AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aparitii >  


Autor: Elena Trifan         Publicat în: Ediţia nr. 1777 din 12 noiembrie 2015        Toate Articolele Autorului

SEARĂ DE POEZIE LA CENTRUL “JEAN LOUIS CALDERON”, BUCUREŞTI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
SEARĂ DE POEZIE LA CENTRUL “JEAN LOUIS CALDERON”, BUCUREŞTI  
 
Miercuri, 30 septembrie, la Centrul Socio-Cultural “Jean Louis Calderon”, din Bucureşti, a avut loc un nou eveniment cultural a cărui protagonistă a fost din nou muza poeziei.  
 
Activitatea a fost deschisă de doamna Elena Scurtu, director al Centrului „Jean Louis Calderon”, care a prezentat şi programul festivităţii: lecturarea de poezii proprii de către poeţi din Bucureşti şi din alte localităţi, lansarea cărţii „Insomnia căutării”, autor Elena Armenescu, destăinuri profesionale ale d-nei Mariana Marinescu, realizator TV.  
 
În prima parte au citit din propriile creaţii poeţii: Victoria Marinescu, Vivi Florescu, Petru Solomonaru, Rodica Elena Lupu, Elisabeta Iosif, Puiu Răducan, George Roca, Ioana Stuparu, Emilia Dorcescu, Marian Bărăscu, Monica Pleşan, Geo Călugăru, Dinu Grigorescu, Julieta Strâmbeanu, Marin Voican Ghioroiu, Elena Trifan.  
 
În cea de-a doua parte a festivităţii scriitoarea Elena Armenescu şi-a lansat volumul de poezii „Insomnia căutării”, publicat în 2015 la Editura Rawex Coms SRL.  
 
Cartea are ca motto un citat din Milinda Panha „N-a ştiut nimeni, cine să ştie? Dacă exişti sau ai fost vreodată pe fluviul călătorilor în vis” şi o postfaţă „O poetă inteligentă, creatoare a unui cosmos bogat”, scrisă de scriitorul şi criticul literar Ştefan Dumitrescu, din care vom selecta câteva fragmente definitorii pentru personalitatea autoarei: „Doamna Elena Armenescu face parte din categoria poeţilor inteligenţi, atinşi de respiraţia îngerilor.[...] Spirit însetat de cunoaştere, de absolut, poeta construieşte o lume diafană, încărcată de înţelesuri profunde între pământ şi cer, între concret şi abstract, între real şi metafizic. [...] Poetă talentată, cu vocaţia purităţii, a visului, a căutării adevărului poetic şi a iluminării misterului, poezia doamnei Elena Armenescu îi încântă cititorului deopotrivă auzul, ochiul, mintea şi sufletul.”  
 
Personalitatea medicală şi scriitoricească a doamnei Elena Armenescu a fost prezentată de doamna Elena Scurtu.  
 
În 1989 a debutat în revista „Luceafărul” cu poemul „Confluenţe”.  
 
A publicat până în prezent 13 volume de poezii şi proză:  
 
“Ferestrele somnului”, “Regatul ascuns”, “Exodul uitării”, “Dictatura iubirii”, “Strigăt spre lumină”, “Memoria statuilor”, “Iubirea Împărătească”, ediție bilingvă (romană-engleză) cu o prefață de Dan Bodea si postfață de T Stănciulescu-Editura Mirabilis, “Joc tainic”, “Cântecul iubirii”, “Locul de lumină”, “Insomnia căutării”.  
 
A coordonat antologia „Poeţi români slăvind dumnezeirea”.  
 
Este prezentă în 12 antologii şi are în pregătire 2 volume: „Hrisov în iarbă”(poezie), “Gânduri de vecernie” (proză). Este colaborator al mai multor reviste.  
 
Figurează în: „Dicţionarul Medicilor Scriitori si Publicişti”, 2001, Editura Viaţa Medicală, reeditat şi în 2003; ”O istorie a literaturii române de la origini până în prezent”, Ion Rotaru, Editura Tempus 2006 (referiri la autoare la pag. 959-960), „Enciclopedia Personalităţilor din România”, ediţia a II-a 2007, pag. 82; Enciclopedia ” Personalități române și faptele lor” (vol XXXIX pag. 128-162), Editura Panfilius 2010; volumul „Sinergetica”, semnat de prof. univ. A. Măruţă, pag. 156.  
 
A participat la Concursul de poezie “Una favola per la pace” de la Lugo, Italia, organizat sub egida Universităţii din Bologna și a primit un Atestat de merit (2006). Este membră a Uniunii Scriitorilor din România.  
 
S-a remarcat şi în plan social unde are mai multe funcţii şi responsabilităţi: membră fondatoare a Fundaţiei MIRABILIS pentru Medicină Alternativă  
 
Transdisciplinară (ONG) şi preşedinta acesteia, secretar al UNFR, cu statut consultativ ONU, vicepreşedintă a Academiei Dacoromâne (participant cu lucrări la Congresele de dacologie), membră a Asociației Medicilor Scriitori şi Publiciști din România.  
 
A fost distinsă cu - Diploma si Crucea in grad de Officer- pentru servicii aduse cauzei progresului, acordate de Regatul Belgiei - Bruxelles 2006.  
 
Doamna Elena Armenescu i-a salutat pe toţi cei prezenţi şi, în mod deosebit, pe cei veniţi de la distanţă, precum Puiu Răducan, reîntors recent de la Chişinău unde a lansat 6 antologii al căror coordonator este, George Roca, sufletul legăturii dintre românii de aici şi cei din diaspora, familia Oana şi Răzvan Popescu, veniţi din Australia, Marian Bărăscu de la Drăgăşani, familia Elena şi Ioan Trifan, de la Ploieşti.  
 
A menţionat că această activitate constituie cea de-a unsprezecea întâlnire a scriitorilor în cadrul Mişcării Poeţilor de Pretutindeni (The World Poetry Movement) iniţiată de scriitorii columbieni cu scopul de a promova pacea, armonia, buna înţelegere prin intermediul literaturii.  
 
Volumul de poezii „Insomnia căutării” a fost prezentat de scriitorii: Lucian Gruia, George Roca, Floarea Necşoiu, Geo Călugăru şi de profesor doctor inginer Ţiclete Gheorghe, din ale căror aprecieri vom prezenta selectiv:  
 
Lucian Gruia - „Sensul existenţei autoarei este căutarea lui Dumnezeu. Poeţii sunt îngeri între oameni.  
 
Dumnezeirea este peste tot. Prin credinţă dragostea se sacralizează.  
 
Poezia religioasă a Elenei Armenescu este o confesiune întreţesută cu o spovedanie şi o rugăciune.”  
 
George Roca, scriitor şi actor, citeşte din poezia „Invocarea îngerilor”:  
 
„Să vină îngerul!/Să vină îngerul!/Cu sabia lui de fulgere şi foc/Să taie nodul necredinţei şi/îndoielii! [...]”  
 
Floarea Necşoiu – „Autoarea tânjeşte după sacralitate, întoarcerea la Dumnezeu fiind singura cale a mântuirii noastre.  
 
Creaţia Elenei Armenescu este un act al voinţei urmate de talent şi acumulări din varii domenii.”  
 
Geo Călugăru – „Elena Armenescu se numără printre puţinii poeţi care lucrează cu cuvinte originare.”  
 
Ţiclete Gheorghe – „Elena Armenescu constituie balsamul şi suportul pentru cei care caută alinarea suferinţei.  
 
Îşi caută prin poezie calea de a ajunge la Dumnezeu. Se defineşte pe sine ca fiind o aspiraţie spre sublim.  
 
Citind poezia simţi că poţi deveni mai bun, mai înţelegător, mergând spre lumină.”  
 
Citeşte poezia „Elogiul poeţilor”:  
 
„Poeţii sunt îngeri./Rătăcitori printre oameni./Ei au chipul,/ Candoarea, surâsul/Misionarilor transcendentali. [...]”  
 
Personalitatea doamnei Elenei Armenescu a fost apreciată şi în versuri de către Elena Trifan şi Marin Voican Ghioroiu:  
 
„E icoana nemuririi pe un cer blând şi senin./Este taina preaslăvirii pentru omul suferind./Este-a cerului mireasă şi a gândului puteri./Este steaua norocoasă peste omul efemer.” (Elena Trifan – Tămăduire)  
 
„Elena Armenescu ?!/N-are puşcă, nici pistol./Războinică... nu-i deloc,/De cultură are-un dor/Şi la inimi le dă foc –/ Măiestria strofelor/Cu vraja cuvintelor.” (Marin Voican Ghioroiu)  
 
Actriţele Ioana Calotă şi Doina Ghiţescu au citit din poeziile Elenei Armenescu.  
 
Mariana Marinescu, fost realizator al Televiziunii Române a făcut cunoscute aspecte ale activităţii TV şi cinematografice.  
 
Activitatea de la Centrul Calderon s-a conturat într-un cerc luminos pe  
 
harta culturală a Bucureştiului, reuşind să impresioneze prin puterea creaţiei, a dorinţei de cunoaştere, a credinţei în Dumnezeu, a spiritului de prietenie şi colaborare.  
 
A consemnat Elena TRIFAN  
 
Referinţă Bibliografică:
SEARĂ DE POEZIE LA CENTRUL “JEAN LOUIS CALDERON”, BUCUREŞTI / Elena Trifan : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1777, Anul V, 12 noiembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Elena Trifan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Trifan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!