CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Elisabeta Iosif         Publicat în: Ediţia nr. 1612 din 31 mai 2015        Toate Articolele Autorului

GEOAGIU - BĂI O INSULĂ ÎNTRE MIT ȘI REALITATE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Despre ştiinţa de a păși cu folos spre locuri care păstreză cele mai proaspete tonuri visate de ochiul omenesc, leac întăritor pentru suflet, se poate rosti uneori un singur cuvânt. O vorbă aflată într-o dimineaţa te poate urmări o perioadă sau o întreagă viaţă. Aşa mi s-a întâmplat, când cineva a rostit “Germisara”, toponim asociat cu numele zeului tămăduirii, în mitologia greacă Asclepios, patronul medicinei, cunoscut la noi şi denumit Esculap, încă de pe vremea romanilor. Pentru că, i s-au închinat romanii şi i-au ridicat altare în termele cu ape tămăduitoare de la Germisara (azi-Geoagiu Băi). 
  
Încă din vremuri străvechi, pământul scăldat cu torente şi izvoare era binecuvântat, ca loc de rodire şi bunăvoinţă cerească. Iar legile ospitalităţii dacilor erau cunoscute prin ceea ce i se oferea drumeţului, apă rece, cristalină de izvor şi o baie caldă, picioarelor obosite de drum. Dar dacă această apă, de mulţi ştiută, mai era şi tămăduitoare, ca aceea de la Germisara?! Preamărind virtuţile acesteia, romanii au preluat moştenirea, ridicând temple şi amenajând termele, captând izvoarele prin tuburi de teracotă. 
  
Istorie și arheologie 
  
Într-o depresiune formată de ultimele ramificaţii ale Munţilor Metaliferi, pe un afluent al Mureşului, râul Geoagiu, romanii au descoperit o cetate dacică, bogată în ape minerale şi termale, construind aici castrul roman GERMISARA (toponim de origine dacică, moştenit şi transmis în această formă şi în epoca romană, etimologia cuvântului exprimând: germ - cald, iar sara - apă. Esculap este venerat ca zeu al izvoarelor calde, tămăduitoare, moştenindu-se divinităţile locale. Imediat dupa cucerirea Daciei, teritoriul GEOAGIU suferă prima sistematizare.Un detaşament al Legiunii a XIII-a Gemina, cantonată la Apullum sapă în calcare o instalaţie balneară, ale cărei vestigii se văd şi azi. Se cunoaşte şi numele constructorului: Lucretius Aqvila, imprimat pe o ţiglă fixată în peretele bazinului mic. În inscripţiile descoperite prin săpături arheologice se află mărturia unui ofiţer roman, care mulţumea divinităţilor protectoare şi lui Esculap, în special, pentru apele acestor băi, care l-au salvat de la moarte. De aceea erau frecventate şi de guvernatorii provinciei, care – în bazinul mare al termelor - au ridicat un altar zeului Esculap dar şi zeiţei sănătăţii – Hygeea, sub comanda lui Furius Saturninus, guvernator al Daciei la 165 e.n. Cercetările arheologice au descoperit resturi de coloane de marmură şi altare votive. Una din încăperi păstra, încă, în pardoseală, infiltraţii din apele izvorului antic.Vă daţi seama, câte semne găsim în acest loc de istorie, o adevărată insulă de sănătate?! 
  
GEOAGIU- BĂI, SUB SEMNUL ZEIŢEI SĂNĂTĂŢII - HYGEEA 
  
Mit şi mister – simboluri prin care se pot proiecta speranţele, temerile – modele prezente, ca o amintire ancestrală uitată dar reluată 
  
M-a emoționat faptul, că strămoşii noştri au făcut baie, acolo, unde ne scăldăm şi noi astăzi, în apele termale, tămăduitoare. De fapt, ele se află pe o arie mare. 
  
Tot Ardealul beneficiază de ape termale: la Săcuieni, apa ajunge la 90*C, la Vaţa, 57*C, la Cezara şi Calacea 37*C, iar în centru se află binecuvântată, încă din Antichitate, Geoagiu-Bai,cu apa termala la 31*C. Iar Geoagiu s-ar putea transforma într-o zonă de mare atracţie, incluzându-se situl arheologic, urmele cetăţii dacice, castrul roman Germisara şi monumentele vechi: biserica paleocreştină, secolul al XII-lea, construită de cruciaţi şi biserica din centru sau cea din satul Bozeș, din secolul al XV-lea. 
  
Cineva spunea, că toată natura este plină de miracole, dar de miracole ale raţiunii. Mitul şi ritualul devin expresii complementare ale aceluişi destin de-a lungul istoriei trăite. La Geoagiu ai parte de climatul reconfortant, tonic şi în acelaşi timp beneficiezi de atât de căutata aeroionizare negativă. Dar te vor reţine și izvorele tămăduitoare pentru diferite afecțiuni. O comoară a naturii, în care se impune și o cercetare arheologica sistematizată a vestigiilor antice din staţiune şi poate, de ce nu? s-ar pune într-o lumină nouă elementele de medicină daco- romane, cunoscute în prezent. 
  
Germisara de azi ar trebui citită şi ca o metaforă prelungită, cu sens ascuns în istorie, care uneori e imposibil de rostit. Este o insulă plină de semne străvechi, ca un vestigiu preţios, care dă informaţii asupra existenţei noastre milenare. Este de fapt un simbol, pe care trebuie să-l păstrăm, definind o important civilizație, care ne vorbește de istoria multimilenară a poporului nostru. 
  
ELISABETA IOSIF 
  
(Din volumul ORICE SEMN ESTE O INSULĂ în curs de apariție) 
  
Referinţă Bibliografică:
GEOAGIU - BĂI O INSULĂ ÎNTRE MIT ȘI REALITATE / Elisabeta Iosif : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1612, Anul V, 31 mai 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Elisabeta Iosif : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elisabeta Iosif
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!