CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Elena Trifan         Publicat în: Ediţia nr. 1634 din 22 iunie 2015        Toate Articolele Autorului

VICTOR BECHEANU - NOTE DE LECTOR
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
NOTE DE LECTOR 
  
Volumul de versuri ,,Nori în soare”, apărut la editura Singur, 2015, este semnat de Elena Trifan. Titlul este o metaforă subtilă, soarele fiind văzut ca o zeitate, stăpân al universului:,,Un asfinţit a-nseninat amurgul / Cu irizări de forme şi lumină. / Soarele ia chip de înger”(Asfinţitul). Alteori soarele este lumina care simbolizează muza:,,Am fost aici şi-nveci vom fi / Strângând din soare aur şi lumini (Am fost aici) sau:,,Îmi picură în suflet doar lumină / Şi-mi este viaţa-n clar de lună. / Din soare sar scântei înmiresmate / Şi îmi vorbeşte îngerul în şoapte”( Îngerul în şoapte). 
  
Conţinutul volumului se structurează pe subtitluri simbolice precum: Infinitul iubirii, Natura, farmec şi suferinţă, Durerea lumii, Devenire ş.a. Autoarea mânuieşte cu talent atât formula clasică precum şi pe cea modernă. În subcapitolul ,,Infinitul iubirii” putem descifra caracterul duioşiei şi al iubirii feminine, cu dăruire, blândeţe şi mângâiere. Aici autoarea este stăpânită de sentimentul Cristic, amintindu-ne de Vasile Voiculescu: Iisus,, S-a născut în vis de dor şi în taină călătoare” spune autoarea; EL este-al lumii împărat, este soare şi Luceafăr, este viaţă fără moarte, este rană sângerândă, este-a inimii durere ispăşită spre iertare, este visul omenirii de iubire şi lumină”(Întruparea iubirii). 
  
În subtitlul ,,Natura, farmec şi suferinţă” cuprinde versuri dedicate florilor, fenomenelor naturale şi evenimentelor sociale. Dacă la Dimitrie Anghel florile simbolizează stări sufleteşti, sentimente profund umane, la Elena Trifan asistăm la semeţia florilor:,,Petunia-i regină peste flori... / Trandafirul domneşte mândru în palat / Ocrotit cu dragoste de împărat.../ Dalia cea tacticoasă / E mândră de talia-i graţioasă” (Semeţia florilor). Autoarea dedică florilor un adevărat imn de admiraţie: ,,Flori albe de păr, / Flori roze de măr, /flori galbene de ghiocei, / Flori liliachii, flori roşii, / Flori arămii, / Flori ale sufletului, flori, / Înfloresc în grădina din noi”( Florile sufletului). 
  
Elena Trifan mărturiseşte simpatia faţă de cei oropsiţi şi repulsia faţă de societatea nedreaptă:,, Nu mai e loc pe pământ, / Nici sub soare, nici sub vânt, / Ochii-s de smoală, sufletul numai rană... / Oamenii - fiare / Zămislesc puroaie”( Durerea lumii ). Aşa se face că în volum este prezentă şi satira epigramistică, zeflemeaua: ,,A domnit vreo trei mandate, / S-a târât pe brânci şi coate, / Ca un trântor făr’onoare / A lins mierea din borcane” (Unui lingău ) sau ,, Blând şi palid ca un mort / Se ştergea la fund cu tot, / Fiindcă în democraţie / N-are legi pentru domnie” ( Apilei din Feştelei-unui zerocrat ). 
  
În ,,Dedicaţii” autoarea închină adevărate ode copilăriei, tinereţii, artiştilor de orice fel, oamenilor de ştiinţă, domnitorilor-voievozi pătrunşi de sentimentul dragostei de ţară şi popor. Tot aici găsim şi o adevărată artă poetică, privind rolul şi menirea scriitorului în societate: ,,El, scriitorul, cu suflet plâns şi inimă cernită, / El, pavăză iubirii şi scut pentru idei, / ....El, glasul conştiinţei mai curate.”( El, scriitorul ). 
  
După dezastrul actual din economia ţării:,,Au înflorit ogoarele patriei / Cu papură şi ştir şi spini, / A înflorit neghina în grâne / Cu miros acru de pâine,...Au înflorit cartofii în Sahara / Ca să hrănim şi noi ţara...”(Înflorire ), Elena Trifan nutreşte şi un sentiment optimist în ceea ce priveşte o schimbare spre mai bine în România: ,,Flori de bucurie / Înviază-n mine. / Doruri de schimbare / Se-ncălzesc la soare” (Primăvăratică). 
  
După lectura volumului de versuri ,,Nori în soare, ” semnat de Elena Trifan afirmăm cu satisfacţie că literatura română contemporană s-a mai îmbogăţit cu un diamant. 
  
Prof.VICTOR BECHEANU 
  
Cehu Silvaniei, 21 iunie 2015-06-21 
  
Referinţă Bibliografică:
VICTOR BECHEANU - NOTE DE LECTOR / Elena Trifan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1634, Anul V, 22 iunie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Elena Trifan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Trifan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!