CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Elena Trifan         Publicat în: Ediţia nr. 2047 din 08 august 2016        Toate Articolele Autorului

HRAMUL BISERICII „SCHIMBAREA LA FAŢĂ A MÂNTUITORULUI”, LOCALITATEA PAREPA-RUŞANI, JUDEŢUL PRAHOVA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
HRAMUL BISERICII „SCHIMBAREA LA FAŢĂ A MÂNTUITORULUI”, LOCALITATEA PAREPA-RUŞANI, JUDEŢUL PRAHOVA  
 
Parepa-Ruşani este o localitate din judeţul Prahova, situată la aproximativ 32 de kilometri de oraşul Ploieşti, renumită pentru culturile de cereale şi legume, pentru bălţile cu peşte şi pentru cele două monumente religioase: Biserica veche a satului cu hramul „Schimbarea la Faţă şi Sfântul Dimitrie cel Nou” şi mânăstirea construită recent, având trei hramuri: „Sfânta Treime” (biserica mare), „Izvorul Tămăduirii” (biserica mică), „Sfântul Nectarie” (paraclisul).  
 
Biserica „Shimbarea la Faţă” este situată pe partea de apus a şoselei care străbate satul perpendicular, în apropierea apei care se intersectează cu şoseaua, fiind înconjurată din două părţi de văi în care elementul acvatic se împleteşte cu cel vegetal de câmpie şi de baltă: ierburi, flori, trestie, papură, stânjenei, sălcii şi plopi, oferind un spaţiu plăcut şi odihnitor pentru localnici, pentru pescari şi pentru toţi cei dornici să petreacă clipe de relaxare în liniştea şi în puritatea naturii.  
 
Aflându-se pe un spaţiu mai înalt, stă de veacuri neclintită în imtemperiile naturii şi ale istoriei, reuşind să îşi îndeplinească misiunea pentru care a fost creată de a priveghea viaţa sătenilor, de a le aduce în minte şi în suflete Cuvântul lui Dumnezeu, de a le marca momentele principale ale vieţii lor, de a le fi alături la bucurii şi suferinţe.  
 
Deoarece în timpul Primului Război Mondial a fost transformată în grajd pentru cai şi arhiva a fost arsă, un istoric complet al ei este greu de făcut.  
 
Vom încerca totuşi să punctăm câteva aspecte, care ne-au fost oferite de părintele paroh Marinică Bănică şi care reies din pisania scrisă de fostul preot paroh Gheorghe Popescu.  
 
Conform tradiţiei populare, ea a fost construită în secolul al XVII-lea de către Matei Basarab drept mulţumire faţă de Dumnezeu pentru victoria pe care a obţinut-o într-o luptă purtată cu Vasile Lupu pe o vale din apropiere, numită Valea Războiului.  
 
Are formă de cruce cu sâni, uşa de la intrare este din lemn şi are rama din piatră cioplită, cu reliefuri şi o coroană deasupra. Naosul este prevăzut cu turla Pantocratorului. În clopotniţă se află un clopot vechi din 1804. În timpul cutremurului din 1940 Biserica a fost grav avariată şi restaurată în anul 1950.  
 
Iniţial pictura veche a fost lucrată în frescă, în 1928 în ulei şi în 1952, după restaurare iar în frescă.  
 
La început Biserica a fost acoperită cu şindrilă şi ulterior cu tablă. Este înconjurată de un zid alcătuit din piatră şi tencuială.  
 
Astăzi pereţii exteriori ai Bisericii sunt grav afectaţi de igrasie şi din această cauză slujbele religioase se oficiază în capelă.  
 
Acesta este lăcaşul în care am primit taina Sfântului Botez şi binecuvântarea divină, în care mi-au fost creştinaţi, cununaţi şi binecuvântaţi pentru înmormântare moşii şi strămoşii, în care participam cu uimire şi încântare la slujbele religioase.  
 
Din curtea casei părinteşti auzeam adeseori glasul preotului în timpul slujbelor şi al clopotelor care trăgeau fie a moarte, fie a sărbătoare şi bocetul vreunei femei în cimitir. Nu voi uita niciodată lumânările aprinse în perioada Deniilor şi în timpul cununiilor, puritatea şi bucuria aproape sacre pe care le trăiam când de Vinerea Mare mergeam la Biserică cu flori fragede şi parfumate de narcise şi lalele în cinstea Mântuitorului.  
 
Sîmbătă, 6 august 2016, am participat la slujba religioasă dedicată Hramului Bisericii, Schimbarea la Faţă a Mântuitorului pe muntele Tabor.  
 
Slujba a fost oficiată de preotul paroh Marinică Bănică.  
 
Vineri seara au avut loc Vecernia şi Litia în cadrul cărora au fost sfinţite 5 bucăţi de artos, „pâine cu gust de cozonac”, grâu, vin şi untdelemn, rostindu-se rugăciunea „Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Care ai binecuvântat cele cinci pâini în pustie şi ai săturat cu ele cinci mii de bărbaţi, însuţi binecuvintează şi pâinile acestea, grâul, vinul şi untdelemnul şi le înmulţeşte pe ele în sfânt lăcaşul acesta, satul acesta, în ţara aceasta şi în toată lumea Ta; şi pe credincioşii Tăi, care vor gusta dintr-însele, îi sfinţeşte; că Tu eşti Cel ce binecuvintezi şi sfinţeşti toate, Hristoase Dumnezeul nostru, şi Ţie slavă înălţăm, împreună şi Părintelui Tău celui fără de început şi Preasfântului şi bunului şi de viaţă făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor.”  
 
Darurile sfinţite au fost oferite credincioşilor în timp ce s-au miruit.  
 
Ca de obicei, slujba de sâmbătă a avut trei părţi: Utrenia, Sfânta Liturghie şi parastasele.  
 
În timpul slujbei a fost citită „Predica Schimbării la Faţă” în care sunt menţionate minunile făcute de Iisus Hristos asupra semenilor şi asupra Sieşi, printre care se află şi Schimbarea la Faţă de pe muntele Tabor, prin care Iisus şi-a arătat încă o dată dragostea faţă de semeni şi i-a convins pe ucenici de esenţa sa dumnezeiască. Iisus Hristos, Simon Petru, Iacob şi Ioan s-au urcat pe muntele Tabor, situat în apropierea oraşului Nazaret.  
 
După cum menţionează evangheliile, în timp ce Iisus se ruga „S-a schimbat la faţă înaintea lor şi a strălucit faţa lui ca soarele, iar veşmintele Lui s-au făcut albe ca lumina.” Dumnezeu însuşi a dat mărturie despre esenţa divină a lui Iisus, spunând „Acesta este Fiul Meu Cel iubit, întru care am binevoit; de acesta să ascultaţi!”  
 
În predică mai este prezentată şi relaţia dintre Schimbarea la Faţă a Mântuitorului şi viaţa omului obişnuit pentru care praznicul Schimbării la Faţă „este un bun prilej de meditaţie”, „un îndemn de a fi cu luare aminte la cuvintele lui Dumnezeu-Tatăl”.  
 
Creştinii sunt sfătuiţi să lucreze pentru „schimbarea la faţă a întregii ţări, a unui neam întreg şi în primul rând a generaţiei tinere, viitorul neamului nostru” şi să se roage mai mult, „să fie mai buni, mai iertători, cu mai multă dragoste faţă de Dumnezeu şi de semenii noştri.”  
 
Sărbătoarea religioasă la care am participat ne-a ajutat să ne imaginăm şi să ne bucurăm de una din cele mai frumoase şi miraculoase manifestări ale Luminii Sfinte din scrierile religioase, să ne convingem încă o dată de veridicitatea esenţei divine a lui Iisus şi ne-a sporit sentimentul de veneraţie faţă de Cel care s-a sacrificat pentru binele omenirii.  
 
Să sperăm că Biserica „Schimbarea la Faţă” din localitatea Parepa-Ruşani, judeţul Prahova îşi va găsi restauratorii şi va reuşi să îşi desfăşoare în condiţii normale misiunea pentru care a fost creată.  
 
Elena TRIFAN  
 
Referinţă Bibliografică:
HRAMUL BISERICII „SCHIMBAREA LA FAŢĂ A MÂNTUITORULUI”, LOCALITATEA PAREPA-RUŞANI, JUDEŢUL PRAHOVA / Elena Trifan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2047, Anul VI, 08 august 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Elena Trifan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Trifan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!