CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Elena Trifan         Publicat în: Ediţia nr. 1613 din 01 iunie 2015        Toate Articolele Autorului

TRIBUNA SCRIITORILOR FĂRĂ PREJUDECĂŢI, EDIŢIA A III-A, MAI 2015, BUCUREŞTI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
TRIBUNA SCRIITORILOR FĂRĂ PREJUDECĂŢI, EDIŢIA A III-A, MAI 2015, BUCUREŞTI  
 
Pe data de 30 mai 2015 a avut loc cea de-a treia ediţie a „Tribunei scriitorilor fără prejudecăţi” organizată de Cenaclul literar „Amurg sentimental”, coordonator scriitorul şi mentorul cultural Ion Machidon.  
 
Activitatea s-a desfăşurat în aer liber, în grădina Casei Memoriale „George şi Agatha Bacovia” din Bucureşti, într-o atmosferă intimă şi delicată, cvasisimbolistă, în care elementul poetic a fost însoţit de glasul armonios al flautului, de mirosul trandafirilor şi de roşul pasional al picturii, un sincretism al artelor cu care domnul Ion Machidon deja ne-a obişnuit.  
 
Manifestarea a fost deschisă de domnul Ion Machidon care a făcut o scurtă prezentare a activităţii neîntrerupte de 20 de ani a Cenaclului, revistei, Editurii „Amurg sentimental.”  
 
Principalul scop al întregii activităţi a domnului Ion Machidon a fost şi este promovarea nepărtinitoare a talentelor, mai ales literare.  
 
În acest sens a creat şi „Tribuna scriitorilor fără prejudecăţi” care va ajunge până la a douăsprezecea ediţie, după care va fi urmată de „Gala scriitorilor fără prejudecăţi”.  
 
Tribuniştii acestei ediţii au fost poeţii: Marian Simion - Voluntari, Ilfov, Cătălina Golumbeanu - membră a Cenaclului „Cocktail literar”, Bucureşti, Petcu Teodor - elev, Bucureşti, Elena Trifan - membră a Cenaclului „Atitudini”, Ploieşti.  
 
Timp de şapte minute fiecare dintre ei a citit poezii inedite din creaţiile proprii care au fost supuse judecăţii unui juriu alcătuit din scriitorii: Alexandru Cazacu, Alex Preda, Florin Anghel Vedeanu.  
 
Membrii juriului au făcut aprecieri, au făcut recomandări, au pus note şi au stabilit clasamente.  
 
Poeţii care au citit versuri au primit diplome de participare şi cărţi apărute la Editura „Amurg sentimental”: Ion Machidon „O sută de poeme pentru Băneasa veşniciei mele”, „20 de poeţi, 20 de ani de ”, antologia „Cu gândul la Macedonski.”  
 
Profesorul Ioan V. Maftei Buhăieşti a prezentat principalele aspecte ale activităţii şi creaţiei poetului Tudor Arghezi, evidenţiind firea triumfătoare a poetului şi a recitat poezii proprii dedicate lui Tudor Arghezi.  
 
Au mai citit din creaţiile proprii poeţii: George Militaru, Costel Ghiţă, Daniel Prallea Blaga, Corbu Ramona şi au mai făcut aprecieri asupra activităţii: Emil Iordache Noni, preşedintele Cenaclului „Lectura”, George Militaru, Costel Ghiţă, Octavia Crăciun, Elena Trifan.  
 
Farmecul poeziei a fost sporit de cel al muzicii de diferite genuri interpretate de persoane de vârste diferite: maestrul flautului Maxim Nicolae, care a asigurat şi fundalul sonor, interpreta de muzică populară Georgeta Vasile Măsură, Ansamblul de copii al Şcolii de Muzică „Cristea Zalu” din cadrul Asociaţiei Culturale „Bucuriile Muzicii”, Bucureşti.  
 
George Militaru a prezentat cartea „Libertatea gândului de a scrie, publicistică, interviuri, note literare, almanahuri, reviste 1990-2015”, pe care autorul însuşi, d-l Ion Machidon, o numeşte: „carte-Bibliotecă, o creastă de munte cu ferestre deschise spre viitor pe care o va descoperi cândva vreun cititor.” Scriitorul George Militaru a apreciat nu numai calitatea cărţii despre care spune că respiră eterna tinereţe a spiritului, cât şi calităţile autorului care toată viaţa a luptat cu suferinţa, reuşind să se ridice din cenuşă precum pasărea Phoenix.  
 
Pictoriţa Ioana Badea a expus şi comentat o pictură proprie prezentând o dansatoare de flamenco, realizată în tehnică mixtă, cuţit şi pensulaţie. După cum afirmă autoarea, faldurile de culoare roşie ale rochiei reprezintă etapele vieţii care asociate cu melodia potrivită o ajută să dobândească energia vitală.  
 
Titus Bazac, reprezentant din partea muzeului, a menţionat rolul unor astfel de activităţi în mediatizarea muzeelor.  
 
Am participat cu toţii la o activitate profundă, complexă şi originală, cu o prestanţă artistică riguros selectată, care s-a adresat deopotrivă minţii şi sufletului, oferindu-ne o percepţie sinestezică a realităţii.  
 
Ni l-am imaginat şi ni-l imaginăm pe Bacovia fie în camera lui, fie în prag sau stând în grădină alături de aceşti exponenţi ai artei, ascultând şi receptând fiecare vers, fiecare sunet şi fiecare imagine, cu sufletul mai împăcat şi sincer emoţionat.  
 
Casa Memorială „George şi Agatha Bacovia” rămâne în urma noastră cu porţile mereu deschise pentru toţi cei dornici să îi treacă pragul fie în scop de cunoaştere, fie pentru a crea, exprima sau mediatiza.  
 
A consemnat Elena TRIFAN  
 
Referinţă Bibliografică:
TRIBUNA SCRIITORILOR FĂRĂ PREJUDECĂŢI, EDIŢIA A III-A, MAI 2015, BUCUREŞTI / Elena Trifan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1613, Anul V, 01 iunie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Elena Trifan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Trifan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!