AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  


Autor: Elena Trifan         Publicat în: Ediţia nr. 1748 din 14 octombrie 2015        Toate Articolele Autorului

CASTELUL KONOPISTE, CEHIA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
CASTELUL KONOPISTE, CEHIA  
 
Una din atracţiile turistice ale Cehiei o constituie Castelul Konopiste situat la aproximativ 45 km. sud-est de Praga, într-o pădure fascinantă prin aspect, aer curat, exemplare fermecătoare de păsări şi animale.  
 
De la locul de parcare se poate ajunge la el mergând pe jos sau cu un trenuleţ, în schimbul sumei de 40 de coroane, aproximativ 1,75 euro.  
 
Istoria castelului a început înainte de anul 1300 când aici a fost construită o fortăreaţă de tip francez, constând dintr-o clădire rectangulară flancată de turnuri. În secolul al XVIII-lea clădirea a fost reconstruită în stil baroc şi la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea a suferit modificări în stil gotic.  
 
Un rol important în amenajarea castelului l-a avut prinţul moştenitor al Austriei, Franz Ferdinand d’Este, care prin asasinatul la care a fost supus la Sarajevo, în Serbia, în 1914 a constituit pretextul declanşării Primului Război Mondial.  
 
Franz Ferdinand era şi nepotul ducelui Francisc al V-lea de Modena care l-a numit moştenitor şi i-a lăsat o impresionantă avere cu condiţia să îşi ia şi numele Este.  
 
Cu o parte din banii obţinuţi Franz Ferdinad d’Este a cumpărat Castelul Konopiste pe care l-a transformat în reşedinţă, reuşind să ofere peste timp o imagine a pasiunilor prinţului, a modului de viaţă, a relaţiilor de familie şi politice.  
 
După cum se ştie, Ferdinand era pasionat de vânătoare, a vânat aproximativ 300.000 de animale. În castelul Konopiste sunt expuse aproximativ 4500 de trofee din care unele se află pe pereţii holurilor sau încadrează statuile din firide. Fiecare trofeu este fixat pe o placă pe care sunt inscripţionate data şi locul unde a fost obţinut exemplarul.  
Într-o vitrină sunt expuşi 3000 de dinţi de cerb.  
 
În camerele castelului pot fi văzute obiecte care le-au aparţinut lui Ferdinand şi soţiei sale Sophia, o femeie frumoasă, inteligentă, dar care prin condiţie socială nu se ridica la rangul familiei de Habsburg. Din această cauză copiii lor nu aveau dreptul la tron, iar ea a suferit tot felul de umilinţe, la masă nu avea dreptul să stea lângă el, era nevoită să meargă în urma lui etc.  
 
Curiozitatea şi privirea vizitatorilor pot fi impresionate de sobele de teracotă, plăcute ca formă şi culoare, ale căror uşi nu se aflau în cameră, ci pe hol, 2 cămine pentru încălzit, lustre masive din cristal de Boemia sau de Murano, dulapuri pictate, sertare pentru numismatică, vitrine care au aparţinut familiei, mobilă din perioada Renaşterii încrustată cu perle şi sidef, porţelanuri Meissen şi Delft etc.  
 
Pe pereţi se află tabloul Sophiei, soţia lui Ferdinand, al Elisabetei, mama reginei Maria Tereza, al Mariei Tereza de Austria, al Mariei I a Portugaliei, al mătuşii d’Este, 2 goblenuri lucrate în nordul Franţei. De asemenea poate fi admirată stucatura simplă şi elegantă aplicată pe pereţi.  
 
Pe unul din tavane sunt pictate momentele zilei. În sala de mese scaunele aveau înălţimi diferite pentru ca atunci când se aşezau la masă să pară toţi de aceeaşi înălţime. Într-unul din paturile existente în castel se spune că a dormit împăratul Wilhelm al Germaniei. Castelul avea baie, lumină electrică şi lift.  
 
Toţi cei pasionaţi de istorie, artă, cultură, pot găsi în Castelul Konopiste o sursă importantă de a-şi îmbogăţi cunostinţele, de a-şi satisface uimirea şi curiozitatea, de a respira aerul cu iz de vechime al castelului sau oxigenul verde al pădurii.  
 
Elena TRIFAN  
 
Referinţă Bibliografică:
CASTELUL KONOPISTE, CEHIA / Elena Trifan : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1748, Anul V, 14 octombrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Elena Trifan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Trifan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!