CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Carti >  


Autor: Elena Trifan         Publicat în: Ediţia nr. 1376 din 07 octombrie 2014        Toate Articolele Autorului

LIVIA CIUPERCĂ - PORTRETE LA DUNĂREA DE JOS
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
LIVIA CIUPERCĂ – PORTRETE LA DUNĂREA DE JOS  
 
La Editura Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, Galaţi, a apărut cartea doamnei Livia Ciupercă „Portrete la Dunărea de Jos”, volumul al treilea.  
 
Cartea este dedicată memoriei scriitorului Teodor Al. Munteanu şi tuturor dascălilor din şcolile covurluiene, din şcolile oraşului şi judeţului Galaţi, neuitând nicicum un precept formulat de Tudor Pamfile: ” şi are ca motto câteva versuri dedicate oraşului Galaţi de către poetul Sterian Vicol „/ Oraşul meu cu Dunărea albastră,/Oraş cu albatroşi, poeţi şi falnici tei,/Oraş şi vechi şi nou – iubirea noastră – /Sub duhul sfânt al Sfântului Andrei.” („Ţie, frumos oraş de la Dunărea de Jos!!!”)  
 
Autoarea dominată de o puternică dorinţă de cunoaştere, de pasiune pentru studiu, de sentimente de dragoste şi responsabilitate faţă de literatura şi cultura românească, de respect faţă de creatorii ei, înzestrată cu un spirit critic desăvârşit şi cu un puternic sentiment al justiţiei literare, pleacă neobosită la drum şi scormoneşte în arhive, biblioteci pentru a scoate la iveală scriitori şi oameni de cultură de la începutul secolului al XX-lea, pe care un destin nedrept i-a dat uitării şi încearcă valorizarea acestora spre o dreaptă judecată literară şi spre a oferi o imagine reală şi completă a patrimoniului cultural românesc sau cum spune ea însăşi în poezia „Speranţe” situată la începutul volumului „Voci ale unui timp scufundat în neuitare-şi cer dreptul la viaţă,/la o rezămislire-n corecţie de iubire creştină,/la o revizuire a cunoştinţelor de ieri, prin filtrul minţilor de-acum.”  
 
Cartea doamnei Livia Ciupercă se remarcă în primul rând prin bogăţia informaţiei puse la dispoziţia cititorilor, în cele patru părţi ale ei: I – „Un tainic popas – la Episcopia Dunării de Jos, în compania lucrărilor semnate de: Preasfinţitul Părinte Arhiepiscop Cassian, al Eparhiei Dunării de Jos – Galaţi” , II – „Memoria timpului”, III – „Incursiune în presa covurluiană”, IV – „Bucuria lecturii”.  
 
Primul capitol conţine fragmente din scrieri ale Preasfinţitului Părinte Arhiepiscop Cassian, cât şi aprecieri la adresa cărţii doamnei Livia Ciupercă „Un volum care conservă şaptesprezece rostiri duhovniceşti, şaptesprezece binecuvântări, gânduri prealuminate, pentru tinerii gălăţeni, pentru elevi, studenţi, pentru tinerii şi pentru dreptmăritorii noştri creştini – din Galaţi şi de pretutindeni.”  
 
În capitolul al II-lea sunt scoase la lumină aspecte ale vieţii, activităţii şi creaţiei următoarelor personalităţi de la Dunărea de Jos: Alexandru Papadopol Calimah, istoric, publicist, traducător, om politic; Calistrat Hogaş, scriitor evocat prin prisma scrierilor fiicei sale despre el; Grigore Patriciu, publicist, profesor, inspector şcolar, autor de manuale şcolare; V.E. Patriciu, slujitor al şcolii şi al condeiului; Apostol D. Culea, institutor, autor de manuale şcolare, animator cultural, scriitor, traducător, publicist; Ion Petrovici, filozof, logician, eseist, memorialist, scriitor, orator, om politic şi profesor universitar; Cora Irineu, redactor, autor de tablete; Tudor Pamfile, scriitor, etnolog, folclorist; cei doi Gheorghe Bujoreanu, scriitori; Constantin Buzdugan, scriitor şi un mare patriot; Cornelia Buzdugan - Haşeganu, poet şi profesor; Dumitru (Ilie) Dogaru, autor de proză scurtă; Constantin Gh. Ştefănoiu, poet; Teodor Al. Munteanu, redactor; Constant Tonegaru, poet; Bennedict Corlaciu, poet, prozator, memorialist, traducător; Marcel Gafton, poet; Lică Rugină, filolog, jurnalist, profesor, scriitor; Ioan Constantinescu, profesor, critic literar, dramaturg; Mircea Ionescu, scriitor.  
 
În capitolul al III-lea este prezentat un număr impresionant de reviste din presa covurluiană de la începutul secolului al XX-lea, din care vom aminti câteva titluri: „Zburătorul”, „Delfinul”, „Concordia”, „Aurora”, „Zorile”, „Poşta” etc.  
 
În capitolele al II-lea şi al III-lea pot fi găsite şi articole de sinteză foarte bine documentate despre imaginea vânătorii în literatură şi despre imaginea şcolii din judeţul Covurlui reflectată în presa covurluiană.  
 
Capitolul al IV-lea conţine articole ale autoarei despre operele scriitorilor Paul Sân-Petru, Coriolan Păunescu, Sterian Dumitru Vicol, Gheorghe Gurău, Cati Motea, Doina Alexandru, Ion Manea, Dan Plăeşu, George Arion.  
 
De remarcat şi simetria cărţii care începe cu poezia „Speranţe” scrisă de Livia Ciupercă în memoria autorilor Teodor Al. Munteanu şi Alexandru Lascarov – Moldovanu şi se termină cu un elogiu adus satului românesc în poezia „Sat moldovenesc” de Teodor Al. Munteanu şi fragmentul în proză „Sărmanul Ion”, de Alexandru Lascarov – Moldovanu.  
 
În cele 184 de pagini ale cărţii autoarea prezintă în sinteză aspecte teoretice ale vieţii şi activităţii autorilor studiaţi, reproduce fragmente din opere mai puţin cunoscute şi aprecieri critice asupra lor, combate păreri critice mai vechi şi formulează aprecieri proprii.  
 
Prezintă totul obiectiv la persoana a III-a sau se adresează direct cititorilor pentru a le stârni interesul faţă de autorii studiaţi şi a-i lua părtaşi la ideile expuse sau se adresează direct autorilor al căror destin literar îl deplânge.  
 
Cercetătorul Livia Ciupercă este dublat în această carte de scriitorul Livia Ciupercă, ceea ce face ca în textura cărţii pe lângă tonul obiectiv să apară şi unul subiectiv de părere de rău, de reproş şi de vinovăţie, determinate de lipsa de receptare corectă a autorilor studiaţi.  
 
Din acest punct de vedere cartea îi apare şi ca o eliberare de o vină colectivă, care implicit este şi a ei, ca parte integrantă a unei comunităţi.  
 
De remarcat şi stilul concis, cursiv în care este scrisă cartea, ceea ce o face accesibilă unui număr mare de cititori.  
 
O felicităm pe autoare pentru această reuşită literară şi ne exprimăm convingerea că va oferi o sursă de informaţie corectă şi completă pentru toţi cei dornici să studieze literatura română şi că îşi va găsi locul cuvenit în lucrările de critică şi istorie literară.  
 
Elena Trifan  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
LIVIA CIUPERCĂ - PORTRETE LA DUNĂREA DE JOS / Elena Trifan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1376, Anul IV, 07 octombrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Elena Trifan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Trifan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!