CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Elena Spiridon         Publicat în: Ediţia nr. 2044 din 05 august 2016        Toate Articolele Autorului

Convergențe spirituale
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Nu știu dacă voi găsi cele mai alese cuvinte pentru a scrie o poveste cu eroi universali care au răscolit valuri de lumină la ţărmurile Mării Mediteranei, într-un oraș din sudul Turciei, la 1200 de km de Istanbul, între Tars şi Antakya (Antiohia Siriei), la 80 de km de la graniţa cu Siria, cu o populaţie de circa 3 milioane.Acest ținut vegheat de mii de ani de muntele Taurus poarta numele de Iskenderun.  
 
Acolo ne-a dus Aladin cu lampa fermecată pe cei opt brașoveni pentru a asculta poveștile de început al civilizației omenirii, de a pune o punte între inimi care bat în același ritm, între priviri care au același punct de fugă- copilul de ieri, de azi și de măine. Și ce poate fi mai pătrunzător ca bucuria de a fi așteptat, într-un decor de intindere nesfârșită a ținutului Hatay, de niște oameni atât de minunați? Zâmbetul, brațele deschise și primitoare, vorbele alese, eleganța conduitei, ospitalitatea desavârșită, toate m-au făcut să vibrez ca atingerea unei picături de rouă într-o dimineață senină de mai.  
 
Toate cele șase zile petrecute în cel mai mare port din Turcia, au fost de răsfăț pentru minte, inimă și suflet. Cuvintele cheie,, ceai”,,,foto” și ,haide!”,erau liantele armoniei între spațiu, timp și om. Da , ceaiul era o licoare cu multă dragoste, un imn al iubirii umane, căruia îî duc dorul acum când m-am depărtat fizicește de aceste locuri, iar fotografiile le-am împrăștiat prin tot internetul pentru a fi cunoscute valorile acestor ținuturi.Ne-au pus inimile în palmele noastre și am putut vedea cum ele au zvâc, cum ne cheamă și ne obligă să rămânem alături. Și vom fi, pentru că generațiile care vin ne cer asta. Am simțit în ochii copiilor căldura surâsului blândeţii, dorința de a ne atinge, de a ne spune că suntem la fel, că merităm să trăim împreună pe această planetă, iar profesorilor, că avem nevoie de aceleași metode de a ne face iubiți și respectați.  
 
Nu vreau să îmi atingă nimic trăirea unică pe care am avut-o, chiar și de aceea când m-am rătăcit printre străzile orașului.  
 
Excursia în Antakya, universul creștinătății și al valorilor antichității, rămâne hrană spirituală pentru tot restul vieții mele și mă obligă, alături de colegii mei, ca atunci când prietenii noștri turci vor reveni în România, să oferim valorile noastre culturale de neprețuit.  
 
M-am întors în țara mea, dar trebuie să vă spun că la despărțire, în aeroportul Hatay, am plâns. De ce? Nu știu. Poate peste ani voi înțelege de ce a reușit pământul arab să-mi fure acele lacrimi. Era nevoie de rouă în ținutul acela arid? Era nevoi să dovedim că istoria omenirii poate fi schimbată prin pace și prietenie?  
 
În oglinda istoriei mergem mai departe...  
 
Elena Spiridon, 18 mai 2015  
 
.  
 
Referinţă Bibliografică:
Convergențe spirituale / Elena Spiridon : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2044, Anul VI, 05 august 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Elena Spiridon : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Spiridon
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!