AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Elena Buică         Publicat în: Ediţia nr. 1472 din 11 ianuarie 2015        Toate Articolele Autorului

Elena BUICĂ - PUTEREA CREIONULUI MAI MARE DECÂT MITRALIERA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
E impresionantă solidaritatea de care au dat dovadă oamenii de pe toate meridianele lumii în situaţia tragică de la Paris din ziua de 7 ianuarie 2015, ora 11:00. Atacul celor doi terorişti aparținând grupării Al-Qaeda din Yemen au luat cu asalt birourile sediului revistei săptămânale satirice „Charlie Hebdo" în timpul şedinţei redacţiei, planificată în fiecare miercuri. În acest atac ei au ucis 10 jurnalişti, doi poliţişti şi au rănit alte 11 persoane, strigand: On a vengé le prophète Mohamed ! ("Profetul Mohammed a fost răzbunat")' Şi ca o ironie a sorţii, unul dintre cei doi poliţişti care a fost împuşcat în cap de la un metru în timp ce se zbătea pe jos, rănit, se numeşte Ahmed, în vârstă de 42 de ani şi este arab.  
 
Printre victime se numără directorul publicaţiei, Stephane Charbonnier (Charb), şi alţi trei cunoscuţi caricaturişti – Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) şi Georges Wolinski (Wolinski). Charlie Hebdo este un ziar de satiră francez, care în 2012 a publicat caricaturi ironice ale liderilor religioşi musulmani şi ale Profetului Mahomed. Ştirea a stârnit încremenirea întreagii omeniri, afară de cei care au pus la cale acest atentat, considerându-i eroi pe odioşii criminali. Spiritul de solidaritate i-a unit pe toţi oamenii iubitori de pace şi de bună înţelegere susţinând dreptul la libertatea presei şi condamnând acest atac odios. Directorul artistic al revistei „Stylist", ediţia franceză, Joachim Roncin, a creat mesajul „Je sius Charlie" (Eu sunt Charlie), simbol al libertăţii neîngrădite de exprimare a presei.  
 
Mesajul acesta a fost distribuit pe Twitter de 3 milioane de ori, numai în doua ore, adica, de 4.000 de ori pe minut, devenind sloganul acestor zile. Paginile de Facebook au dat în clocot de atâta spirit de solidaritate. Impresionantă această revolta împotriva acestor manifestări în care moartea este aliatul ca formă de protest. Radiourile şi televiziunile au comentat îndelung aceste evenimente. Ziarele din întreaga lume a anunţat ştirea pe prima pagină cu litere mari condamnând acest atac. Reacţia caricturiştilor şi a ziariştilor de pretutindeni a zguduit lumea. La Paris curg fără întrerupere mesajele de solidaritate venite de pe întregul mapamond. S-au organizat în toate marile oraşe ale lumii manifestaţii de solidaritate cu victimile masacrului şi pentru apăraea libertăţii de exprimare. Parizienii, ca şi în alte oraşe, au ieşit în stradă cu zecile de mii, în cursul zilei atacului. Cu toţii, în tăcere, purtau pancarde cu "Je suis Charlie" ori ţineau creioane in aer, simbol al libertăţii de exprimare.  
 
Canada, care a suferit în capitala ţării, Ottawa, în cursul lunii octombrie un atac jihadist, a răspuns imediat în spirit de solidaritate cu Franţa. Canadienii au ieşit în stradă, purtând şi ei pancartele cu "Je suis Charlie". Cei care nu au avut pancarde au ridicat aparatele de telefon cu aceeaşi inscripţie, sau creioane ascuţite, armele mai temute decât mitralierele.  
 
Prim-ministrul Canadei, Stephen Harper, a declarat: "Sunt îngrozit de atacurile barbare din Franţa. Gândurile şi rugăciunile noastre sunt cu victimele şi familiile lor". Preşedintele Romaniei,Klaus Iohannis, chiar în cursul zilei atentatului, şi-a schimbat poza de profil pe Facebook, cu o poza cu sloganul de solidaritate cu victimele atentatului "Je Suis Charlie", alături de următorul mesaj: "Vă chem să fim alături de familiile victimelor tragediei de astăzi din Franţa, alături de cei pentru care libertatea de exprimare este un crez. Suntem datori să luptăm împotriva terorismului, acest flagel nimicitor care nu îşi mai poate avea locul în lume".  
 
La multe ambasade franceze, oamenii au depus flori şi au ţinut momente de reculegere în memoria victimelor.Alături de flori au aşezat şi creioane ascuţite, arme mai puternice decât mitralierelor. Ca simplu om al acestei planete, consternată de această tragedie, mă alătur celor care transmit condoleanţe celor loviţi de această năpastă, iar ca om al scrisului, îmi aşez creionul meu alături de milioanele creioanelor care se ridică împotriva libertăţii de exprimare şi declar într-un singur gând: "JE SUIS CHARLIE".  
 
Elena BUICĂ  
Pickering, Toronto, Canada  
10 ianuarie 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Elena BUICĂ - PUTEREA CREIONULUI MAI MARE DECÂT MITRALIERA / Elena Buică : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1472, Anul V, 11 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Elena Buică : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Buică
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!