CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Elena Trifan         Publicat în: Ediţia nr. 1917 din 31 martie 2016        Toate Articolele Autorului

„BASARABIA, TIMPUL UNIRII”, MATINEU MUZEAL LA MUZEUL „CONSTANTIN ŞI ION STERE”, BUCOV, JUD. PRAHOVA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„BASARABIA, TIMPUL UNIRII”, MATINEU MUZEAL LA MUZEUL „CONSTANTIN ŞI ION STERE”, BUCOV, JUD. PRAHOVA  
 
Luni, 28 martie 2016, ora 10, la Muzeul Memorial „Constantin şi Ion Stere”, din comuna Bucov, judeţul Prahova, s-a defăşurat matineul muzeal cu tema „Basarabia, timpul Unirii.”  
 
Acesta a fost organizat din iniţiativa Consiliului Judeţean Prahova şi a Muzeului Memorial „Constantin şi Ion Stere”, cu ocazia împlinirii a 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.  
 
La festivitate au participat oficialităţi ale judeţului Prahova, muzeografi, profesori şi elevi.  
 
Au fost depuse buchete de flori la statuile de pe Aleea Scriitorilor şi la statuia lui Constantin Stere. Participanţii s-au adunat lângă statuia lui C. Stere unde au fost rostite alocuţiuni de către: Marinela Peneş, director al Muzeului de Istorie şi Arheologie Prahova, Constantin Stere, director al Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu a judeţului Prahova şi Fabioara Ionescu, administrator public al judeţului Prahova.  
 
Marinela Peneş le-a urat bunvenit celor care au pătruns în această oază de românism, care este Parcul Bucov, a evidenţiat implicarea puternică a românilor din Basarabia în sărbătorirea Zilei Unirii Basarabiei cu România şi a recomandat participarea la Programul Naţional „România 100”, pentru aniversarea la 1 Decembrie 2018 a 100 de ani de la realizarea statului naţional, unitar, român.  
 
Constantin Stere i-a omagiat pe cei care s-au implicat în realizarea Unirii şi şi-a exprimat dezamăgirea că în ţara noastră s-a făcut şi se face foarte puţin pentru unificare şi pentru marcarea momentelor aniversare.  
 
Fabioara Ionescu le-a mulţumit celor care au creat, au întreţinut şi întreţin Parcul Bucov şi, ca şi antevorbitorii dumneaei, a apreciat fermitatea cu care românii de peste Prut au organizat şi au participat la acţiunile de aniversare a Unirii Basarabiei cu România.  
 
A doua parte s-a desfăşurat în incinta muzeului unde au fost susţinute prelegeri de către: col. dr. Dumitru Codiţă, membru al Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Prahova, Mihaela Brăslaşu, profesor de istorie la Şcoala Gimnazială „Constantin Stere”, Bucov, Polin Zorilă, prof.dr. la Şcoala „Sfânta Vineri”, Ploieşti, membru al Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Prahova, Daniel Adam, preşedintele Ligii Studenţilor Basarabeni, din Ploieşti.  
 
Pe masă a fost expusă una din achiziţiile de seamă ale muzeului, un glob geografic pe care se află harta României Mari, imediat după Unire.  
 
Cold.dr. Dumitru Codiţă a afirmat că unificarea constituie idealul românilor, că graniţele artificiale nu sunt veşnice şi că a sosit vremea faptelor. Şi-a exprimat convingerea că ceasul reunirii Basarabiei cu România va bate în curând.  
 
Prof. Mihaela Brăslaşu a prezentat principalele evenimente care au precedat realizarea Unirii Basarabiei cu patria-mamă: destrămarea Imperiului Rus, abdicarea ţarului, solicitarea de către români de autonomie culturală, administrativă, economică, constituirea Sfatului Ţării, alegerea unui mitropolit român, învăţământ în limba română, alfabet latin în locul celui chirilic.  
 
În Adunarea de la Odessa, de la 1 mai 1917, ofiţerii şi soldaţii români au cerut autonomie politică, armată proprie, retragerea armatei ruse de pe teritoriul Basarabiei.  
 
La Congresul Ofiţerilor şi Soldaţilor Moldoveni din noiembrie 1917 s-a cerut convocarea Sfatului Ţării. În Basarabia s-a format un adevărat curent naţional, susţinut de intelectuali printre care s-a aflat şi Constantin Stere.  
 
În decembrie 1917 a fost declarată Republica Moldovenească Autonomă, iar la 27 Martie 1918 a fost proclamată Unirea Basarabiei cu România. Sfatul Ţării a fost reorganizat şi l-a avut ca preşedinte pe Constantin Stere.  
 
Prof.dr. Polin Zorilă a vorbit despre felul în care a fost receptată Unirea pe plan internaţional, insistând asupra entuziasmului cu care a fost primită în România, inclusiv de regele Ferdinand şi prim-ministrul Alexandru Marghiloman şi asupra opoziţiei manifestate de Rusia şi Ucraina.  
 
De asemenea, a prezentat cartea „Istoria Basarabiei” de Alexandru Boldur şi Proiectul Educaţional Interjudeţean „Ziditori de ţară şi realizările lor.”  
 
Daniel Adam a mulţumit Consiliului Judeţean Prahova pentru susţinerea Basarabiei şi a studenţilor basarabeni din Ploieşti, a evidenţiat situaţia grea a populaţiilor aflate sub dominaţie străină şi şi-a exprimat respectul faţă de cei care au păstrat limba şi tradiţiile, chiar şi în condiţii dificile.  
 
Elevii Şcolii Gimnaziale „Constantin Stere”, de la Bucov au realizat o expoziţie de desene intitulată „Constantin Stere şi Basarabia” şi Ansamblul folcloric „Mugur de fluier” al aceleiaşi şcoli, coordonat de înv. Ion Iordache, cu o vigoare sufletească şi o prezenţă scenică ireproşabile, a susţinut un program artistic alcătuit din cântece reprezentative pentru evenimentul omagiat: „Trandafir de la Moldova”, „Dorul Basarabiei”, „Cântă cucu-n Bucovina”, „Ocroteşte-i, Doamne, pe români” şi dansuri populare prahovene.  
 
În continuare a fost vizionat filmul documentar „Moldova lui Stere” în care apar schiţe ale casei în care s-a născut C. Stere, Casa-Muzeu „Constantin Stere” din Republica Moldova, imagini din Muzeul „Constantin Stere” de la Bucov, însoţite de comentarii ale unor personalităţi prahovene, precum: Lia Maria Voicu, fost director al Muzeului de Istorie şi Arheologie Prahova şi Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova.  
 
Festivitatea de la Bucov este o dovadă a faptului că patriotismul este încă viu în sufletele românilor, ne-a ajutat să ne îmbogăţim cunoştinţele despre un eveniment istoric major din istoria României, ne-a creat sentimente de emoţie şi bucurie.  
 
A consemnat Elena TRIFAN  
 
Referinţă Bibliografică:
„BASARABIA, TIMPUL UNIRII”, MATINEU MUZEAL LA MUZEUL „CONSTANTIN ŞI ION STERE”, BUCOV, JUD. PRAHOVA / Elena Trifan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1917, Anul VI, 31 martie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Elena Trifan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Trifan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!