AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Traditii >  


Autor: Elena Trifan         Publicat în: Ediţia nr. 1672 din 30 iulie 2015        Toate Articolele Autorului

FESTIVALUL GASTRONOMIC ŞI ECO-CULTURAL D’ALE GURII DUNĂRII, BUCUREŞTI, I
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
FESTIVALUL GASTRONOMIC ŞI ECO-CULTURAL D’ALE GURII DUNĂRII, BUCUREŞTI, I 
  
În patrimoniul natural şi cultural al poporului român şi al lumii întregi Delta Dunării îşi are locul ei unic, alcătuit din diversitatea formelor de relief: apă, mlaştini, câmpie, păduri, cea a faunei impresionantă prin mulţimea păsărilor şi a peştilor, a florei bogate în păduri de stuf, trestie şi papură, cât şi a populaţiilor care convieţuiesc aici într-o armonie desăvârşită bazată pe respectul pentru muncă, darurile naturale cu care Dumnezeu i-a hărăzit, originalitatea portului, cântecului, dansului popular, a religiilor, a specificului culinar transmis din veac în veac. 
  
Cum era şi firesc, grija pentru conservarea acestui spaţiu plin de frumuseţe şi bogăţie, în care viaţa a apărut şi s-a perpetuat în forme proprii încă din cele mai vechi timpuri şi până astăzi, s-a manifestat atât la nivel naţional, cât şi internaţional prin luarea unor hotărâri şi crearea unor instituţii. 
  
Astfel în anul 1990 Rezervaţia Biosferei Delta Dunării a fost inclusă în reţeaua internaţională a biosferei, în acelaşi an a fost creată Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, în 2004 a fost înfiinţată Asociaţia „Salvaţi Dunărea şi Delta Dunării” cu scopul de a restabili specificul tradiţional al Deltei. Printre realizările acesteia pot fi amintite: măsuri de interzicere a pescuitului sturionilor, păstrarea specificului caselor, organizarea Caravanei medicale care timp de trei săptămâni cu ajutorul unei echipe de voluntari a oferit asistenţă medicală copiilor bolnavi din Deltă, iniţierea în 2008 a Festivalului Gastronomic şi Eco-Cultural D’ale Gurii Dunării, cu ocazia Zilei Dunării pe data de 29 iunie. 
  
În acest an Festivalul s-a desfăşurat la Bucureşti în zilele de 29 şi 30 iunie la Muzeul Ţărănului Român şi a constat din susţinerea unei conferinţe „Dunărea – Rinul Europei Centrale şi de Est sau Coridorul Verde al Europei”, realizarea de expoziţii culinare cu degustare de mâncăruri tradiţionale, spectacole folclorice. 
  
Participanţii au fost echipe de bucătari şi ansambluri folclorice din Delta Dunării, meşteşugari, aparţinând comunităţilor ruşilor lipoveni, ucrainieni, evrei şi români din localităţile: Peceneaga, Jurilovca, Crişan, Mila 23, Pardina, Mahmudia, Letea, Chilia Veche, Brăila şi Constanţa. 
  
Expoziţii cu preparate din peşte, diversificate, foarte bogate şi apetisante, din care nu a lipsit borşul de peşte preparat la faţa locului, au stârnit curiozitatea şi apetitul culinar al vizitatorilor şi au confirmat vorba localnicilor: „Peşte fiert, peşte fript, peşte copt, peşte răcitură, peşte prăjitură.” 
  
Pentru a oferi o imagine completă a bogăţiei culinare a Deltei Dunării vom enumera mâncărurile pregătite de fiecare localitate şi vom prezenta câteva reţete pe care le-am obţinut datorită generozităţii unor expozante. 
  
Mahmudia: borş de peşte, saramură de somn, salată de şalău cu legume, budincă cu cremă de nuci şi caramel. 
  
Reţete: 
  
Salată de şalău cu legume: Se fierb şalău, morcovi, cartofi. Se amestecă fiecare legumă separat cu maioneză de casă şi se aşază în straturi. 
  
Budincă cu cremă de caramel şi nuci: Se amestecă fidea, stafide, lapte, arome (lămâie, vanilie). Se dau la copt. Se serveşte cu cremă de zahăr ars, smântână lichidă, nuci. 
  
Crişan: ciorbă de peşte, crap de varză, saramură de peşte, chiftele de peşte, peşte pane, şniţele, ştiucă la grătar, scrumbie marinată, peşte marinat, dovlecei, ardei sau roşii umplute cu peşte, plăcintă cu brânză, plăcintă cu dovleac, colţunaşi cu brânză, budincă. 
  
Reţete: 
  
Ştiucă la grătar cu sos: Se condimentează ştiuca şi se pune la grătar. Se pregăteşte sosul dintr-un pahar de bere, un pahar de vin, un pahar de ulei. Se pune peste ştiucă şi se dă la cuptor. 
  
Pardina: borş de peşte, chiftele de peşte, sarmale cu peşte, ardei umpluţi cu peşte, crochete din somn, şniţele din Sincer, crap la grătar, proţap din crap, scrumbie la grătar, peşte prăjit. 
  
Reţete: 
  
Sarmale şi ardei umpleţi. Se pregăteşte aceeaşi compoziţie din peşte crud (crap, ştiucă), dat prin maşina de tocat, orez, ceapă, condimente, sare, pătrunjel verde. Se modelează sarmale în foi de viţă, se umplu ardeii şi se pun la fiert. 
  
Proţap la cuptor: Crap despicat se dă la cuptor cu bulion (roşii), sare, piper, cartofi rondele, ardei, ulei, verdeaţă. 
  
Crochete din somn: Se feliază somnul, se bat feliile ca pentru şniţele, se dau prin ou şi făină, se presară cu sare şi condimente. Se prăjesc. 
  
Chifteluţe: Se dă peştele crud prin maşina de tocat, se amestecă cu: usturoi, ouă, condimente, făină, verdeaţă, un pic de bicarbonat stins în oţet. Se modelează şi se prăjesc în ulei. 
  
Letea: ciorbă de peşte, proţap de crap, ştiucă umplută, chifteluţe, şalău cu maioneză şi cartofi natur, scrumbie afumată, scrumbie marinată, peşte marinat, peşte prăjit, raci fierţi, hamsii. 
  
Reţete: 
  
Ştiucă umplută: Se curăţă ştiuca de solzi şi de piele, se scot oasele, carnea dintr-o ştiucă şi câteva bucăţi din alt peşte (ştiucă sau somn) se trec prin maşina de tocat. Se adaugă piper, usturoi, 2 ouă, 2-3 linguri de ulei. Se frământă bine, se umple o ştiucă fără piele, şiră şi solzi. 
  
Se dă prin făină, se prăjeşte puţin, se dă la cuptor 20 de minute. I se păstrează capul care se prinde cu o scobitoare în gură. Deasupra se pun cubuleţe de roşii şi piper. Se ornează cu pătrunjel. Se dă la cuptor. 
  
Drob de peşte: Se face un amestec din ştiucă dezosată, tocată, mărar, 2-3 felii de pâine înmuiată în apă şi stoarsă. Se dă la cuptor în hârtie de copt. 
  
Ciorbă de peşte: Se fierb legume: cartofi şi ceapă. Se adaugă peştele de diverse sortimente: crap, somn, caras, ştiucă, biban, cubuleţe de roşii, ardei gras, oţet, sare. 
  
Este gata când aripioarele se desprind din peşte. Se serveşte cu smântână şi leuştean. 
  
Jurilovca: chifteluţe marinate, peşte afumat, şalău pane sub formă de fudulici (fâşii), caras prăjit, saramură de somn rondele, crap natur, cu solzi la cuptor, colţunaşi umpluţi cu vişine sau caise sau brânză, clătite cu gem de caise, pandişpan cu caise deasupra, cornuleţe cu gem de gutui şi nucă, fursecuri crocante. 
  
Reţete: 
  
Crap natur, cu solzi la cuptor: Se despică peştele pe spate, se spală bine, se dă la cuptor, cu 10 minute înainte de a fi gata peştele se pun în tavă: roşii, ardei tăiaţi foarte subţiri, sare, piper, boia, ulei. 
  
Şalău pane sub formă de fudulici: Se curăţă şalăul de piele, se taie fâşii de grosimea unui deget, pe toată lungimea peştelui, se presară cu sare, se ţin 24 de ore, se dau prin făină, prin ou şi se prăjesc. 
  
Chilia Veche: scordolea, ştiucă umplută, caras prăjit, lin cu legume la grătar, saramură de biban, crap pe varză, drob cu icre, lapţi şi peşte, şalău cu maioneză. 
  
Reţete: 
  
Scordolea: Se fierb cartofi, se pasează ca pentru piure, se amestecă cu mujdei de usturoi, fulgi de peşte (peşte fiert, dezosat, rupt în fâşioare), sare, piper. Se face o pastă, se întinde pe platou sau se pune în boluri. 
  
Drob cu icre, lapţi şi peşte: Se toacă peşte crud, se amestecă cu icre şi lapţi cruzi, în mărime naturală, ouă, verdeaţă, pâine înmuiată în apă. Se dă la cuptor. 
  
Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România: ciorbă evreiască cu crap, chifteluţe din ciuperci şi crap, peşte umplut a la Ierusalim, challah „pâine tradiţională evreiască”, dulciuri tradiţionale evreieşti: humentash „desert de Purim”, huggel „budincă evreiască”. 
  
Firma „La Medeleni” din Bucureşti comercializează pastramă de crap argintiu dezosat şi sardeluţă marinată în ulei picant. 
  
După degustarea făcută de specialişti, toate produsele culinare prezentate la expoziţie, gustoase şi apetisante, gătite ca la mama acasă, au fost oferite gratis vizitatorilor, adeverindu-se o veche vorbă românească „Are balta peşte”. 
  
Elena TRIFAN 
  
Referinţă Bibliografică:
FESTIVALUL GASTRONOMIC ŞI ECO-CULTURAL D’ALE GURII DUNĂRII, BUCUREŞTI, I / Elena Trifan : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1672, Anul V, 30 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Elena Trifan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Trifan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!