CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Elena Trifan         Publicat în: Ediţia nr. 1451 din 21 decembrie 2014        Toate Articolele Autorului

SERATĂ LITERARĂ, CASA DE CULTURĂ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
SERATĂ LITERARĂ, CASA DE CULTURĂ „I.L.CARAGIALE”, PLOIEŞTI  
 
Casa de Cultură „IL Caragiale”, aflată în subordinea Primăriei Ploieşti, se remarcă printr-o activitate culturală foarte bogată, manifestată prin intermediul revistei, Cenaclului şi Cercului de teatru „Atitudini”, coordonator Gelu N. Ionescu, cercuri de canto, pictură, şah, dans, editări şi lansări de cărţi etc.  
 
Lunar la Muzeul de Artă „Ion Ionescu-Quintus”din Ploieşti este organizată o serată literară, coordonată de domnul Gelu N. Ionescu, profesor de limba română, şi doamna inspector şcolar Rodica Georgescu, profesor de muzică.  
 
Ultima serată a acestui an s-a desfăşurat pe data de 18 decembrie şi l-a avut ca invitat pe Domnul Academician, profesor universitar şi critic literar Eugen Simion.  
 
Ca de obicei, au fost ţinute prelegeri, recitate poezii, interpretate arii celebre, au fost lansate cărţi şi revista „Atitudini” .  
 
Doamna profesoară Gabriela Teodorescu, cu originalitatea care o carcterizează, le-a vorbit celor prezenţi de cei doi poeţi născuţi în luna decembrie, Nicolae Labiş şi Nichita Stănescu, uniţi de un destin dur care le-a frânt aripile prematur, dar şi de aspecte ale operei lor, precum cel al cântecului. A fost remarcată, de asemenea, aprecierea deosebită de care poezia lui Labiş s-a bucurat din partea lui Nichita Stănescu: „Aş fi dat 10 ani din viaţă să fi scris eu poezia Moartea căprioarei."  
 
Poezia şi muzica şi-au dat iarăşi mâna pentru a crea o atmosferă sensibilă, emoţionantă şi armonioasă, în care puterea creativă a cuvântului s-a îmbinat cu acordurile răscolitoare ale sunetului.  
 
Membrii Cenaclului „Atitudini” au recitat poezii proprii, iar membrii Cercului de teatru cu acelaşi nume au recitat poezii aparţinând poeţilor consacraţi.  
 
Ele au alternat cu interpretări de arii celebre, executate de către elevi de la Liceul de Artă „Carmen Silva” Ploieşti: Antonia Tudose, Andreea Pandelescu, Bogdan Drăgănescu, care, în ciuda faptului să sunt elevi abia în şcoala generală, se bucură de aprecieri valoroase la concursuri naţionale şi internaţionale.  
 
Activitatea de la Muzeul de Artă a culminat cu prezentarea de către Domnul Academician Eugen Simion a celor două cărţi ale Domniei Sale: „Ion Creangă, cruzimile unui moralist jovial” şi „Cioran: o mitologie a nedesăvârşirilor.”  
 
În stilu-i calm, distins şi riguros cu care ne-a obişnuit deja, Domnul Academician le-a vorbit celor prezenţi, în primul rând, de motivaţia de a scrie cele două cărţi. A apreciat cartea despre Creangă, un fel de exerciţiu cu George Călinescu, un răspuns dat celor care de câteva decenii contestă viaţa şi literatura ţărănească, considerând că talentul se naşte unde vrea Dumnezeu şi că cel mai mare creator al omenirii s-a născut într-o iesle.  
 
Au fost amintite, de asemenea, aspecte ale moralismului, ale biografiei reale şi ale celei fictive prezente în operă, ale oralităţii şi umorului specifice lui Ion Creangă.  
 
Cartea despre Cioran, „cel mai nihilist filozof al secolului al XX-lea”, a fost scrisă pentru a-l împăca pe autor cu românii şi cu cultura românească.  
 
Spre bucuria celor prezenţi Domnul Academician a vorbit şi despre rădăcinile prahovene ale Domniei Sale şi i-a felicitat pe toţi cei care au recitat şi au cântat în cadrul acestei activităţi.  
 
Având în vedere că harul ne este dat, nu îl creăm, că în lume avem un Învăţător care s-a sacrificat pentru noi, activitatea de la Ploieşti s-a vrut şi un omagiu adus Naşterii apropiate a Mântuitorului, drept pentru care a început şi s-a încheiat simetric cu intonarea de colinde religioase.  
 
A consemnat Elena Trifan  
 
Referinţă Bibliografică:
SERATĂ LITERARĂ, CASA DE CULTURĂ I.L.CARAGIALE , PLOIEŞTI / Elena Trifan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1451, Anul IV, 21 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Elena Trifan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Trifan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!