CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Civilizatie >  


Autor: Elena Trifan         Publicat în: Ediţia nr. 1805 din 10 decembrie 2015        Toate Articolele Autorului

RÂMNICU VÂLCEA, ORAŞUL TRADIŢIILOR ŞI AL BUNEI CREDINŢE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
RÂMNICU VÂLCEA, ORAŞUL TRADIŢIILOR ŞI AL BUNEI CREDINŢE  
 
De oraşul Râmnicu Vâlcea mă leagă amintiri puţine, dar profunde, o parte dobândite în tinereţe, când absolventă de învăţământ superior, în anul 1979, am participat la Cursurile de vară ale Societăţii de Ştiinţe Filologice şi o parte dobândite mai târziu în frânturi de timp când paşii mei au fost în trecere sau au făcut mici popasuri în oraş.  
 
Impresionantă este în primul rând poziţia geografică a oraşului situat simetric la poalele munţilor ale căror înălţimi nu prea mari te îmbie cu aerul proaspăt, răcoros şi blând.  
 
Locuitorii sunt oameni ai muntelui, blânzi, calmi, primitori, cu dragoste de frumos şi spirit gospodăresc, cu respect pentru tradiţii şi cu deschidere spre nou, trăsături vizibile în stilul arhitectonic în care specificul tradiţional se împleteşte cu cel modern, în grija cu care şi-au păstrat valorile trecutului, precum Casa lui Anton Pann, Muzeul Satului şi au construit obiective culturale noi, precum Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul”, monument de artă şi cultură, una din cele mai frumoase Case a Cărţii din ţară, comparabilă poate numai cu Mânăstirea meşterului Manole. Dragostea pentru natură şi pentru frumos se reflectă şi în amenajarea spaţiilor verzi, în varietatea florilor şi a culorilor, proaspete şi înmiresmate care se schimbă de la o perioadă la alta. Asemeni celorlaţi vâlceni, râmnicenii au o puternică credinţă în Dumnezeu, dovadă numărul mare de biserici din oraş, dragostea cu care sunt îngrijite şi respectul cu care participă la slujbele religioase. Cine vrea să respire măcar o clipă de frumuseţe, de linişte şi de armonie, ar trebui să facă un scurt popas la Episcopia Râmnicului. Şi dacă ar avea norocul asemenea nouă să ajungă într-o Sfântă Zi precum cea a Vinerei Mari, bucuria lor ar fi şi mai mare.  
 
Catedrala „Sfântul Nicolae” şi împrejurimile bine îngrijite ne-au oferit un peisaj de-a dreptul divin, cu livezi de meri în floare, cu magnolii ale căror flori roz explodau de vitalitate, lalele galbene şi roşii îşi înălţau cupele de-a lungul aleilor, flori galbene de păpădie luminau verdele ierbii, copaci bătrâni îşi înălţau trunchiurile spre cer. În Biserică ne-au întâmpinat imagini de o profundă sacralitate.  
 
Oamenii îi venerau pe Iisus şi pe Maica Lui, născătoare de Dumnezeu, într-un mod tradiţional românesc, dar care parcă aici avea accente şi mai profunde şi mai pure. Ei participau la ritualul trecerii pe sub masă care în tradiţia ortodoxă semnifică intrarea în şi ieşirea din mormântul lui Iisus. În mijlocul Bisericii o masă plină cu flori pe care se aflau crucea şi Evanghelia şi patru lumânări aprinse în cele patru colţuri ale ei ne-a oferit o imagine unică în care se împletesc deopotrivă credinţa, suferinţa, sacrificiul, iubirea şi recunoştinţa faţă de bunul Dumnezeu.  
 
Vizitarea bisericilor din Râmnicu Vâlcea, cât şi a altor biserici şi mânăstiri şi participarea la slujbele religioase din diverse localităţi vâlcene m-au făcut, pe bună dreptate, să spun adeseori că l-am descoperit pe Dumnezeu la Vâlcea.  
 
Elena TRIFAN  
 
Reprodus dupa antologia "Ramnic, orasul domniei mele"..., coord. Ioan Barbu, Editura RawexComs, 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
RÂMNICU VÂLCEA, ORAŞUL TRADIŢIILOR ŞI AL BUNEI CREDINŢE / Elena Trifan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1805, Anul V, 10 decembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Elena Trifan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Trifan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!