CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Elena Glodean         Publicat în: Ediţia nr. 1613 din 01 iunie 2015        Toate Articolele Autorului

„Copilăria este inima tuturor vârstelor”
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Lipsit de griji şi de preocupări, copilul „ este un înger ale cărui aripi descresc pe măsură ce picioarele îi cresc” (Mark Twain). Curios, expansiv, creativ, spontan şi dezinvolt, copilul îşi construieşte propria lui lume; o lume a inocenţei, a curiozităţii, a experimentării, a optimismului, a iubirii necondiţionate, a visării, o lume în care poveştile şi basmele fac realmente parte din realitatea sa.  
 
Inocenţa care însoţeşte vârsta copilăriei surprinde mereu prin surâs şi candoare şi fac din aceasta o lume fericită, înconjurată de bine şi apărată de puritate. Cercetatorii asociază această stare mentală a copilăriei cu cea pe care o avem atunci când visăm, când medităm sau când creăm poezie. “Există adesea, în prima copilărie, o prospeţime a imaginaţiei, o curiozitate neobosită, un fel de geniu poetic, pe care savanţii sau artiştii ajunşi la maturitate nu le pot găsi decât cu mare greutate”(Gascon Berger).  
 
Expresia „a da în mintea copiilor”, atribuită de multe ori celor cu un comportament copilăros şi mai ales vârstnicilor, îmi pare a fi percepută şi interpretată greşit, întrucât ea nu exprimă realitatea. Mintea copiilor este vie, năstruşnică, justă, colorată şi nealterată de metehnele omului matur. Toate gândurile măreţe, toate invenţiile cu adevărat importante au izvorât cândva din sufletul unui copil care a visat. „Geniul este copilăria recâştigată”, spune Charles Baudelaire. Fără asemenea adulţi cu suflet de copil nu ar fi existat niciodată „Amintiri din copilărie” sau „Aventurile lui Tom Sawyer”.  
 
Din acea perioadă a vieţii, când totul era posibil, când orice tristeţe era ştearsă de mângâierea blândă a mamei, când pur şi simplu puteai visa continuu, căci viaţa însăşi era un vis, avem doar amintiri plăcute. Așa cum spune și Octavian Paler, „copilăria şi inocenţa sunt descoperiri târzii, când amintirile şi greşelile îşi alungesc umbrele. Ni le apropiem prin regret. Nemaiavându-le, ştim ce-am pierdut.”  
 
Copilăria este un reper fundamental pentru orice om atunci când acesta devine adult. “Un copil poate să înveţe oricând un adult trei lucruri: cum să fie mulţumit fără motiv, cum să nu stai locului niciodată şi cum să ceară cu insistenţă ceea ce îşi doreşte.” (Paulo Coelho)  
 
Când suntem copii ne grăbim să creştem şi, până să ne dăm seama, ne trezim adulţi, în vâltoarea vieţii şi, copleşiţi de răspunderi, de griji, de dorinţi nepotrivite, imposibile sau imorale, începem să facem compromisuri pentru a le indeplini, pierzându-ne astfel inocenţa şi puritatea sufletească, specifică idealurilor de început ale vieţii.  
 
Uneori, adult fiind, este nevoie să ne focalizăm atenţia şi să analizăm lucid ceea ce avem de făcut şi atunci, pentru a ne putea elibera de constrângerile unei atenţii prea selective, se impune o anumită capacitate de a fi deschişi şi creativi, de a gândi într-o manieră nouă; în astfel de momente, avem nevoie de inocenţa şi spontaneitatea copilului de altădată.  
 
Cât trăim rămânem totuşi copiii părinţilor noştri (atâta timp cât încă îi mai avem) şi chiar dacă ne maturizăm şi devenim adulţi, ar trebui să păstrăm în suflet o doză de infantilitate pe care să o lăsăm să iasă la suprafaţă ori de câte ori avem ocazia. Ca părinţi sau bunici retrăim magia copilăriei alături de copiii sau nepoţii noştri, poate nu cu aceeaşi intensitate, dar sigur cu aceeaşi plăcere.  
 
Dacă am elibera mai des copilul din noi, sigur am putea accepta mai uşor realitatea plină de constrângeri şi nemulţumiri, am putea fi mult mai fericiţi şi am trăi cu mai multă intensitate clipa.“Cand nu mai eşti copil, ai murit de mult!” (Constantin Brâncuşi)  
 
În această zi specială, să nu uităm de copilul din noi, dar mai ales să nu-i uităm pe copiii din viaţa noastră, să-i îmbrăţişăm cu căldură şi să le oferim mici bucurii, spre încântarea sufletelor lor inocente.  
 
La mulţi ani, copilărie! La mulţi ani, copii de pretutindeni!  
 
Referinţă Bibliografică:
„Copilăria este inima tuturor vârstelor” / Elena Glodean : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1613, Anul V, 01 iunie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Elena Glodean : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Glodean
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!