne-am pierdut timpul, construind prezentul pentru a-l reda viitorului. 
  
Elisabeta IOSIF 
  
București, iunie, 2015 
  
Referinţă Bibliografică:
Jurnal / Elisabeta Iosif : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1617, Anul V, 05 iunie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Elisabeta Iosif : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elisabeta Iosif
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!