CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Civilizatie >  


Autor: Elena Trifan         Publicat în: Ediţia nr. 1918 din 01 aprilie 2016        Toate Articolele Autorului

CELEBRAREA ÎNVIERII DOMNULUI LA BISERICA “CRISTOS, REGELE UNIVERSULUI”, PLOIEŞTI, 2016
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
CELEBRAREA ÎNVIERII DOMNULUI LA BISERICA “CRISTOS, REGELE UNIVERSULUI”, PLOIEŞTI, 2016 
  
Duminică, 27 martie 2016, Biserica Catolică “Cristos Regele Universului” din Ploieşti, asemenea tuturor bisericilor catolice din lume, a celebrat marea Sărbătoare a Învierii Domnului Isus Cristos. 
  
Slujba religioasă a fost oficiată de preoţii Bisericii, Iosif Imbrişcă şi Liviu Crişmaru. 
  
Aceasta a început, de fapt, sâmbătă seara la ora 21, prin oficierea vigiliei pascale, care marchează începutul timpului pascal. 
  
În Biserică s-au aprins toate luminile. Preoţi şi credincioşi au ieşit în curtea Bisericii unde a avut loc sfinţirea luminii. 
  
În Biserică s-au stins luminile şi au mers cu toţii în procesiune cu lumânarea mare aprinsă în mână, până la altar. Toţi credincioşii au primit lumină. 
  
În timpul procesiunii s-a spus de trei ori „Lumina lui Cristos,” iar credincioşii au răspuns „Mulţumim lui Dumnezeu.” 
  
În Biserică s-au aprins luminile. 
  
Odată ajuns la altar preotul a cântat „Preconiul pascal” sau „Vestirea solemnă a Învierii” care pune în lumină valoarea mântuitoare a acestei sărbători pentru creştini şi pentru omenirea întreagă. 
  
După acest cântec credincioşii au stins lumânările şi s-au aşezat în bănci. 
  
Au fost citite lecturi religioase care au alternat cu intonarea de cântece şi de rugăciuni. Astfel s-au citit fragmente din”Geneza”, din “Cartea Exodului”, din “Cartea profetului Isaiia”, “Scrisoarea Sfântului Paul către romani”, “Evanghelia după Luca”. După ce s-a citit din “Cartea profetului Isaiia” s-a cântat “Gloria in excelsis Dei” şi după ce s-a citit Evanghelia după Luca, a fost rostit de 3 ori salutul pascal “Cristos a înviat! – Adevărat a înviat!”. S-au aprins toate luminile în Biserică. 
  
În timpul desfăşurării slujbei corul Sancta Cecilia a interpretat cântece cu conţinut religios: “Missa brevis” de Mozart, “Aleluia” de Handel, “Cristos a înviat”, “Regina Caeli”. 
  
În predica Sfinţiei Sale părintele paroh Iosif Imbrişcă a comentat fragmentul din “Evanghelia după Luca” referitor la Învierea lui Isus, insistând asupra întrebării “De ce îl căutaţi pe cel viu printre cei morţi?”. A menţionat că şi noi trebuie să îl considerăm viu pe Isus, deoarece a înviat din morţi şi să facem un act de aducere aminte despre tot ceea ce ne-a spus Isus, să comemorăm şi să celebrăm moartea şi învierea Sa. A mai afirmat că în această sărbătoare celebrăm o eliberare a spiritului care trece de la păcat la har, de la moarte la viaţă şi că trebuie să-i aducem mulţumire lui Dumnezeu pentru naşterea şi răscumpărarea noastră prin sacrificarea unicului Său Fiu, dovadă supremă a bunătăţii, a îndurării şi milostivirii Sale. 
  
Asemenea arhiepiscopului Vladimir Robu a vorbit despre păcatele capitale şi şi-a exprimat convingerea că inima omului se poate schimba datorită lucrării harului lui Dumnezeu. 
  
A urmat reînnoirea făgăduinţelor de la botez. A fost sfinţită apa, credincioşii cu lumânări aprinse în mâini şi-au reînnoit promisiunile de la botez şi au fost stropiţi cu apă sfinţită. 
  
A fost rostită repetat invocaţia “Doamne, îndură-te de noi! Cristoase, îndură-te de noi! Doamne, îndură-te de noi!”. A fost cântată „Litania tuturor sfinţilor” prin care se imploră mijlocirea acestora şi ocrotirea lor pentru poporul lui Dumnezeu. 
  
Credincioşii au primit Sfânta Împărtăşanie. S-au cântat „Misterul credinţei” şi “Cristos a înviat”. Au fost rostite rugăciuni pentru cei vii şi pentru cei morţi. Au fost binecuvântate mâncărurile pascale. Colecta din această seară se va oferi Seminarului Catolic din Iaşi. 
  
Părintele paroh a mulţumit preoţilor şi seminariştilor care s-au implicat în oficierea slujbelor religioase, corului, celor care au contribuit la împodobirea Bisericii şi tuturor celor prezenţi. 
  
A doua zi, Duminică 27 martie, au fost oficiate trei slujbe la orele 8, 11, 18. 
  
Am participat la slujba de seară. Atât vocal, cât şi la orgă s-a cântat “Cristos a înviat”. 
  
A fost păstrat un moment de reculegere pentru iertarea păcatelor, pentru a se celebra cum se cuvine Învierea. S-au citit fragmente din “Faptele apostolilor”, “Scrisoarea a doua a Sfântului Apostol Paul către corinteni”, din “Evanghelia după Ioan”. 
  
În predica Sfinţiei Sale părintele Iosif Imbrişcă a menţionat faptul că Învierea Domnului Isus Cristos este cea mai importantă sărbătoare a creştinătăţii, că viaţa Bisericii este în strânsă legătură cu misterul Învierii prin care se arată divinitatea lui Isus, că iubirea lui Dumnezeu este veşnică. 
  
Au fost intonate cântece religioase, au fost împărtăşiţi credincioşii, toţi cei prezenţi au participat la un moment de adoraţie colectivă şi individuală faţă de Isus. 
  
Participarea la slujbele de Înviere de la Biserica “Cristos, Regele Universului” din Ploieşti, ne-a ajutat să obţinem o mai bună înţelegere a divinităţii lui Isus Cristos, a scopului venirii Sale pe pământ, ne-a determinat să medităm mai adânc la relaţia noastră cu Dumnezeu şi să ne convertim spiritual spre iertare, împăcare, iubire, sacrificiu. 
  
A consemnat Elena Trifan 
  
Referinţă Bibliografică:
CELEBRAREA ÎNVIERII DOMNULUI LA BISERICA “CRISTOS, REGELE UNIVERSULUI”, PLOIEŞTI, 2016 / Elena Trifan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1918, Anul VI, 01 aprilie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Elena Trifan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Trifan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!