CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  



Povestea lui Vasilică
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Povestea lui Vasilică  

 

I. Mama mea, mama mea!...  

 

 

Copilul, cu ultimele forţe, îşi luă mama în braţe. Cuvintele i se împleticeau pe buzele-i lăsate. Picioarele, aproape îngenuncheate, târau un trupşor ofilit, gata să se rostogolească peste sicriul din lemn de brad.
,,Maaaaaaaa-ma!”, atât am auzit cât a ţinut slujba de înmormântare. Lângă el stateau trei fetiţe, una mai măricică, iar celelalte două mai înalte cu un lat de palmă decât Vasilică. Feţele lor creoline erau acum cenuşii. Parcă deveniseră nişte stâncuţe rupte dintr-un munte semeţ, peste care se prelingeau izvoare de lacrimi.
Într-un moment de luciditate, observ că una dintre ele plânge numai cu un ochi. Am aflat mai târziu că Ioana, când avea aproape cinci ani, neputând să-şi dezlege şiretul de la tenişi, a luat un cuţit şi hârşti pe el, dar vârful i-a ajuns în ochiul drept. N-ai fi zis că are probleme. E frumuşică foc şi nu se observă niciun handicap. Nu am avut-o elevă. Numai Vasilică a fost înscris la clasa mea.
Îmi aduc aminte ce greu ţinea creionul în mână la începutul clasei I. Nu fusese la grădiniţă nici o zi şi pentru el era un chin să-l subjuge cu trei degete. Îl ţinea doar cu degetul mare şi arătătorul. Mă aşezam în bancă lângă el şi îi puneam mâna mea pe mânuţa lui şi i-o dirijam la alcătuirea unui desen sau a unor litere. Şi ce se bucura când vedea că ceea ce rămâne sunt forme care se prind ca şi nişte rădăcini pe pământul afânat.
Acum mâinile lui tremurânde încercau să o aducă la piept pe fiinţa care i-a dat viaţă şi care acum era sloi. Colegii de clasă se uitau când la sicriu, când spre căsuţa de unde scoseseră moarta. Era mică, doar cu o cameră şi un holişor îngust, cu două geamuri şi ele destul de mici, la care, în loc de sticlă, era un celofan zdrenţuit. Ce diferenţe sunt între unii şi alţii! Când m-am dus cu lumânarea am putut vedea că soba, două paturi şi o masă erau înghesuite în acea încăpere ce ţinea loc de dormitor, bucătărie şi baie. Nimic altceva. Doar un telefon, pe care l-au primit de la un neamţ ce a trecut pe-acolo în căutarea unei familii de saşi şi care, văzând copiii jucându-se de-a hoţii şi vardiştii, l-a oferit primului venit la interogatoriu, drept răsplată pentru informaţiile primite.
- Aduceţi apă repede! aud un glas de femeie bătrână. Mergeţi, Doamnă, şi aduceţi repede apă! Să sune cineva doctorul!
M-am simţit scuturată din toate încheieturile. De ce n-a venit medicul? Astăzi am fost la cabinet şi i-am explicat că ar fi bine să fie şi el aici.
Alerg iute la robinetul din stradă şi aduc într-un pet apă rece. Cineva din vecini aduce zahăr. Îi spălăm obrajii şi îi dăm să bea apă îndulcită. Băiatul întins pe iarbă, murmura necontenit ,,mama mea... mama mea!”. Lumea din curte s-a adunat în jurul lui şi privea înmărmurită.
- Frăţioare, nuuu! strigă Ioana îngenuncheată lângă trupuşorul galben ca ceara. Îl îmbrăţişează şi îl strânge din ce mai tare. Doamne, nu-l lua şi pe el!
- Nu există Dumnezeu! taie văzduhul glasul Ştefanei, sora mijlocie.
Popa, rămas singur la coşciug, tămâiază întruna şi spune mai mult pentru el ,,la loc cu verdeaţă unde nu e întristare, nici îndurare, nici suspin”....
- Daţi-vă la o parte! strigă o voce gravă de bărbat, care avea în mână un stetoscop. Măi, puiule, hai linişteşte-te! Îi ia pulsul şi îi bagă forţat în gură o pastilă. Leică Vergină, de ce nu ai venit mai devreme la mine, nu ştiai că sunt în concediu şi am venit câteva zile la ţară? Să sperăm că îşi va reveni! Uite că pielea prinde culoare!
Băiatul sprijinit de surorile lui se ridică încet în fund şi priveşte fără ţintă.
- Vreau la mama!... Vă rog, duceţi-mă lângă mama!
Tatiana, sora cea mai mare, îi aşează căpuşorul pe umărul ei.
- Vasilică, hai s-o ducem să se odihnească în pace!
Deasupra unui hău, patru copii îmbrăţişaţi aruncă peste sicriu un pumn de pământ reavăn
- Fie-i ţărâna uşoară!
- Tată, să ai grijă de ea!
( va urma)  

Referinţă Bibliografică:
Povestea lui Vasilică / Elena Spiridon : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1358, Anul IV, 19 septembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Elena Spiridon : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Spiridon
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.



 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTOR



FLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!