CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Opinii >  


Autor: Elisabeta Iosif         Publicat în: Ediţia nr. 1329 din 21 august 2014        Toate Articolele Autorului

CONGRESUL UNIFERO
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Educaţia femeilor, un beneficiu imens  
pentru familie şi comunitatea globală  
 
La Timişoara, în perioada 8 – 10 august a.c. s-a desfăşurat, sub acest generic, cea de-a şaptea Conferinţă Internaţională a Uniunii Internaţionale a Femeilor Române. UNIFERO este o organizaţie nonguvernamentală, fondată în 2007, în Atlanta, capitala statului Georgia din SUA, de către prof. univ. Smaranda Cazan Livescu, în scopul de a promova imaginea femeii române în lume, a susţine preocupările, iniţiativele şi drepturile femeii în ţară şi în afara ei.  
 
În acest an au participat reprezentante ale organizaţiilor de femei şi alte persoane din ţară şi din Israel, Austria, Germania, Spania, China. Activităţile, desfăşurate la Casa de Cultură a Studenţilor din Timişoara, au fost dense, diverse şi ilustrative pentru mediile de viaţă şi exprimare publică a femeilor române. Dezbaterile au abordat teme şi aspecte concrete vizând: mediul de afaceri şi succese ale femeilor în domeniu, educaţia prin exemple, despre valori în Europa modernă, probleme şi preocupări ale tineretului, femeile şi familia în mediul rural, câştigarea respectului de către femei în familie şi societate, femeile române – creatoare şi factor de promovare a culturii în timp şi spaţiu.  
 
Problemele cu care se confruntă mediul de afaceri şi modele de succes au fost prezentate de către Diana M. Buzatu, manager general al Camerei de Comerţ Timiş şi colegii săi, de Sevastian Bălescu, preşedintele Asociaţiei Ştiinţifice pentru Consolidarea Mediului Asociativ „Fii Gorjului”, Sucursala Timişoara, de omul de afaceri Andy Pan din China, ş.a. În debaterea celorlalte teme s-au remarcat prof. Smaranda Cazan Livescu, Dorina Deutsch şi Viorel Meier (Israel), Ioan şi Norica Godja (Austria), Luminiţa Neagoe Pigui (Spania), Lucian Livescu (SUA), Delia Rădmăneştean, Nicoleta Marghitaş, Maria şi Ioan Visoschi, Maria Tănasă, Jenica Romanică, Aldona Patraş (România), Ioana Heidel (Germania).  
 
Această ediţie a conferinţei s-a evidenţiat şi printr-un număr foarte mare de lansări de carte, autori fiind Veronica Balaj, Sevestian Bălescu şi Maria Tănasă (Timişoara), Smaranda Cazan Livescu (SUA), Elisabeta Iosif (Bucureşti), Puiu Alexandru (Olăneşti), Floare Cândea (Arad), Doina Iovănel Spineanu (Drobeta Turnu Severin), Elvira Popazu Seffer (Israel), Ioana Heidel (Germania), Sifora Sava (Austria), Nuşa Ilisie (Spania), Lucian Livescu (SUA) cu Andi Pan (China), subsemnata. S-au remarcat, de asemenea, expoziţiile de pictură ale artiştilor Gerald Janowski (Spania), Jana Dinu şi Alexandrina Isbăşoiu (Timişoara), Teodora Paula Dumitrache (Oradea), Mihai Marghitaş (Liebling - TM), Antoni Petcu (cu origami, Orţişoara - TM), au expus costume populare şi obiecte de artizanat Rodica Belea şi Jeni Mladin (Timişoara) şi carte, prof. Jireghie (Timişoara).  
 
În seara primei zile a conferinţei, pe scena Casei de Cultură a Studenţilor a avut loc un spectacol caritabil, regizat de Ioan Godja, preşedintele Cercului Cultural Româno-Austriac şi a postului românesc RTV „Unirea” din Viena, la care şi-au dat concursul Ansamblul Cenaclului Cultural Artistic „Liviu Rebreanu” al Cercului Militar Timişoara, condus de Roman Cistelecan şi Ansamblul „Cununiţa”al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, condus de Ioan Darău. A avut loc festivitatea de premiere a câştigătorilor concursurilor de creaţie literară şi artă plastică organizate de UNIFERO, la care s-au remarcat elevi din ţară (Slatina, Breaza, Liebling, Timişoara, Câmpulung Muscel), dar şi din Cipru şi China - la creaţie literară, şi Timişoara, Grecia, Cipru şi China – la artă plastică. Din zona noastră au participat la concursul de creaţie literară elevi din Poiana Stampei îndrumaţi de prof. Dorina Paicu şi de la Şcoala Gimnazială Nr. 2 Vatra Dornei, îndrumaţi de prof. Ioana Iuga, aceştia din urmă, Ungureanu Ilk Diana şi Nimigeanu Iulian obţinând câte un meritoriu loc III. S. A. „Hora” din Regin, prin ing. Carmen Chiorean, a oferit mai multe premii.  
 
În ultima zi a lucrărilor a avut loc adunarea de alegeri a Biroului Director, care este formată din cinsprezece persoane din mai multe ţări şi o interesantă vizită în comuna Orţişoara. De la primarul comunei Aleodor Sobolu şi de la echipa sa, participanţii au aflat despre preocupările locuitorilor, printre realizările de excepţie situându-se Concursul Internaţional de Ciclism, activitatea Căminului de Copii, prin care sunt sprijiniţi 125 de copii şi adolescenţi, o fermă ce funcţionează după standarde europene (cele două obiective şi Staţiunea Balneară Calacea, foarte bine amenajată şi gospodărită, au fost vizitate). Familia Livescu a făcut o importantă donaţie pentru Căminul de Copii.  
 
Dezbaterile şi propunerile ce au făcut obiectul rezoluţiei conferinţei au pus în evidenţă faptul că UNIFERO încurajează activităţile sociale şi culturale axate pe promovarea valorilor româneşti, pe educaţia femeilor şi protecţia familiei, sprijină organizaţiile cu profil umanitar şi activitatea de voluntariat, combate violenţa şi imoralitatea de orice fel, se pronunţă pentru soluţionarea paşnică a oricărui conflict, pentru a nu fi sacrificate vieţi umane nevinovate. De asemenea, UNIFERO consideră că trebuie să sporească rolul femeilor în activităţile decizionale, menite să ducă la progresul şi bunăstarea întregii societăţi.  
 
Aceste preocupări au fost reliefate şi în saluturile adresate conferinţei de către Bogdan Stanoevici, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Silvia Davidoiu – ambasadoarea României la Viena, conducerea Flielei UNIFERO din Israel, Asociaţia Culturală Română din Montreal, Asociaţia Comunitatea Moldovenilor din Qubec, Societatea „Românca” din Londra, Ilie Boncheş, primarul municipiului Vatra Dornei (unde a avut loc prima conferinţă), prof. Liliana Adina Caloian din Buzău, reprezentanţi ai Caselor de Cultură şi radiourilor din Sighişoara şi Sighetul Marmaţiei, ş.a.  
 
În anul următor conferinţa va avea loc în Spania.  
 
Paraschiva Abutnăriţei,  
secretar general UNIFERO  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
CONGRESUL UNIFERO / Elisabeta Iosif : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1329, Anul IV, 21 august 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Elisabeta Iosif : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elisabeta Iosif
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!