CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Elena Buică         Publicat în: Ediţia nr. 1959 din 12 mai 2016        Toate Articolele Autorului

Elena BUICĂ - VICTOR ROŞCA LA 90 DE ANI - PE URMELE EROISMULUI ROMÂNESC
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pe sacrul pământ dacic, de-a lungul miilor de ani, au fost bărbaţi-eroi care au ţinut sus steagul dăinuirii noastre pe aceste meleaguri şi se nasc şi astăzi astfel de bărbaţi. Din rândul acestora face parte jurnalistul-scriitor Victor Roşca, despre care nu putem vorbi decât ca despre un erou. Ca să îl cunoaştem mai bine, trebuie să ne apropiem de domnia sa cu paşi uşori şi să-i răsfoim paginile vieţii cu degetele muiate în sfinţenia agheasmei.  
 
Îi dă dreptul să fie trecut în rândul eroilor neînfricata luptă de anticommunist pentru care a trecut prin iadul detenţiei comuniste în două rânduri, pentru că a îndurat ca un sfânt răstignit toate persecuţiile securităţii care l-au însoţit pas de pas şi înafara închisorilor, pentru tăria morală de a nu ceda constrâgerilor de a deveni colaborator ticăloşit. A avut domiciliu forţat. I s-a înscenat un accident din care a scăpat ca prin minune dumnezeiască. Nu i-au permis să muncească aşa cum avea pregătirea. L-au alungat cu întreaga familie din apartamentul din Braşov. Si lista continua. Astfel a fost determinat să-şi părăsească ţara pentru a supraviețui.  
 
Victor Roşca este un erou ca mulţi alţi români, chiar dacă vocile şi chipurile lor sunt acoperite astăzi de zgura nefericirii care ne apasă. Se nasc şi astăzi oameni care prin verticalitatea lor ţin românismul strâns legat de coloana vertebrală a Carpaţilor noştri chiar şi atunci când trăiesc pe alte meleaguri.  
 
Împins de grele suferinţe în propria s-a ţară, în 1988 a reuşit să plece la una dintre fiicele sale căsătorită în Canada şi a cerut azil politic. Deşi Canada, ţara sa de adopţie, este o ţară primitoare, un timp, nici aici nu i-a surâs liniştea, căci viaţa de emigrant nu se înscrie printre cele uşoare. Oricât de îndreptăţită i-a fost plecarea din ţară, oricât de mult ajutor a primit de la Guvernul Canadian, nu a fost scutit de dificultăţile adaptării, de şocuri şi de experinţe negative cu oamenii. Dar a biruit. Domnul S-a îndurat şi i-a dat zile pe care le-a trăit în demnitate, respect, în deosebită consideraţie şi preţuire din partea acelora care-l cunosc şi iată că acum îşi sărbătoreşte vârsta respectabilă de 90 de ani.  
 
Suferinţele din anii grei de detenţie i-au şlefuit ca pe diamante multe trăsături de caracter, destoinicia, curajul, înţelepciunea, bunătatea și astfel, până la această vârstă, şi-a păstrat ţinuta verticală a coloanei vertebrale, caracterul său n-a fost atins de vicisitudilile vieţii. Cu un spirit puternic şi totodată pozitiv orientat de un simt la fel de puternic al dreptăţii sociale, a rămas mereu încrezător în sine, indiferent de încercările la care a fost supus sau îl mai supune viaţa, căci nu cu mult timp în urmă şi-a pierdut mult iubita şi devotata sa soţie.  
 
Cei ce îl cunosc se mândresc cu un asemenea om călit la focul vieţii făcând dovada omului învingător. În Canada s-a făcut remarcabilă activitatea sa pe tărâmul culturii. S-a implicat prin muncă voluntară, constant, în cultivarea valorilor spirituale româneşti, din dragoste de neam şi limba română. A fost ales vicepreşedintele Centrului Cultural Român, desfăşurând multe activităţi în folosul comunităţii. A scris două cărţi despre supliciul regimului închisorilor din România, cărţi pe care le citeşti cu înfrigurare şi te ţin cu atenţia încordată de la început până la sfârşit: “Moara lui Kalusek” (2007) şi “Experimentul Târgşor”(2011). Remarcabilă este şi întemeierea revistei literare “Candela de Montreal”(1997) al cărei redactor-şef este. Această revistă a apărut cu gândul înălţător de a uni prin scris iubitorii de cultură, indiferent de opiniile lor politice sau de bisericile pe care le frecventau. Pe parcurs, obiectivele s-au înmulţit. Încă din primii ani de la apariţie, revista s-a bucurat de aprecieri pentru conţinut şi formă. Aflată acum în preajma aniversării celor 20 de ani de existenţa, revista este răspândită pe multe meridiane ale lumii, ocupând loc de cinste în multe biblioteci importante, iar în Canada este considerată obiect de patrimoniu.  
 
Personal l-am cunoscut pe domnul Victor Roşca cu aproximativ zece ani în urmă, cam pe la începuturile colaborării mele la prestigioasă sa revista „Candela de Montreal”. Am făcut o scurtă vizită în Montreal şi l-am întâlnit la biserica românească “Buna Vestire” unde se adună scriitorii şi oamenii de cultură, români, chemaţi de glasul bisericii şi de credinţa noastră strămoşească.  
 
Înaintea mea s-a înfăţişat un om înalt, fără vârstă, cu o ţinută dreaptă, amintind de vorba românească referitoare la frumuseţea şi măreţia statuară a romanului “verde ca bradul”, cu o privire atentă, izvorâtă din ochii săi limpezi care îţi spun că în adâncul lor vieţuieşte un om deosebit. Prima impresie a fost aceea a revărsării culorilor blânde ale răsăritului de soare sau al văluritului undelor unui lac strălucind în lumina zilei. Era însoţit de frumoasa sa soţie. Acum, la anii senectuţii, în jurul său se aşterne o lumină şi o linişte binecuvântată.  
 
Ca să-i putem întregi imaginea, cel mai bine putem afla citindu-i cărţile sale, o frumoasă izbândă literară rezultată din experienţa sa de jurnalist şi scriitor. Citind despre suferinţele închisorilor şi ale urmăririi şi persecutării de către securitate, putem vedea cât de puternic este spiritul unui om sau, altfel spus, tăria lui.  
 
Deşi evenimentele sunt scrise cu o peniţă muiată în adâncimile dureroase ale sufletului său, au contururi clare şi expresive, mergând la esenţa problemelor. Chiar dacă autorul a trecut prin suferinţe greu de imaginat, în cartea sa el notează cu acurateţe şi cu respect pentru adevăr.  
 
Deşi subiectul cărţii are caracter autobiografic, de la un capăt la altul, străbate ca un fir roşu însemnările despre ţinuta demnă a multor tineri, stăpâniţi de "un fluid" vizibil. Ei au găsit puterea să trăiască sufleteşte dincolo de lumea ingrozitoare în care se aflau.  
 
Tăria de caracter a fost arma de supravieţuire, i-a făcut neclintiţi, fără să-i atingă nimic din scopul urmărit, cel de alterare a personalităţii mergând până la punctul obedienţei absolute. In mijlocul lor și-a călt caracterul și autorul.  
 
Cu puterea voinţei şi-a înnobilat spritul cu o conştiinţă capabilă să-i redea sensul şi bucuria de a fi. Spiritual sau puternic a produs efecte miraculoase de supravieţuire pentru un timp mult mai îndelungat şi i-a făcut de neclintit hotărârea, dreptatea, exemplul şi sinceritatea, calităţi esenţiale ale caracterului.  
 
Înfăţişarea sa este şi acum ceea a unui om cu credinţă de cremene, neclintită, hotărât care pare să spună că, de s-ar fi adunat înainte-i toate greutăţile întregii lumi, tot n-ar renunţa la luptă.  
 
Personalitatea sa poate deveni model de urmat, deoarece întruchipează un om cu încredere în sine, în propriile posibilităţi, un om cu caracter echilibrat, definindu-şi sensul vieţii prin raportarea sinelui la valorile umane şi la cele divine. Adugând și suferinţele din anii grei de închisoare, rezistenţa de a nu ceda în faţa temutei securităţi, îi dau dreptul de a fi numit erou al neamului, pe deplin îndreptăţit să poarte cununa de lauri, în faţa cărora putem să ne plecăm fruntea. Îi urăm din plinul inimii:  
 
MULTĂ SĂNĂTATE ŞI SUCCES ÎN REALIZAREA DORINŢELOR !  
----------------------------------  
Elena BUICĂ  
Pickering, Toronto, Canada  
mai 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Elena BUICĂ - VICTOR ROŞCA LA 90 DE ANI - PE URMELE EROISMULUI ROMÂNESC / Elena Buică : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1959, Anul VI, 12 mai 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Elena Buică : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Buică
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!