CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Elena Buică         Publicat în: Ediţia nr. 1462 din 01 ianuarie 2015        Toate Articolele Autorului

Elena BUICĂ - UN GÂND PENTRU CANADA ŞI ROMÂNIA DE ANUL NOU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sfârşitul unui an şi apropierea celui ce urmează, aduce în firescul rosturilor noastre o aruncătură a privirii ca o concluzie asupra celor ce ne-am dorit şi ce am reuşit sau nu să împlinim, ca apoi să extragem esenţe de viaţă pe care să construim acel podium necesar urcuşului zilelor ce vor urma. Fie individual, fie în familie, grupări mai mici sau mai mari, cât o ţară, un continent sau o întreagă omenire, cu toţii cernem prin sita timpului întâmplările ultimului an. Ceea ce rămane pe fundul sitei le adunăm ca pe boabele de mărgăritar, mărturii ale unor împliniri, atâtea câte au fost.  
 
Astăzi, fiica mea mi-a prezentat astfel de boabe de mărgăritar, câteva imagini însoţite de succinte comentarii culese dintr-o publicaţie electronică apărută în Canada şi pe care nepoata mea le-a afişat pe Facebook cu comentariul „Sunt mândră că aparţin unei astfel de ţări, aşa cum e Canada"*. Aceste imagini însumau câteva secvenţe concentrate de spiritualitate canadiană, despre ceea ce este specific canadienilor, pe care şi-l doresc să dureze. Este zestrea de suflet a oamenilor obişnuiţi care n-au ieşit în evidenţă prin nimic măreţ.  
 
Am plecat dintr-o ţară în care spiritul balcanic amestecat cu cel latin a creat oameni cu temperament dinamic, tumultuos, pasional, vorbind şi gesticulând mult, cu o gamă mai largă a trăirilor interioare pe tărâmul cărora se fac schimbări mai rapide, şi am ajuns într-o altă ţară în care am deschis larg ochii pentru a privi din alt unghi de vedere valori ale altor concepţii de viaţă. Aceste motive de mândrie pentru canadieni ne-au amintit pe deplin acest lucru. Nu poti trece uşor cu vederea, îţi trebuie un popas să înţelegi bine pe ce pun preţ canadienii.  
 
Una din poveşti (sau exemple de fapte) făcute de canadieni în 2014 cu care ne mândrim era despre o moscheie unde cineva a murdarit pereţii cu grafitti, inclusiv scris „Arabii să meargă acasă!". Un grup de canadieni au venit să-i ajute la curăţenie şi când au terminat au pus ei cu un afiş pe care era scris „Aici sunteţi acasă". Spiritul de toleranţă al populatiei canadiene este aici atît de grăitor, încât comentarea lui ar face să se dilueze esenţa.  
 
O altă imagine care m-a făcut să simt că emoţia mă ridică din scaun se datorează unei întâmplări, pe cât de simplă, pe atât de semnificativă. Pe un stadion din Canada, înaintea începerii unui meci de hokey între o echipă americană şi una canadiană, în timp ce o solistă cânta imnul Americii, s-a defectat microfonul. Spontan, miile de spectatori canadieni au început să cânte la unison... continuând imul american ţinând mâna în dreptul inimii, aşa cum fac americanii.  
 
Un astfel de glas comun s-a auzit într-un autobuz în care voia să urce un ins cu o plancardă pe care era scris: "Arabii sunt terorişti". Oamenii au protestat spunandu-i: "Nu toţi arabii sunt terorişti. Tu trebuie să renunţi la pancardă sau să nu urci". Două din povestiri erau în jurul a nişte însemnări care m-au pus pe gânduri.  
 
Una era o scrisoare semnată de o tînără care aducea mulţumiri şefei sale de la un fast food restaurant Dairy Queen. Tocmai ajunsese doctoriţă şi se simţea îndatorată pentru grija pe care şefa ei i-a purtat-o (tînăra dădea detalii) când a lucrat acolo în timpul liceului (cum fac aici copiii) şi chiar în primii ani de universitate. E o recunoştinţă care înnobilează pe cel în sufletul căruia poate înflori.  
 
Celălalt bilet aparţinea unui senior aflat singur la restaurant. La o masa alături de el se aflau doi tineri care aveau fericirea înscrisă pe faţă şi în priviri. După plecarea lui, tinerii au putut citi cîteva cuvinte scrise în grabă pe un şerveţel: „În seara asta am ieşit singur la restaurant. Cu o săptămînă înainte am condus pe ultimul drum pe soţia mea cu care am împărtăşit viaţa timp de 43 de ani. Văzându-vă pe voi, mi-am amintit de tinerţea noastră. Ştiu că soţia mea ar fi mândră de mine ca v-am plătit masa!" De bună seamă că cei doi tineri nu vor uita curând aşa un gest şi sunt convinsă că vor încerca şi ei la rândul lor să facă lumea mai bună.  
 
Aspectul cel mai important este acela că asemenea gesturi aparţin cetăţeanului obişnuit, întâlnit pretutindeni şi astfel de fapte, în aparenţă neînsemnate, ar putea umple volume intregi. Fapte mici îşi au marea lor însemnatate, din ele se împlinesc faptele mari aşa cum mările şi oceanele lumii sunt alcătuite din mici picături de apă.  
 
Meditând la aceste aspecte, nu poţi pune stavilă gândului să nu zboare şi la fraţii noştri români. Ştim cu toţii că şi în România sunt mulţi oameni de această valoare pe care o admirăm la canadieni, dar stau în umbră.  
 
Cu prilejul Anului Nou, dorim Canadei să prospere, să păstreze şi să-şi înflorească aceste valori, iar României să îşi poată pune în valoare oamenii şi faptele frumoase şi Dumnezeu să ne înzestreze cu puterea de a înlocui relele aşa cum se întrezăreşte acum ca o rază de lumină şi de speranţă.  
 
LA MULTI ANI CANADA!  
LA MULTI ANI ROMANIA !  
--------------------------------------------  
* Articolul care are multe alte fapte minunate făcute de canadieni în 2014, poate fi citit la adresa urmatoare: http://www.buzzfeed.com/tanyachen/canadians-being-eh-plus-people-in-2014  
 
Elena BUICĂ  
Pickering, Toronto, Canada  
1 ianuarie 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Elena BUICĂ - UN GÂND PENTRU CANADA ŞI ROMÂNIA DE ANUL NOU / Elena Buică : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1462, Anul V, 01 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Elena Buică : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Buică
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!