CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Elena Trifan         Publicat în: Ediţia nr. 1882 din 25 februarie 2016        Toate Articolele Autorului

DRAGOBETELE SĂRBĂTORIT LA MUZEUL DE ARTĂ, PLOIEŞTI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
DRAGOBETELE SĂRBĂTORIT LA MUZEUL DE ARTĂ, PLOIEŞTI  
 
Dragobetele, sărbătoarea dragostei la români, cu tradiţii folclorice îndepărtate, uitată pentru multă vreme, a început să redevină în viaţa culturală a poporului român, mai ales după ce românii au început să adopte o nouă sărbătoare, Valentine’s Day.  
 
Din iniţiativa şi sub coordonarea scriitorului Gelu N. Ionescu, vineri 24 februarie 2016, zeul românesc al dragostei a fost sărbătorit la Muzeul de Artă Ploieşti de către membri ai Cercului de teatru de copii şi liceal, ai Clubului “Diana” şi ai Cenaclului “Atitudini” ale Casei de Cultură “I.L. Caragiale”, Ploieşti, în colaborare cu elevi ai Colegiului Naţional “Jean Monet”, Ploieşti.  
 
Invitatul serii a fost rapsodul popular Ion Creţeanu.  
 
Au fost recitate poezii şi monologuri cu tematică erotică aparţinând scriitorilor consacraţi: Mihai Eminescu, George Coşbuc, Ana Blandiana, Nichita Stănescu, Tudor Arghezi etc. Membri ai Cenaclului “Atitudini” au recitat poezii de dragoste, creaţie proprie.  
 
Profesor Niculae Adriana de la Colegiul “Jean Monet” a prezentat obiecte, precum amfore, desene care au fost realizate de elevi şi de părinţi în cadrul Proiectului “Iubirile din vasul de lut” şi desene ale elevilor cu tematica “Forme ale iubirii – Copilărie.”  
 
Rapsodul Ion Creţeanu, pe lângă dragostea pentru cântecul popular românesc, a adus cu sine şi alte semne caracteristice: o ipingea (manta bărbătească) veche de peste 150 de ani şi grea de vreo 10 kilograme, o pereche de opinci şi o cobză care a aparţinut unui cobzar vestit, Ion Şerban, zis Tarzan, care a acompaniat-o pe Maria Tănase la New York.  
 
Le-a vorbit ploieştenilor despre relaţia sa cu poetul Nichita Stănescu la al cărui marş lung de 30 de kilometri pe distanţa Şişeşti Drobeta – Turnu Severin a participat împreună cu cobza sa şi a susţinut un recital de cântece populare româneşti, zise din adâncul inimii cu o voce melodioasă şi răsunătoare “Doru mieu e numai dor”.  
 
Profesoara de limba română Alina Ileana Popescu a interpretat un cântec de dragoste interzis în comunism.  
 
Sărbătoarea Dragobetului, aşa cum a fost ea concepută la Ploieşti, a reuşit să transmită vigoarea unui filon folcloric ancestral şi complexitatea unui sentiment universal în multitudinea formelor sale de imortalizare prin poezie, muzică şi imagine.  
 
Referinţă Bibliografică:
DRAGOBETELE SĂRBĂTORIT LA MUZEUL DE ARTĂ, PLOIEŞTI / Elena Trifan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1882, Anul VI, 25 februarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Elena Trifan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Trifan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!