CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aparitii >  


Autor: Elena Trifan         Publicat în: Ediţia nr. 1663 din 21 iulie 2015        Toate Articolele Autorului

MEDIATECA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
MEDIATECA “GEORGE ENESCU”, BUCUREŞTI, GAZDA UNEI NOI MANIFESTĂRI CULTURALE  
 
Miercuri, 15 iulie 2015, la Mediateca “George Enescu” din Bucureşti, domnul Ion Machidon şi-a lansat o nouă carte “Libertatea gândului de a scrie (Publicistică, interviuri, note literare, albume, reviste; iunie 1990 - iunie 2015). Un sfert de veac de literatură postdecembristă”, apărută la Editura “Amurg sentimental”, Bucureşti.  
 
Atât pe coperta a patra a cărţii, cât şi în discursul pe care l-a ţinut la începutul activităţii de lansare, autorul a definit cartea drept “un copil”, “un dar de la Dumnezeu”, “limba poporului în care autorul a purces să scrie”, “prietenul omului la drum lung”, “cuvântul la timpul prezent, devenind mai devreme sau mai târziu document de istorie”, “Bibliotecă,” menţionând rolul ei în educarea generaţiilor de cititori.  
 
De asemenea, a evidenţiat motivaţia scrierii acestei cărţi, strădania de un sfert de veac investită pentru scrierea acesteia şi reuşita publicării ei într-o vreme când interesul spiritual pentru carte şi cultură, în general, este scăzut: “Şi nu am scris-o stand la televizor sau gândindu-mă să scap din puşcăria libertăţii în care sunt sufocat de taxe şi de impozite, şi într-o permanentă frământare de sine, nearuncând în stânga şi în dreapta cu mici şi bere mulţimii de oameni din parcurile publice, pentru a fi lăudată, cum vedem că fac oamenii noştri politici, să li se dea voturile. Singurul avantaj e că am reuşit să o scriu şi să o public în ciuda condiţiilor vitrege de supravieţuire, într-o vreme când literatura nu mai e competitivă şi nu mai prezintă interes pentru nimeni, poate pentru cei care au trecere la bugetul instituţiilor statului sau la sponsori, bucurându-se de premii justificate sau nu, de burse oferite după criterii ştiute doar de ei. Această carte-Bibliotecă înseamnă pentru mine un sfert de veac, la masa de lucru, renunţând la viaţa mea particulară, o dată ce mi-au apărut primele stihuri în urmă cu patru decenii în revista “Ateneu”, (februarie 1974), dăruindu-mă muncii de scriitor.”  
 
Autorul a exprimat, de asemenea, gânduri optimiste în ceea ce priveşte receptarea cărţii de către cititori în viitor:  
 
“Libertatea gândului de a scrie este o dovadă la cele ce am spus, susţinând că o carte este ca o creastă de munte cu ferestrele deschise spre viitor, pe care o va descoperi cândva vreun cititor şi, probabil, parcurgând-o să se bucure de o lectură frumoasă. Fie doar pentru atât şi efortul meu nu a fost zadarnic.”  
 
Majoritatea celor prezenţi în sală: Lucia Cicoară Drăgan, Daniel Prallea Blaga, Iulia Pârvu, Paula Isac, Florin Anghel Vedeanu, Valeriu Creţu, Ioan Maftei Buhăieşti, Constantin Mironescu, Cleopatra Luca, Sergiu Găbureac, Dana Gheorghe, Vlad Toedor Petcu, Elena Trifan, Ionel Grecu, au făcut aprecieri la adresa activităţii multiple a domnului Ion Machidon de scriitor, mentor cultural, editor, critic literar şi a cărţii “Libertatea gândului de a scrie”, au prezentat aspecte ale relaţiei personale cu Domnia Sa, evidenţiind rolul pe care l-a avut în lansarea şi formarea unora dintre dumnealor ca scriitori.  
 
Astfel au fost remarcate talentul, pasiunea, voinţa, efortul uriaş, curajul, spiritul de sinteză şi responsabilitatea de care a dat şi dă dovadă autorul în întreaga activitate literară de 45 şi de ani şi, în mod deosebit, în scrierea acestei cărţi.  
 
Opinenţii au mai apreciat caracterul enciclopedic, monumental al lucrării care în cele 688 de pagini ale ei cuprinde un număr impresionant de creaţii literare ale autorului, note de lector despre scriitori pe care domnul Ion Machidon i-a cunoscut sau nu direct, care mai sunt sau nu în viaţă şi reviste pe care le-a primit la redacţie, timp de 25 de ani.  
 
Cartea are ca preambul pamfletul autorului intitulat “Prichindei de mâna a zecea”, după care urmează capitolele “Publicistică”, “Interviuri”, “Note literare”, “Almanahuri”, “Reviste” şi se încheie cu autobiografia autorului.  
 
Scriitorul Constantin Mironescu i-a încântat pe cei prezenţi cu o lectură de excepţie a pamfletului “Prichindei de mâna a zecea”, iar George Militaru a dat citire unei poezii proprii dedicate autorului:„O, libertate a gândului de a scrie,/Când tinereţea din adâncuri strigă/Şi inima cu viaţă îţi irigă/Fiinţa ta ce naşte poezie.//Omule bun, din valuri de tristeţe,/Tu ai cules iubire şi lumină./La tine toţi care-au putut să vină/I-ai ocrotit cu grijă şi nobleţe.//Ei au crescut sub ramurile tale/Lujeri frumoşi s-au înălţat spre soare/Şi din covor de iarbă verde, moale,//S-au ridicat ca păsări călătoare/Sub ocrotirea tandră a vocii tale,/Iar cântecul a răsunat în voie.”  
 
Numit de unii din cei prezenţi „maestrul”, „mentorul” sau „idolul”, domnul Ion Machidon rămâne acelaşi om „cu ochi vii, adânci, pătrunzători” (G. Militaru), cu chipul luminat de patima creaţiei, simplu, modest, harnic şi perseverent care trăieşte prin şi pentru literatură, dăruindu-se cu fiecare clipă celor înzestraţi cu harul creaţiei, iar cartea Domniei Sale constituie o contribuţie bogată şi originală la imortalizarea fenomenului literar din ultimul sfert de veac.  
 
Activitatea de la Mediateca „George Enescu” a avut ca obiectiv şi vernisarea expoziţiei „Pasiune şi culoare” a pictoriţei Ioana Badea care a reuşit să îşi încânte vizitatorii prin fineţea liniilor şi impresia puternică de viaţă sugerată prin culoare.  
 
Cleopatra Luca a remarcat, în mod deosebit, linia nuanţelor de roşu şi tematica tablourilor. De o prezentare mai amplă expoziţia s-a bucurat din partea poetului Vlad Teodor Petcu „Ioana Badea prezintă în expoziţia Pasiune şi culoare un pastel de culori, accentuate în spirala pasiunii esteticii frumosului. Culoarea accentuează trăirile daimonului în cadrul tablourilor cu natură statică şi în mişcare.  
 
De asemenea, doamna Badea prezintă ipostaza de Veneră a frumosului prin cele trei dansatoare de flamenco, dar şi cele trei muze-nud (una dintre ele fiind chiar autoprotretul pictoriţei).”  
 
Prin această activitate Mediateca „George Enescu” a reuşit încă o dată să dea la lumină realizări ale unor arte îngemănate, prin care s-a adus un elogiu frumuseţii umane în ipostazele ei creatoare, înscriind noi momente în calendarul cultural bucureştean.  
 
Elena TRIFAN  
 
Referinţă Bibliografică:
MEDIATECA GEORGE ENESCU , BUCUREŞTI, GAZDA UNEI NOI MANIFESTARI CULTURALE / Elena Trifan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1663, Anul V, 21 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Elena Trifan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Trifan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!