CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Elena Trifan         Publicat în: Ediţia nr. 2004 din 26 iunie 2016        Toate Articolele Autorului

IONUŢ ŢENE - LANSARE DE CARTE „VALERIU GAFENCU. O BIOGRAFIE TEOLOGICĂ A SFÂNTULUI ÎNCHISORILOR”
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
IONUŢ ŢENE - LANSARE DE CARTE „VALERIU GAFENCU. O BIOGRAFIE TEOLOGICĂ A SFÂNTULUI ÎNCHISORILOR”  
 
Joi, 23 iunie 2016, la Librăria „Mihai Eminescu” din Bucureşti, scriitorul clujean Ionuţ Ţene a lansat cartea: „Valeriu Gafencu. O biografie teologică a Sfântului Închisorilor”, apărută recent la Editura Casa Cărţii de Ştiinţă, Cluj.  
 
Activitatea a fost organizată de Fundaţia „Ion Gavrilă Ogoranu”, Asociaţia „Gogu Puiu”, Haiducii Dobrogei, NapocaNews şi Liga Scriitorilor.  
 
Printre invitaţii de onoare s-au aflat: Florin Dobrescu, secretarul Fundaţiei „Ion Gavrilă Ogoreanu”, preotul Nicolae Bordaşiu, istoricul Marius Oprea, care au făcut şi aprecieri la adresa cărţii, a autorului şi a lui Valeriu Gafencu.  
Ionuţ Ţene, născut la data de 23 februarie 1972, la Drăgăşani, Vâlcea, absolvent al Facultăţii de Istorie a Universităţii "Babeş Bolyai" din Cluj şi al masterului "Istorie Contemporană şi Relaţii Internaţionale" al aceleiaşi Universităţi, este istoric, poet, publicist, scriitor, fondatorul publicaţiei www.napocanews.ro.  
Este autorul a mai multor articole publicate în reviste şi a 17 cărţi.  
 
Cartea "Valeriu Gafencu. O biografie teologică a Sfântului Închisorilor" conţine 21 de articole despre Valeriu Gafencu, un „Cuvânt înainte” semnat de preot Amfilohie Brânză, „Argumentul” autorului şi Postfaţa „Din fericire pentru acest neam, nemiloasa detenţie a umplut sinaxarele de Sfinţi” semnată de Mircea Gălăţean.  
 
După cum afirmă autorul însuşi, tema cărţii o constituie „istoria unui student care a ales calea grea şi îngustă a răscumpărării jertfelnice a păcatelor şi mântuirii neamului creştinesc de sub mareea întunericului şi bolşevismului.”  
 
Un motto semnificativ îndeamnă la respectarea adevărului şi la echilibru moral şi religios: „Păziţi neschimbat adevărul, dar să ocoliţi fanatismul. Nebunia credinţei este putere dumnezeiască, dat tocmai prin aceasta ea este echilibrată, lucidă şi profund umană.”  
 
Preotul Nicolae Bordaşiu l-a felicitat pe autor pentru curajul de a scrie această carte într-o epocă tulbure, le-a adresat celor prezenţi îndemnul de a lua cunoştinţă de cartea lui Ionuţ Ţene şi de a se bucura că din neamul românesc s-a născut Valeriu Gafencu.  
 
Cea mai mare parte a discursului Sfinţiei Sale a constat din aprecieri la adresa lui Valeriu Gafencu pe care l-a considerat un mărturisitor al adevărului, unul din vlăstarele neamului românesc care a învins pericolele, şi-a arătat sufletul de aur în mijlocul unei lumi controversate, s-a jertfit pentru binele Bisericii şi al poporului român. Ca semn maxim de jertfire a amintit fapta lui Gafencu care fiind bolnav de TBC, în închisoare, a refuzat medicamentele în favoarea unui evreu.  
 
De asemenea, şi-a exprimat speranţa că Valeriu Gafencu va trece în rândul sfinţilor.  
 
Consideră cartea lui Ionuţ Ţene un prim pas în canonizarea Sfântului Închisorilor.  
 
Florin Dobrescu a prezentat idealul Fundaţiei din care face parte de a promova memoria celor care s-au opus totalitarismului şi au luptat contra fiarei roşii, celor care s-au sacrificat cu demnitate.  
 
Pe Ionuţ Ţene îl consideră o prezenţă integră şi justiţiară în mass-media, care menţine un bastion de românism împotriva unor elemente antinaţionale şi care prin intermediul revistei NapocaNews a creat o zonă de unitate în care se revendică multe direcţii.  
 
Apreciază cartea „Valeriu Gafencu. O biografie teologică a Sfântului Închisorilor” ca fiind o contribuţie originală, inedită la studierea vieţii lui Valeriu Gafencu în relaţie cu Dumnezeu.  
 
Istoricul Marius Oprea a remarcat diferenţa dintre firea dinamică a autorului şi bândeţea stilului în care este scrisă cartea.  
 
A relatat aspecte ale acţiunilor la care a participat pentru găsirea şi studierea osemintelor lui Valeriu Gafencu şi a altor deţinuţi politici.  
 
A ajuns la concluzia că Valeriu Gafencu este un sfânt şi cartea lui Ionuţ Ţene este un prim pas în canonizarea lui.  
 
Ionuţ Ţene a relatat câteva aspecte ale felului în care s-a apropiat de personalitatea lui Valeriu Gafencu de care a auzit când era student la Facultatea de Istorie şi a afirmat că a fost interesat mai mult de viaţa spirituală a „Sfântului Închisorilor”, de lupta acestuia pe calea desăvârşirii spirituale:  
 
„Am scris această biografie nu într-un stil arhivistic, cu detalii encomiastice din viaţa lui Valeriu Gafencu, cel supranumit Sfântul Închisorilor de Nicolae Steinhardt. Nu m-a interesat să prezint exhaustiv viaţa istorică a lui Valeriu Gafencu, ci m-am axat în principal pe prezentarea evoluţiei şi desăvârşirii sufleteşti a Sfântului Închisorilor. Relaţia cu Dumnezeu şi trăirea ca model exemplar hristic pentru contemporani e mult mai apropiat testimonial de crezul lui Valeriu Gafencu, decât o serie succesivă de întâmplări mundane nesemnificative în ecuaţia mântuirii.”  
 
A consemnat Elena TRIFAN  
 
Referinţă Bibliografică:
IONUŢ ŢENE - LANSARE DE CARTE „VALERIU GAFENCU. O BIOGRAFIE TEOLOGICĂ A SFÂNTULUI ÎNCHISORILOR” / Elena Trifan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2004, Anul VI, 26 iunie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Elena Trifan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Trifan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!